sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Prajitura cu mere 2

De cum am vazut aceasta prajitura la Poliana mi-a placut foarte mult si am zis ca urmatorul desert  cu mere va fi dupa reteta ei. Bine am mai ales pentru ca a iesit foarte, foarte buna si exact cum ne place noua. Va recomand cu drag reteta!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 50 gr unt
  • 1 ou
  • 2 linguri zahar
  • 3 linguri smantana
  • 140 ml lapte
  • 12 gr drojdie
  • 1 praf de sare
  • 500 gr faina
  • 1-2 linguri gris
  • coaja rasa de portocala
Pentru umplutura: 
  • 2 kg mere
  • 1 lingurita scortisoara
  • 3 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 2 linguri ulei
  • 1/2 lingurita anason (puneti doar daca va place)
  • 6 -7 linguri zahar
Mod de preparare:
Spalam merele si le curatam de coaja.
Le dam pe razatoarea cu ochiuri mari si le stroarcem de suc dar nu foarte tare.
Intr-o tigaie punem uleiul, merele, zaharul si cel pudra cu pastai de vanilie.
Amestecam incet sa nu zdrobim merele prea tare si le lasam sa scada zeama.
Spre final punem scortisoara, anasonul si mai lasam cam 1 minut pe foc, apoi tragem tigaia si lasam merele la racorit.
Aluatul:
Laptele il incalzim pana devine doar caldut, punem in el drojdia si zaharul, amestecam bine si lasam 10 minute la loc caldut.
Batem oul spuma cu sarea, punem smantana peste si le incorporam bine.
Intr-un bol punem faina, pe care o cernem mai intai si peste untul, taiat bucatele mici.
Adaugam amestecul de ou cu smantana, apoi punem laptele treptat si framantam bine (pentru mine acestea au fost cantitatile exacte. Nu a fost nevoie sa pun mai putin lapte sau mai mult, nici faina).
Incorporam coaja rasa de portocala, mai framantam putin pana toate ingredientele sunt omogenizate si lasam 15 minute aluatul la odihnit.
Il rupem in doua si intindem doua foi dreptunghiulare.
Ungem o tava cu unt si tapetam cu hartie de copt.
Asezam prima foaie, o presaram cu gris, apoi punem umplutura si o intindem uniform cu o paleta.

Peste venim cu a 2 a foaie de aluat pe care o intepam cu furculita din loc in loc.
Dam prajitura in cuptorul incins, la o temperatura de circa 180 de grade.
Cand este bine coapta foaia de deasupra, scoatem tava din cuptor si lasam prajitura la racit.

O pudram cu zahar si e numai buna de servit.
Sa aveti pofta!
Sursa de inspiratie


vineri, 11 ianuarie 2013

Rulada din foietaj cu spanac

O gustare simpla ce se prepara repede, potrivita pentru un platou cu aperitive (sau nu numai) sau cand aveti musafiri ce se anunta vizita si nu aveti nimic pregatit!

Ingrediente:
  • 400 gr aluat foietaj
  • 1 punga spanac congelat (350 gr)
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Aluatul foietaj il lasam sa se dezghete la temperatura camerei, la fel si spanacul.
Morcovii ii curatam de coaja, apoi ii punem la fiert.
Ii scoatem pe o farfurie cand sunt bine patrunsi, ii lasam putin sa se racoreasca, apoi ii taiem in jumatate pe lungime.
Curatam ceapa si o tocam cat mai marunt.
Usturoiul il curatam si il pisam.
Intr-o tigaie punem uleiul la incins, inabusim ceapa vreo 2 minute, apoi punem spanacul si putina apa.
Lasam sa scada toata zeama la foc potrivit, condimentam cu sare si piper, iar la urma punem si usturoiul.
Cand este bine scazut tragem tigaia de pe aragaz si lasam sa se racoreasca.
Presaram faina alba pe masa de lucru, intindem foietajul, dar nu foarte tare, in forma dreptunghiulara.
Intindem pe toata suprafata spanacul, iar pe mijloc morcovul fiert.

Rulam cat mai strans rulada, apoi cu un cutit taiem felii grosute.
Le asezam intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu hartie de copt.
Introducem tava in cuptorul incins si lasam pana feliile de rulada prind o culoare aurie.

Cand sunt gata le lasam putin la racorit, apoi putem servi...

miercuri, 9 ianuarie 2013

Pulpa de curcan cu ciuperci si cartofi la cuptor


Satui de friptura de porc simpla si alte cele de la sarbatori, am hotarat sa pregatim niste curcan la cuptor cu legume si putin sos, asta  ca sa nu iese totul prea uscat...Un mare succes sincer, s-a mancat totul si cu o mare, mare pofta...Asadar puteti prepara si voi pentru ca e o mancare usoara si foarte gustoasa!!!

