miercuri, 22 mai 2024

Salata cu cartofi si ton

 
Reteta salatei cu cartofi si ton este una super usoara, gustoasa si te poate salva de multe ori, cand nu ai timp sa pregatesti mancaruri mai complicate, mancaruri care necesita mai mult timp. Acum aveti la dispozitie si cartofii noi, pe care ii puteti folosi daca doriti, daca nu, folositi ce cartofi aveti, asta conteaza prea putin. Alor mei le place mult, mai ales ca poate fi servita rece. 

Ingrediente:

  • 7 cartofi potriviti
  • 2 cutii de ton de 160 gr fiecare in ulei de masline
  • 12 masline negre fara samburi
  • 1 castravete murat mai mare (sau 2 mai mici)
  • 1 ardei kapia
  • 2 cepe verzi
  • sare
  • piper
  • 2-3 linguri zeama de lamaie
  • 1 lingura plina maioneza de post (sau cu oua)
Mod de preparare:
Spalati cartofii, ii puneti la fiert in coaja.
Ii verificati si cand sunt fierti, ii scoateti pe o farfurie la racorit.
Tonul il desfaceti si il scurgeti cat mai bine de ulei.
Maslinele le taiati felii.
Castravetele murat il taiati in doua pe lungime, apoi il feliati.
Ardeiul kapia, curatat de cotor si seminte, il taiati bucati potrivite.
Ceapa verde curata si spalata, o taiati rondele.
Dupa ce s-au racorit cartofii, ii decojiti si ii taiati cuburi potrivite.
Intr-un bol puneti ceapa verde cu ardeiul si castravetele curat.

Amestecati putin, adaugati tonul, maslinele, presarati sare, piper si puneti maioneza.

Adaugati cartofii, stropiti cu zeama de lamaie si amestecati usor.

Este gata pentru a fi servita.
Ii puteti adauga si oua fierte, daca doriti, eu am pregatit-o pentru aceste zile de miercuri si vineri, cu dezlegare la peste, de asta am pregatit-o in varianta de post.
Pofta buna! 






duminică, 19 mai 2024

Tort Snickers fara zahar

 
Week-endul acesta am zis ca este timpul pentru un tort bun, ca nu facusem de cateva luni si am zis ca meritam un rasfat. Si cum de ceva timp imi facea cu ochiul un snickers fara zahar, am zis sa il transform intr-un delicios si minunat tort. A iesit fantastic de bun, aromat, echilibrat de dulce, exact cum mi-am dorit. Cel mai mult m-am chinuit sa sterg platoul de ciocolata, cred ca jumatate de ora mi-a luat, ca am imbracat in glazura de ciocolata tortul si nu mi-am dat seama sa pun hartie de copt in partea de jos. Asa ca am murdarit platoul bine si am avut ce sterge, dar na, asa e cand nu te gandesti la toate detaliile! 😂😂😂 Revenind la tort, merita sa il incercati macar o data. Aveam achizitionate ingredientele necesare de pe greensugar.ro cand au fost la oferta si acum mi-au fost de mare folos ca sa obtinem acest tort minunat fara zahar! 

Ingrediente:

Pentru blat (forma de 22 cm):

  • 4 oua (sau 3 mai mari)
  • 150 gr indulcitor pudra 1:2 (sau 300 gr zahar pudra)
  • 170 ml ulei
  • 300 gr sana
  • 375 ml cafea
  • 100 gr ciocolata neagra fara zahar
  • 50 gr ciocolata cu lapte fara zahar
  • 100 gr cacao
  • 270 gr faina
  • 5 gr praf de copt
  • 5 gr bicarbonat
  • vanilie
Pentru crema:
  • 600 gr crema de branza (eu am folosit 200 gr crema de branza light)
  • 250 ml smantana pentru frisca neindulcita
  • 20 gr indulcitor pudra 1:2 (sau 40 gr zahar pudra)
  • vanilie
Pentru caramel:
Pentru glazura:
  • 100 gr ciocolata neagra fara zahar
  • 50 gr ciocolata cu lapte fara zahar
  • 180 ml smantana pentru frisca neindulcita
  • 70 gr alune decojite
Mod de preparare:
Blatul:
In cafeaua fierbinte puneti ciocolata rupta bucatele si amestecati pana este complet topita.
Separati ouale.
Mixati galbenusurile cu indulcitorul pudra 3-4 minute, apoi adaugati uleiul si sana.
Mixati bine, incorporati mixul de cafea cu ciocolata.
Intr-un bol cerneti faina, cacao, praful de copt si bicarbonatul.
Incepeti si incorporati amestecul uscat in compozitia de mai sus, mixati usor, la final puneti vanilia.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.
Le adaugati peste compozitia cu ciocolata, amestecand usor cu o paleta de silicon.
Compozitia obtinuta o impartiti in 3 boluri, in mod egal.
Forma detasabila o tapetati pe fund cu hartie de copt, iar marginea o ungeti cu unt.
Turnati prima parte de blat, o nivelati.
O introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 18-20 de minute. Faceti si testul cu scobitoarea inainte sa o scoateti din cuptor.
Scoateti foaia, o rasturnati usor pe o tava, procedati la fel cu celelalte doua foi.
Le lasati sa se raceasca.

