Ingrediente:
Pentru aluat:
- 50 gr unt
- 1 ou
- 2 linguri zahar
- 3 linguri smantana
- 140 ml lapte
- 12 gr drojdie
- 1 praf de sare
- 500 gr faina
- 1-2 linguri gris
- coaja rasa de portocala
- 2 kg mere
- 1 lingurita scortisoara
- 3 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
- 2 linguri ulei
- 1/2 lingurita anason (puneti doar daca va place)
- 6 -7 linguri zahar
Spalam merele si le curatam de coaja.
Le dam pe razatoarea cu ochiuri mari si le stroarcem de suc dar nu foarte tare.
Intr-o tigaie punem uleiul, merele, zaharul si cel pudra cu pastai de vanilie.
Amestecam incet sa nu zdrobim merele prea tare si le lasam sa scada zeama.
Spre final punem scortisoara, anasonul si mai lasam cam 1 minut pe foc, apoi tragem tigaia si lasam merele la racorit.
Aluatul:
Laptele il incalzim pana devine doar caldut, punem in el drojdia si zaharul, amestecam bine si lasam 10 minute la loc caldut.
Batem oul spuma cu sarea, punem smantana peste si le incorporam bine.
Intr-un bol punem faina, pe care o cernem mai intai si peste untul, taiat bucatele mici.
Adaugam amestecul de ou cu smantana, apoi punem laptele treptat si framantam bine (pentru mine acestea au fost cantitatile exacte. Nu a fost nevoie sa pun mai putin lapte sau mai mult, nici faina).
Incorporam coaja rasa de portocala, mai framantam putin pana toate ingredientele sunt omogenizate si lasam 15 minute aluatul la odihnit.
Il rupem in doua si intindem doua foi dreptunghiulare.
Ungem o tava cu unt si tapetam cu hartie de copt.
Asezam prima foaie, o presaram cu gris, apoi punem umplutura si o intindem uniform cu o paleta.
Peste venim cu a 2 a foaie de aluat pe care o intepam cu furculita din loc in loc.
Dam prajitura in cuptorul incins, la o temperatura de circa 180 de grade.
Cand este bine coapta foaia de deasupra, scoatem tava din cuptor si lasam prajitura la racit.
O pudram cu zahar si e numai buna de servit.
Sa aveti pofta!
Sursa de inspiratie
Mmm, am venit dupa miros! Ador deserturile cu mere, delicioasa prajiturica ta!
RăspundețiȘtergereAdevarul este ca si eu as manca mai mereu deserturi cu mere asa mult imi plac.Multumesc de vizita!
RăspundețiȘtergereCe frumoasa e prajiturica!! Rocsi, ma bucur mult ca ti-a placut. Pupici
RăspundețiȘtergerePaula multumesc mult pentru reteta..A iesit delicioasa.Ma bucur ca iti place cum mi-a iesit.Pupicei!
ȘtergereSi eu ador prajiturile cu mere :)!!!!! Delicioasa!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Maria...Pup!
ȘtergereOhhhh , ador prajitura asta !! Eu o fac cu o multime de umpluturi , chiar si cu jumatati de nectarine !! ;)
RăspundețiȘtergereMa bucur Magda ca iti place.Hai sa te servesc cu o bucatica.:)
Ștergerece bune sunt prajiturile astea clasice....ar trebui sa execut si eu una :)). Pup
RăspundețiȘtergereAstea sunt cele mai bune eu asa cred.Pup!
Ștergeremultumesc de reteta.e dilicioasa .sotului meu i place prajitura cu mere
RăspundețiȘtergereMa bucur din suflet ca va este pe plac aceasta prajitura!
Ștergere