marți, 11 martie 2025

Prajitura cu crema de nuca de cocos de post


 Imi plac mult, mult de tot deserturile cu nuca de cocos, asa ca, in aceste zile, am facut o prajitura cu crema de nuca de cocos de post, sa putem manca toti si cei care tin post si cei care nu tin. A iesit nemaipomenita, am impartit celor dragi, iar tava s-a golit! Dar nu regret, pentru ca toti au fost super incantati de ea. Ce credeti ca voi face in week-end? Pregatesc iar aceasta prajitura, dar de aceasta data in portie dubla, sa mananc pe saturate! 

Ingrediente:

Pentru crema de nuca de cocos:

  • 300 ml lapte de cocos
  • 3-4 linguri zahar
  • 2 linguri si 1/2 amidon
  • 70 gr nuca de cocos
  • 50 gr unt vegan
  • esenta de cocos
Pentru blat:
  • 300 ml apa minerala
  • 120 gr zahar
  • 100 ml ulei
  • 2 linguri pline cu dulceata de visine
  • 3 linguri cacao
  • 50 gr faina de cocos
  • 150 gr faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • esenta de cocos
Mod de preparare:
Crema de nuca de cocos:
Intr-o cratita amestecati laptele de cocos, zaharul si amidonul.
Transferati pe foc, amestecati continuu cu un tel, pana crema se ingroasa.
O dati deoparte, adaugati untul vegan si amestecati pana este complet topit.
Incorporati nuca de cocos, esenta, apoi acoperiti crema cu folie si o lasati sa se raceasca.


Aluatul:
Intr-un bol amestecati apa minerala cu zaharul, pana ce zaharul se dizolva complet.
Adaugati uleiul, dulceata, un praf de sare si esenta de cocos.
Amestecati praful de copt cu bicarbonatul, le stingeti cu putin otet sau zeama de lamaie, incorporati in bol.
Cerneti faina cu cacaoa si faina de cocos, incepeti si le incorporati in compozitia lichida.
Daca nu aveti faina de cocos, folositi doar faina alba.
Amestecati fie cu mixerul, fie cu un tel, pana nu mai sunt cocoloase.

Tapetati cu hartie de copt, o tava de 20/32 cm.
Turnati ceva mai mult de jumatate din compozitia de blat.
Cu o lingurita luati din crema de cocos, puneti din loc in loc.
Deasupra puneti restul de blat, de preferat cu o lingura, tot din loc in loc.
Introduceti prajitura in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 35-40 de minute.
Faceti testul cu o scobitoare, iar cand este gata, o scoateti din cuptor.

O lasati sa se raceasca, o portionati si serviti.
Pofta buna! 








sâmbătă, 1 martie 2025

Pancakes cu ton

 
In acest ultim week-end cu dezlegare la peste, inainte sa inceapa postul Pastelui, am pregatit niste pancakes cu ton. Foarte bune, pufoase, gustoase, perfecte pentru micul dejun de astazi. Se fac super repede, dar dispar din farfurie si mai repede. Le-am facut poze si cat m-am dus pana in bucatarie au disparut toate, parca s-a facut o magie! Dar m-am bucurat tare ca ai mei au fost incantati de ele! 

Ingrediente:

  • 3 oua
  • 150 gr iaurt
  • 100 ml apa minerala
  • 8 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingura parmezan ras
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • 240 gr ton in ulei de masline
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Desfaceti conserva de ton, o puneti intr-o sita si apasati cu o lingura, sa scurgeti cat mai mult ulei.
Pe o farfurie puneti niste servatele, rasturnati tonul scurs.
Intr-un bol bateti spuma ouale cu sare si piper.
Adaugati iaurtul, mixati, apoi turnati apa minerala.
Puneti faina cu praful de copt, mixati usor.
Patrunjelul verde il tocati marunt.
Adaugati patrunjelul peste compozitia de mai sus, puneti si tonul scurs.
La final incorporati parmezanul.
Pregatiti o tigaie, o ungeti cu un strop de ulei, o puneti la incins.
Dati focul la mic, puneti 1-2 linguri de compozite, pentru fiecare pancakes.
Le rumeniti pe ambele parti, le scoateti pe o farfurie.
Mi-au iesit 13 bucati din aceasta cantitate.
Ai mei le-au servit cu niste rochii cherry.
Sa aveti pofta!