Ingrediente:
  • 1 pulpa de curcan
  • 1 borcan mic de ciuperci intregi
  • 1 morcov
  • 200 gr rosii in suc propriu
  • 1 rosie proaspata
  • 3-4 cartofi
  • 3 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 1 canita mica de vin rosu
  • 1 lingura otet balsamic
  • 1 lingurita patrunjel uscat
  •  1 cana supa de pui
  • 1 lingura unt
  • 1 lingurita cimbru
Mod de preparare:
Pulpa de curcan o spalam, apoi cu un cutit bine ascutit, taiem bucati potrivite de pe os.
Ciupercile le spalam, iar rosiile in suc propriu le zdrobim cu o furculita.
Morcovul il radem de coaja si il taiem rondele, iar usturoiul il curatam si il taiem bucati mari.
Ungem un vas yena (sau de ceramica) cu unt.
Punem in el bucatile de curcan, ciupercile, morcovul si usturoiul.
Intr-un bol amestecam rosiile zdrobite, supa de pui ( daca nu aveti supa puteti folosi apa, dar eu aveam supa cum am fiert niste pui si era pacat sa o arunc), vinul,otetul balsamic, invartim cu o lingura si il turnam in vas.
Condimentam carnea cu sare si piper dupa gust, boiaua de ardei.
Nu uitam nici de patrunjelul si cimbrul uscat.
Acoperim vasul cu capacul lui (sau cu staniol daca nu aveti capac) si il bagam in cuptor, pe care il aprindem.
Cartofii ii curatam si ii taiem pe jumatate sau sferturi, in functie de cat de mari sunt.
Dupa circa 40-50 de minute, intoarcem bucatile de carne, iar printre ele punem cartofii presarati cu putina sare si piper.
Spalam rosia, o taiem felii si le repartizam prin tot vasul.
Acoperim vasul si il reintroducem in cuptor.
Cand carnea este bine patrunsa, la fel si legumele, scoatem vasul din cuptor.
A iesit o bunatate ce o mancai cu buzele asa bine facute erau toate, in putin sos de rosii si cu salata de sfecla...Va recomand!!!

duminică, 6 ianuarie 2013

Salata de piept de pui cu morcov, porumb si telina

Dupa atatea mancaruri grele de sarbatori am zis sa fac si preparate mai usoare.Pentru astazi am ales o salata de pui cu cateva legume si putina maioneza.O bunatate!

Ingrediente:
  • 1 piept de pui dezosat
  • 1 morcov
  • 10 ciuperci conservate intregi
  • 1 telina
  • 1 cutie mica de boabe de porumb
  • 4-5 castraveti murati
  • 1 galbenus de ou fiert tare
  • 1 galbenus de ou crud
  • 1 lingura mustar
  • 1 lingurita patrunjel uscat
  • ulei
  • sare
  • piper
Mod de preparare: 
Pieptul de pui il spalam si il taiem cam in 4 bucati.
Morcovul il curatam, il spalam si il taiem in doua.
Intr-o cratita punem apa, bucatile de pui, morcovul si le punem la fiert.
Presaram peste ele putina sare, piper si patrunjel uscat.
Cand sunt patrunse mai bine de jumatate, adaugam si ciupercile spalate.
Cand s-au fiert bine, scurgem zeama (pe care puteti sa o folositi la o supa ca e foarte buna, eu am folosit-o la o friptura la cuptor) si le lasam sa se racoreasca.
Curatam telina, o spalam si o dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Castravetii murati ii taiem feliute.
Ciupercile si morcovul fiert il taiem felii portivite, iar pieptul de pui cubulete.
Toate aceastea le punem intr-un bol peste care dam drumul si boabelor de porumb.
Intr-un lighenas pregatim maioneza: punem galbenusul fiert trecut prin sita, galbenusul crud si mustarul.
Mixam la o viteza mica, picuram cate putin ulei  si cand considerati ca aveti suficienta maioneza ne orpim din mixat (oricum nu trebuie foarte multa ).
Punem maioneza peste salata pregatita, iar la sfarsit condimentam cu sare si piper dupa gust.
Invartim usor cu o lingura de lemn, o dam putin la rece, apoi este numai buna de servit.
Sa aveti pofta!



vineri, 4 ianuarie 2013

Chiftele de curcan si vita in crusta de cascaval la cuptor

Cand m-am gandit sa pregatesc aceasta reteta am stiu ca trebuie sa iese niste chiftele foarte bune..Chiar nu m-am inselat iar rezultatul a fost pe placul tuturor, nu sunt deloc grele pentru ca nu le-am prajit si se cere repetarea lor!