Crema:
Intr-un bol puneti crema de branza rece, frisca rece, indulcitorul pudra si vanilia.
Mixati la viteza potrivita, pana obtineti o crema spumoasa.

Caramelul:
Alunele le tocati cu un cutit.
Intr-un vas amestecati crema caramella cu alunele tocate si un praf de sare.

Asezati prima foaie de blat pe un platou, puneti folie acetat in jurul sau si un inel detasabil.
Puneti jumatate din crema, o nivelati, apoi jumatate din caramel si il intindeti usor.

Puneti iar foaie de blat, restul de crema, restul de caramel si ultima foaie de blat.
Acoperiti tortul, il dati la rece 3-4 ore sau peste noapte.
Glazura:
Ciocolata o rupeti bucatele.
Alunele le tocati, nu foarte marunt.
Frisca o puneti intr-o cratita, o transferati pe foc pana da primul clocot.
O dati deoparte, puneti ciocolata, amestecati bine pana este complet topita ciocolata.
La final adaugati si alunele tocate.

Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul si folia.

Cu o paleta luati din glazura si imbracati intreg tortul.
Lasati sa se intareasca usor glazura, apoi decorati dupa plac. Eu am pus doar niste inimioare de ciocolata si putin praf auriu.
Portionati si serviti imediat, ca este mult, mult prea delicios!









sâmbătă, 11 mai 2024

Frigarui de pui cu verdeata si parmezan

 
Ce poti face cu o caserola de piept de pui? Va spun eu, niste delicioase frigarui, servite cu un minunat sos de unt cu parmezan si verdeturi. Aveam pieptul pregatit pentru a face un gratar, dar cum se anunta un week-end rece, m-am razgandit si am pregatit aceste frigarui la cuptor. Sunt tare gustoase, satioase, iar o salata verde le-ar acompania perfect. Se fac atat de usor, ca trebuie sa le incercati si voi!

Ingrediente:

  • 700 gr piept de pui dezosat
  • sare
  • piper cu lamaie (sau simplu)
  • boia de ardei dulce
  • boia de ardei afumata
  • oregano uscat
  • 1 lingura ulei de masline
Pentru sosul de parmezan cu verdeturi:
  • 50 gr unt
  • 1 lingura plina parmezan ras
  • 3-4 crengute patrunjel verde
  • 8 fire usturoi verde, doar cozile
Mod de preparare:
Spalati pieptul, il stergeti cu niste servetele.
Il taiati bucati potrivite, il puneti intr-un bol.
Presarati sare, piper cu lamaie, boia dulce, boia afumata, oregano uscat, uleiul de masline si amestecati-le bine.

Il acoperiti, il dati o ora la frigider sau chiar peste noapte.
Il scoateti din frigider si il lasati 20 de minute la temperatura camerei.
Asezati fiecare bucata de piept pe bete de frigarui. Eu am obtinut 7 frigarui.
Le asezati pe o tava, pe hartie de copt.
Le introduceti in cuptorul incins, la 190 de grade, pentru 25-30 de minute.
Le verificati sa fie patrunse.


Inainte sa fie gata, pregatiti sosul:
Patrunjelul verde il tocati marunt, la fel si usturoiul verde.
Topiti untul pe baie de aburi.
Peste el puneti verdeata tocata si pamezanul ras. Amestecati bine.