duminică, 23 februarie 2025

Tarta cu zmeura, mascarpone si vanilie

 
Cred ca eram in stare sa adun tot ce am cu inimioare in casa pentru a poza aceasta tarta, ce am pregatit-o pentru Dragobetele nostru. Am facut o tarta cu iubire pentru sotul meu, dar si cu iubire pentru ceilalti ai mei dragi, cu care am sa o impart. A fost facuta dupa o zi plina de munca, la ceas de seara, dar cred ca din acest motiv a iesit atat de minunat, aromata, senzationala, divina, delicioasa! Este o tarta cu o crema de zmeura nu prea dulce (am avut in congelator zmeura din aia super aromata de gradina) si inca o crema cu mascarpone si vanilie, aerata si perfecta pentru a se completa cu zmeura si blatul crocant de tarta. Cam asa vom sarbatori noi iubirea de Dragobete, cu o felie delicioasa din aceasta tarta si acompaniata de un cappucino fierbinte. Simplu, dar cu mult suflet si multa iubire! Trebuie sa faceti si voi candva tarta asta. 

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 100 gr unt
  • 1 ou
  • jumatate de lingura indulcitor pudra 1:2 (sau o lingura zahar pudra)
  • 180 gr faina
  • 1 lingurita vanilie
Pentru crema de zmeura:
  • 200 gr zmeura decongelata (sau proaspata)
  • 1 lingura indulcitor pulbere 1:2 (sau 2 linguri zahar)
  • 150 ml frisca neindulcita
  • 1 lingura indulcitor pudra 1:2 (sau 2 linguri zahar pudra)
  • 4 gr gelatina + 5 linguri apa rece
Pentru crema mascarpone cu vanilie:
  • 300 ml lapte
  • 3 linguri amidon 
  • 1 lingura indulcitor pulbere 1:2 (sau 2 linguri zahar)
  • 250 gr macarpone
  • 100 gr crema bourbonella
  • 1 lingurita vanilie
Mod de preparare:
Blatul:
Untul rece, il taiati cuburi si il puneti intr-un bol.
Adaugati oul, indulcitorul pudra, vanilia si un praf de sare.
Adaugati jumatate din cantitatea de faina cernuta, framantati usor.
Puneti restul de faina, framantati repede pana obtineti o bila de aluat omogena.
Pregatiti o tava dreptunghiulara de 35/11 cm.
Intindeti o foaie dreptunghiulara, potrivita pentru tava, o asezati in tava.
O tapetati bine, inclusiv pe pereti, taiati surplusul ce iese in afara.
Intepati aluatul cu furculita.
Acoperiti tava cu aluat, o dati la frigider pentru o ora.
Dupa acest timp, o introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 20-22 de minute, pana se rumeneste.
Cand este gata, o scoateti din cuptor, o lasati sa se raceasca.

Crema de zmeura:
Intr-o craticioara puneti zmeura decongelata cu indulcitorul pulbere.
O puneti pe foc, lasati sa fiarba cam 5 minute.
O dati deoparte, o rasturnati intr-o sita si eliminati semintele.
Lasati piureul de zmeura sa se raceasca.
Gelatina o hidratati in apa rece pentru 10 minute.
Frisca rece o mixati cu indulcitorul pudra (daca vreti sa iese mai dulce crema, mai adaugati putin indulcitor/zahar pudra), pana devine spuma.
Topiti gelatina la microunde, o amestecati bine cu piureul de zmeura rece.
Puneti piureul peste frisca, invartiti usor cu o paleta, sa fie bine incorporate.