Ingrediente:
  • 600 gr carne tocata de vita si curcan
  • 1 ceapa
  • 3 felii da paine
  • 3 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • 1 ou
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • patrunjel verde
  • marar verde
  • pesmet
  • 100 gr cascaval
Mod de preparare:
Curatam ceapa si o dam pe razatoarea cu ochiuri mici.
Usturoiul il curatam si il pisam.
Patrunjelul si mararul verde il spalam, indepartam cozile si il tocam marunt.
Painea o trecem pe sub apa, apoi o stoarcem foarte bine intre maini.
Intr-un bol punem carnea tocata, ceapa, usturoiul, painea inmuiata si verdeata.
Amestecam cu o lingura de lemn, condimentam cu sare si piper dupa gust.
Mai adaugam cimbrul, oul si le incorporam bine.
Dam cascavalul pe razatoarea mica iar peste el presaram putin pesmet.
Ne umezim mainile cu apa, rupem bucatele din compozitia cu carne si formam chiftelele.
Le trecem prin amestecul de cascaval cu pesmet si le asezam pe o tava, care mai intai o ungem cu margarina si punem hartie de copt.

Ne umezim mainile cand formam fiecarea chiftea pentru a se prinde bine cascavalul de ele.
Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, iar dupa 20 de minute le intoarcem.
Le lasam sa se rumeneasca si pe cealalta parte, scoatem tava din cuptor cand sunt bine facute si le lasam putin la racorit.
Pofta buna sa aveti!


luni, 31 decembrie 2012

Tort cu crema de portocale si vanilie


Acum la cumpana dintre ani eu vreau sa va urez La multi ani, iar Noul An sa va aduca sanatate, bucurii, multe impliniri, noroc in viata si sa fiti iubiti ...Va multumesc pentru ca imi sunteti alaturi intotdeauna...

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 6 oua
  • 3/4 cana de zahar
  • 6 linguri faina
  • 1 plic praf de copt
Pentru crema de vanilie:
  • 300 ml lapte
  • 3 linguri si 1/2 faina
  • 3 linguri zahar
  • 8 gr gelatina
  • 130 ml frisca lichida
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
Pentru crema de portocale:
  • 300 ml suc de portocale stors in casa
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 8 gr gelatina
  • 130 ml frisca lichida
  • 1 lingura coaja rasa de portocala
Pentru ornat:
  • 250 ml frisca lichida
  • 1 lingura cacao
  • 1 portocala
  • ciocolata amaruie
Mod de preparare:
Blatul:
Ouale (de la temperatura camerei) le mixam spuma impreuna cu zaharul pana isi dubleaza volumul.
Incorporam faina treptat, iar la urma punem praful de copt.
Ungem o tava cu margarina si punem hartie de copt.
Turnam compozitia in tava si o bagam in cuptorul incins.
Lasam blatul pana este copt (facem testul cu scobitoarea).
Cand este gata il scoatem, il lasam sa se raceasca si il taiem pe jumatate sa obtinem doua foi.
Crema de vanilie:
Intr-un bol punem faina, zaharul si cateva linguri de lapte.
Amestecam bine pana nu mai avem nici un cocolos.
Restul de lapte il punem la fiert, iar cand da in clocot turnam usor amestecul de faina si fierbem la foc mic pana obtinem o budinca.
Cand e gata, acoperim cu o folie si lasam pana se raceaste complet.
Mixam frisca si o incorporam in crema rece.
Gelatina o punem la inmuiat cu circa 80 gr de apa pentru 10 minute, apoi o dizolvam pe baie de aburi.
O punem in crema, mixam la o viteza mica, iar la final incorporam zaharul pudra cu pastai de vanilie.
Crema de portocale:
Faina o amestecam cu zaharul si cate linguri de suc de portocale.
Restul de suc il punem la fiert, cand da in clocot punem amestecul de faina si amestecam pe foc pana obtinem o crema ca o budinca.
Acoperim crema si o lasam sa se racesca.
Mixam frisca si o incorporam in crema rece.
Gelatina o punem la inmuiat cu circa 80 gr de apa pentru 10 minute, apoi o dizolvam pe baie de aburi.
O punem in crema de portocale, mixam usor, iar la final adaugam coaja rasa de portocala si zaharul pudra cu pastai de vanilie.
Asamblare:
Intr-o tava detasabila punem niste hartie de copt.
Asezam prima foaie de blat si o insiropam cu putin suc de portocale (stors de voi normal).
Punem jumatate din crema de vanilie si o nivelam.
Peste venim cu crema de portocale, o intindem cu o paleta, apoi restul de crema de vanilie.
Deasupra punem cealalta foaie de blat insiropata.

Il lasam la rece cateva ore, apoi il scoatem pe un platou.
Frisca o mixam spuma si imbracam tortul cu ea.Oprim doar 3-4 linguri sa o amestecam cu cacaoa si cu ea vom orna marginea de sus a tortului.
Ciocolata o taiem bucatele cu un cutit si "aruncam" pe margini.
Deasupra punem cateva felii de portoale si patratele de ciocolata.
Il dam la rece, apoi servim.