Scoateti frigaruile din cuptor.
Le asezati pe un platou, puneti sos deasupra si serviti.
Pofta buna! 





luni, 29 aprilie 2024

Chec cu pui si ardei kapia copti

 
Am pregatit nu cu mult timp in urma acest chec aperitiv, desi mie imi place si ca fel principal sa fiu sincera, absolut senzational. A iesit atat de bun, ca dupa ce l-am terminat am repetat reteta, iar dupa sarbatori vreau sa il pregatesc iarasi. Nu se face absolut deloc greu si ar fi minunat chiar si pe masa de Paste. Noi suntem fani checuri aperitiv, iar eu cum iubesc puiul si ardeii copti, combinatia asta a fost senzationala pentru mine. De unde m-am inspirat a pus si felii de sunca, dar eu am preferat fara, insa voi daca vreti, adaugati. Merita, merita sa il faceti cat mai curand!

Ingrediente:

  • 8 ardei kapia mari
  • 1 piept mare de pui dezosat
  • 3 oua
  • 3-4 linguri faina alba
  • 200 gr cascaval
  • 3 oua fierte tari
  • o mana buna de masline negre fara samburi
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • busuioc uscat
Mod de preparare:
Puneti ardeii kapia la copt pe aragaz, pe o tabla, o tigaie. 
Dupa ce i-ati copt bine pe toate partile, ii puneti fierbinti intr-un bol, presarati sare si ii acoperiti macar 30 de minute.
Ii curatati de coaja, apoi le taiati cotoarele.
Ii rupeti usor in doua, scoateti cu grija toate semintele, apoi ii taiati fasii mai groase.
Ii puneti intr-o sita, sa se mai scurga.
Cascavalul il dati pe razatoarea mica.
Pieptul de pui il spalati, il stergeti cu niste servetele.
Il taiati felii ca pentru snitele, le bateti putin.
Le condimentati cu sare, piper, busuioc si boia de ardei dulce.
Bateti spuma cele 3 oua, cu sare si piper.
Faina o asezati pe o farfurie.
Ouale fierte le taiati felii.
Tapetati cu hartie de copt o tava de chec de 12/25 cm.
Asezati fasiile de ardei, una langa alta, lasand sa cada si in afara tavii, ultimele le asezati pe fundul tavii.
Treceti jumatate din feliile de pui prin faina, ou batut, le asezati in tava.
Presarati jumatate din cascavalul ras, apoi puneti feliile de ou fiert si maslinele din loc in loc.

Treceti restul de pui prin faina, ou, le asezati peste, iar deasupra presarati restul de cascaval.
Oul batut ramas il turnati deasupra.
Aduceti ardeii de pe laterale peste, fasie cu fasie si apasati usor cu mana.

Introduceti checul in cuptorul incins, la 180 de grade, 45-50 de minute.

Cand este gata, il scoateti din cuptor, il lasati sa se racoreasca si il dati la rece peste noapte.
Il rasturnati pe un platou, indepartati hartia de copt, feliati si serviti.
Pofta buna!






miercuri, 24 aprilie 2024

Wrap cu naut

 
Wrapul este fain de pregatit in general, ca puneti in interior fel si fel de carnuri gatite, legume, salate, branzeturi, etc. si este grozav pentru drumetii sau de luat la munca, pentru ca de cele mai multe ori el poate fi servit rece. De aceasta data am ales sa fac o varianta de post, cu un naut in sos, ceva legume pe langa, putina branza vegana si asa am obtinut o mega bunatate. Ca sa nu mai zic ca eu nu am putut mananc unul intreg, atat de satios a fost! Este si o varianta tare potrivita, daca te-ai saturat de toate mancarurile de post si vrei altceva sau chiar si atunci cand se mananca carne, dar tu parca ai manca ceva cu legume. Sa il incercati, o sa va placa, mai ales daca obisnuiti sa consumati naut.

Ingrediente:

  • 2 cutii de naut fiert
  • 4 linguri pasata de rosii
  • 2 linguri sos de kapia de casa
  • 1 lingura plina sos dulce picant
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • oregano uscat
  • 1 catel de usturoi (optional)
  • 2 linguri ulei de masline
  • salata verde (eu am folosit un mix)
  • 2 castraveti murati
  • 1 ardei kapia mare
  • 150 gr branza vegana
  • 1 legatura mica patrunjel verde
  • 4 lipii
Mod de preparare:
Nautul il puneti intr-o sita la scurs.
Usturoiul curatat, il pisati.
Incingeti uleiul intr-o tigaie, adaugati nautul.
Puneti sosul dulce picant, pasata si sosul de kapia.
Sotati 2-3 minute, apoi condimentati cu sare, piper, boia dulce si oregano.
Turnati 3/4 de cana cu apa cald, dati focul potrivit si lasati sa scada lichidul.
Amestecati din cand in cand.
Dupa ce a scazut lichidul, dati tigaia deoparte.