Peste crusta rece, turnati aceasta crema, o dati la rece circa o ora.
Eu am trecut peste acest pas, nu am mai dat la rece, am pus imediat crema dupa crema. Era putin molicica crema de zmeura, dar nu s-a intamplat nimic. Deci e bine oricum.
Crema de macarpone cu vanilie:
Cat s-a racit piureul de zmeura, am fiert si aceasta crema si le-am avut gata pe ambele, cam in acelasi timp.
Puneti intr-o cratita laptele, amidonul si indulcitorul.
Transferati pe foc, amestecati continuu cu telul, la foc mic, pana crema se ingroasa.
O dati deoparte, o lasati sa se raceasca.
Crema rece o mixati cu mascarponele si vanilia.
Adaugati crema bourbonella, mixati pana obtineti o crema spumoasa.
Daca nu aveti aceasta crema, puteti puneti niste ciocolata topita cu putina frisca (100 gr cu 40 ml), dar nu va fi chiar la fel, ca aceasta bourbonella are cremozitate si este foarte aromata.

Puneti aceasta crema intr-un pos si folositi un dui zimtat.
Peste crema de zmeura, faceti moate din crema mascarpone cu vanilie.
Dati tarta la rece peste noapte sau macar 4-5 ore, de preferat sa o si acoperiti.
O decorati dupa plac (eu am folosit fel si fel de inimioare ce le aveam pentru decor).
Portionati si serviti! 
Pofta buna! 










joi, 13 februarie 2025

Cusma lui Guguta cu visine

 
Probabil multi dintre voi stiti de acest desert vestit al moldovenilor, sau poate ati vazut o poza pe net, prin cofetarii, asa numita cusma lui Guguta. Am zis ca nu o sa fac niciodata acest desert, pentru ca gustasem din el, cei drept cumparat, de la o cofetarie destul de cunoscuta, era facut cu clatite, dar de la prima lingurita i-am zis sotului ca nu imi place. El zicea ca poate totusi am sa fac candva, iar eu tot ziceam ca nu cred. Nu am crezut, pana nu am facut! 😁😁 Am inceput sa folosesc din fructele ce le am in congelator si am zis ca ar fi cazul de folosesc niste visine (am folosit de la congelator si de la borcane, puse fara samburi). Am preferat sa fac foile fragede, ca in reteta originala si sa evit clatitele, desi era mai simplu cu clatite. Varianta mea, cu 15 rulouri iese destul de mare, adica daca taiati o felie, nu o puteti manca, trebuie doi oameni la o felie, bine, doar daca sunteti infometati tare mancati toata felia. Spre surprinderea mea chiar mi-a placut ce a iesit. E mult mai delicioasa prajitura cu foi fragede decat cu clatite, mai gustoasa, mai savuroasa. S-au fragezit atat de bine rulourile, desi imi era teama ca se vor taia greu feliile, dar nu a fost asa. Este putin migaloasa, pana faceti cele 15 rulouri, dar in rest este grozava si merita incercata, asa din cand in cand, fie la o aniversare, pentru un rasfat, uite pentru acum ca vine Sf.Valentin sau pentru alta ocazie. Eu am folosit pentru a indulci prajitura, indulcitor natural cu putere dubla de indulcire.

Ingrediente:

Pentru rulouri:

  • 200 gr untura (eu am pus 150 gr untura si 50 gr unt)
  • 200 gr smantana de tara
  • 30 gr indulcitor pudra 1:2 (sau 60 gr zahar pudra)
  • 1 lingurita biacarbonat
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 500 gr faina
  • vanilie
  • 1 kg visine ( congelate si de la borcan am folosit)
Pentru crema din frisca:
  • 800 ml smantana pentru frisca neindulcita (ajung si 700 ml)
  • 50 gr indulcitor pudra 1:2 (sau 100 gr zahar pudra, mai mult daca va doriti mai dulce)
  • 1 lingurita vanilie
  • 30 gr ciocolata cu lapte sau neagra fara zahar
Mod de preparare:
Rulourile:
Visinele, fie ca folositi, proaspete sau congelate, le puneti, fara zamburi, intr-o sita la scurs.
Intr-un bol puneti untura de la temperatura camerei, smantana, indulcitorul pudra, un praf de sare, vanilia si le mixati.
Stingeti bicarbonatul cu zeama de lamaie, il adaugati peste.
Cerneti faina, o incorporati treptat, pana obtineti un aluat omogen.
Il inveliti in folie alimentara, il dati la rece, 2-3 ore.
Dupa acest timp, cantariti aluatul, apoi il impartiti in 15 bucati egale.
Luati fiecare bucata, intindeti un dreptunghi lung cam de 28-30 cm si lat cat o palma.
Pe marginea de jos, pe lungime, asezati visine, una langa alta, apoi rulati.
Strangeti bine la capete rulourile obtinute.