Ardeiul kapia, curatat de cotor si seminte, il taiati fasii subtiri pe lung.
Castravetele la fel il faceti, fasii lunguiete.
Branza vegana o dati pe razatoarea mare.
Patrunjelul verde il tocati marunt.
Luati o lipie, asezati pe mijloc din naut.
Pe o parte puneti salata si fasii de ardei, pe cealalta parte fasii de castravete si branza rasa.
Deasupra presarati patrunjel verde. 

Impartiti ingredientele ca sa va ajunga pentru toate cele 4 bucati.
Incepeti si rulati, aduceti lateralele spre interior si rulati in continuare cat mai stras, la final apasati usor wrapul obtinut.
La fel procedati cu toate.
Le rumeniti usor, fie intr-o tigaie incinsa pe ambele parti, fie in aparatul pentru sadwich-uri.
Sa aveti pofta! 





marți, 16 aprilie 2024

Cremsnit de post

 
Am cumparat de curand o cutie de frisca vegana pentru o prajitura de post si cum nu am gasit o cutie mai mica, am luat una de un litru. De acum a trebuit sa o folosesc si la alte deserturi. Si cum luasem niste foietaj pentru a face ceva sarat, am zis ca mai bine as pregati un cremsnit, ca as fi mancat o bucatica. Mi-as fi dorit sa fie neindulcita frisca, sa fac prajitura cu indulcitor natural toata, dar tot a fost ok, ca am folosit indulcitor la crema, iar cantitatea de frisca folosita a avut doar 70 de gr de zahar. O tava de prajitura cu doar 70 de grame de zahar eu zic ca este bine. Acum sa va spun cum a iesit? Super, super delicios si aromat. Desi imi taiasem o felie mica sa mananc, nu am rezistat si mi-am mai taiat o felie. M-am murdarit la gura, pe nas, ca si copiii! 😂😂😂 Dar buuun, bun cremsnit am facut! Vorba cuiva din familie, sa mai faci!

Ingrediente:

  • 2 foi de aluat de 400 gr
  • 800 ml lapte de soia neindulcit
  • 6 linguri indulcitor pulbere (sau 8 linguri zahar)
  • 8 linguri faina
  • 1 varf de lingurita pudra de turmeric
  • 2 lingurite vanilie
  • 300 ml frisca vegana indulcita + 1 lingurita vanilie
  • indulcitor pudra cu vanilie (sau zahar pudra vanilat) 
Mod de preparare:
Scoateti prima foaie de aluat foietaj de la frigider.
O presarati cu faina, o mai intindeti putin.
O asezati pe o tava, pe hartie de copt, o intepati cu furculita din loc in loc.
O introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 20 de minute, pana se rumeneste.

Cand este gata, o scoateti din cuptor si procedati la fel si cu a doua.
A doua foaie puteti sa nu o coaceti toata, eu am folosit doar jumatate din ea.
Crema de vanilie:
Intr-o cratita puneti laptele de soia, indulcitorul, faina si turmericul.
Amestecati bine, asezati cratita pe foc.
Focul sa fie la mic si amestecati continuu cu telul pana se ingroasa.
O dati deoparte, o acoperiti cu folie, o lasati sa se raceasca.
Crema rece o mixati 1 minut impreuna cu vanilia.

Frisca rece o amestecati cu o lingurita de vanilie, mixati la viteza potrivita pana obtineti o consistenta spumoasa.

Asezati prima foaie pe o tava, pe hartie de copt.
O apasati usor cu mainile, daca are umflaturi.
Puneti crema de vanilie, o nivelati.
Veniti cu frisca deasupra si o nivelati.
A doua foaie o rupeti bucatele mici cu mainile si le presarati deasupra.
Apasati usor cu mainile.

Acoperiti prajitura, o dati la rece 2-3 ore sau peste noapte.
O portionati, o pudrati cu indulcitor cu vanilie (sau zahar pudra) si serviti.
Un desert deloc complicat, dar delicios, cremos, cu mai putin zahar, un adevarat rasfat! 
Pofta buna!