Le asezati intr-o tava, pe hartie de copt, cu distanta intre ele.
Le coaceti in cuptorul incins, la 180 de grade, 25 de minute. Trebuie sa fie rumenite frumos.
Mie mi-au incaput in doua tavi, deci am copt doua ture.
Le lasati sa se raceasca bine.

Crema din frisca:
Smantana rece o mixati cu indulcitorul pudra si vanilia.
Aveti grija, sa nu o bateti prea tare, sa nu se taie, trebuie sa obtineti o consistenta spumoasa.

Luati un platou mai mare, daca nu aveti, puteti monta intr-o tava sau pe un tocator pe care puneti hartie de copt, ceva care sa va incapa in frigider.
Ungeti cu foarte putina frisca pe platou (ca sa nu alunece rulourile), apoi asezati 5 rulouri unul langa altul.
Puneti un strat de frisca, nivelati, apoi 4 rulouri, iar frisca, 3 rulouri, iar frisca, 2 rulouri, iar frisca si un rulou.

Imbracati toata prajitura in frisca, sa fie cat mai uniforma si sa aiba aceasta forma, de acoperis de casa am zis eu.
Cu un curatitor de legume, radeti 30 gr de ciocolata, presarati pe toata prajitura.
O dati la rece cateva ore, de preferat peste noapte.
O portionati si savurati, ca este delicioasa.
Daca aveti cu ce acoperi prajitura ar fi minunat, altfel ea se va mai usca si va crapa.
Pofta buna!








vineri, 7 februarie 2025

Cartofi California cu sunca la cuptor


 Am vazut reteta asta in urma cu ceva timp, cred ca era postul Craciunului, pe internet. Mi-a ramas in cap si am zis ca am sa o incerc. Asa ca, intr-o zi cand am fiert niste cartofi, am pus si pentru aceasta reteta. Buni sunt, dar trebuie facuti mai multi, ca abia mi-au ajuns pe o masea! 😅😅😅 Am sa mai pregatesc o portie dubla, saptamana viitoare, ca deja mi-am luat ingredientele necesare. Este genul de reteta care e pe placul tuturor, sa nu mai spun cei mici ce incantati sunt de ea, ca are cartofi, sunca, cascaval! Sa faceti si voi!

Ingrediente:

  • 650 de cartofi fierti
  • 150 gr cascaval
  • 70 gr faina
  • 1 ou
  • sare
  • piper
  • 3-4 crengute patrunjel verde
Pentru umplut:
  • 12 felii rotunde de sunca (eu am folosit de curcan)
  • 200 gr cascaval
  • 4 felii mozzarella 
  • 1-2 rosii cherry
Mod de preparare:
Cartofii fierti si calzi ii pisati, cu un zdrobitor pentru piure.
Adaugati peste ei faina, oul, sare si piper, amestecati.
Cascavalul il dati pe razatoarea mare.
Tocati patrujelul verde, marunt.
Peste cartofi puneti cascavalul, patrunjelul si invartiti, pana este omogena compozitia.
Impartiti compozitia in 8 bile.
Asezati bilele pe o tava, pe hartie de copt, cu distanta intre ele.
Le turtiti cu mana, pana obtineti niste turtite, ca niste pancakes.
Bagati un penson de silion in ulei de masline, ungeti putin fiecare turtita.

Le introduceti in cuptorul incins, la 200 de grade, pentru 15 minute.
Cascavalul pentru umplutura il dati pe razatoarea mare.
Cand au trecut cele 15 minute, scoateti turtitele de cartofi.
Pe 4 dintre ele, asezati cate 3 felii de sunca, presarati putin cascaval si acoperiti cu o alta turtita.

La fel faceti cu toate. Le apasati usor.
Deasupra asezati cate o felie de mozzarella si feliute de rosii cherry.

Le introduceti iar in cuptor, pentru 10 minute la 200 grade.
Trebuie doar sa se topeasca branzeturile.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor.
Le puteti presara cu verdeata sau le puteti lasa asa.
Se pot servi cu diverse salate, castraveti murati, varza murata, gogosari in sos! 
Pofta buna!








vineri, 31 ianuarie 2025

Cheesecake fara coacere cu portocale

 
Anul acesta, de ziua sotului, am zis pas tortului si am pregatit un cheesecake. Si cum de ceva timp imi doream sa fac unul cu portocale, am zis ca este momentul, pentru ca este un desert festiv si perfect pentru a servi musafirii. A iesit o MINUNATIE! Nu foarte dulce, crema suava si aromata, jeleul cu o consistenta perfecta spun eu, exact asa cum imi doream! Au mancat musafirii, de nu a ramas nici macar o firimitura in farfurii, iar ultima felie ramasa, am pastrat-o pentru mine, pentru a doua zi si am savurat fiecare lingurita. Oricum, cat sunt portocalele bune, il repet, ca mi-a placut la nebunie!

Ingrediente:

Pentru baza:

  • 250 gr biscuiti fara zahar
  • 110 gr unt
Pentru crema de portocale:
  • 700 gr crema de branza philadelphia
  • 6-7 linguri indulcitor pudra (sau 6-7 linguri zahar pudra)
  • coaja rasa de la o portocala
  • 150 ml suc de portocale proaspat stors
  • 6 foi gelatina (10 gr)
  • 300 ml frisca neindulcita + 3 linguri indulcitor pudra (sau 3 linguri zahar pudra)
Pentru jeleul de portocale:
  • 400 ml suc de portocale proaspat stors 
  • 5 foi gelatina (8 gr)
Mod de preparare:
Baza:
Rupeti biscuitii, ii macinati in robotul de bucatarie.
Untul il topiti pe baie de aburi sau la microunde.
Intr-un bol amestecati untul topit cu biscuitii.
Pe un platou, asezati un inel detasabil de 24 cm si puneti folie acetat in interior, pe margine.
Rasturnati amestecul cu biscuiti, ii apasati cu fundul unui pahar sau cu o lingura.
Dati la frigider.

Crema de portocale:
Puneti foile de gelatina la hidratat in apa rece, 10 minute.
Smantana pentru frisca, rece, o mixati spuma cu indulcitorul pudra.
Crema de branza o mixati cu indulcitorul 2-3 minute, apoi adaugati sucul proaspat de portocale, coaja rasa si mixati usor.
Foile de gelatina le scurgeti de apa, le topiti pe baie de aburi sau la microunde.
Puneti gelatina topita peste crema de portocoale, mixati usor, sa fie incorporata.
Opriti 2-3 linguri din frisca batuta intr-o caserola.
Restul o adaugati peste crema de portoale, o incorporati usor, amestecand cu o paleta de silicon.

Scoateti platoul cu baza din frigider, puneti crema.
O nivelati bine cu o paleta.
Acoperiti cheesecake-ul, il dati la rece 2-3 ore.
Jeleul de portocale:
Foile de gelatina le puneti la hidratat in apa rece pentru 10 minute.
Le scurgeti de apa, le topiti pe baie de aburi sau la microunde.
Turnati suc peste gelatina si amestecati cu un tel, pana terminati de pus tot sucul.
Gustati, daca vi se pare prea acru, adaugati putin indulcitor pudra (sau zahar pudra). La mine a fost perfect de dulce asa, nu l-am indulcit cu nimic.
Scoateti cheesecake-ul de la frigider, turnati usor jeleul.

Il dati la rece, de preferat peste noapte, daca nu macar 4-5 ore, ca sa se inchege bine jeleul.
Il scoateti de la rece dupa ce jeleul s-a inchegat, indepartati inelul si folia acetat.
Frisca oprita o puneti intr-un pos, faceti cateva moate pe margine.
Portionati si serviti.
Pofta buna!