duminică, 5 mai 2013

Cozonac cu nuca, fructe confiate si ciocolata


Nu suntem genul sa incercam in fiecare an o alta reteta de cozonac, insa pana acum nu prea o gasisem pe cea perfecta. Ieseau mereu buni, aromati, foarte gustosi dar parca totusi nu chiar asa cum ne doream. Anul acesta i-am framantat cu iaurt, aluatul sa fie putin lipicios si nu foarte vartos, cu diverse umpluturi si pot sa va spun, cu mana pe inima, ca a iesit SENZATIONAL.Vi-l recomand cu mare drag si nu o sa regretati, eu asa zic.Acum sa va zic reteta si modul de preparare.

Ingrediente:
Aluat: (din aceasta cantitate noi am zis ca ne ies 4 cozonaci, dar au iesit 6)
  • 2 kg faina + 1 cana pentru framantat
  • 750 gr iaurt
  • 400 gr zahar
  • 1 cana lapte
  • 80 gr drojdie proaspata
  • 150 gr unt cu 85% grasime
  • 6 galbenusuri
  • 4 oua
  • coaja rasa de lamaie
  • coaja rasa de portocala
  • 1 lingura zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita sofran
  • 2 oua pentru uns
Umplutura: (pentru un cozonac va zic cantitatile):
  • 1 castron nuca macinata
  • 1/2 cana lapte fierbinte
  • 1 lingura cu varf cacao
  • 1 lingura esenta rom
  • 2 albusuri de ou
  • 1/2 cana zahar
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 2 linguri stafide
  • coaja de portocala confiata
  • mix de fructe confiate
  • 100 gr ciocolata cu lapte
Pentru uns:
  • 1 canita apa
  • 1 lingura miere
  • 1 lingura ulei
Mod de preparare: 
In primul rand este necesar ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei!!!
Aluatul:
Drojdia o frecam cu o lingura de zahar si o lasam 10-15 minute la o parte sa creasca.
Laptele il facem fierbinte.
Punem faina intr-un lighean si presaram sarea.
Facem o gaura in mijlocul fainii, punem tot laptele fierbinte si amestecam cu putina faina pana obtinem o pasta.
Peste acea pasta adaugam drojdia, le amestecam si lasam 30- 40 de minute maiaua sa cresca la loc cald si acoperita cu un prosop curat de bucatarie.
Iaurtul il incalzim pana devine caldut.
Untul il topim, iar ouale impreuna cu galbenusurile le batem spuma cu un praf de sare si sofranul.
Dupa ce maiaua a crescut, presaram zaharul, adaugam ouale batute, coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul pudra cu pastai de vanilie.
Amestecam usor, adaugam tot iaurtul si incepem sa framantam ( nu va speriati ca o sa fie putin molicel).
Mai presaram putina faina, adaugam putin unt topit, iar putina faina, iar unt topit pana il terminam pe tot.
Daca mai este nevoie mai presarati la sfarsit putina faina, pana aluatul este omogen, elastic, dar foarte putin si lipicios.
Dupa ce este bine incorporat il framantam circa 10 minute iar cand taiem cu un cutit trebuie sa aiba besicute.
Il acoperim, il dam la loc cald si il lasam sa creasca.

Umplutura:
Albusurile le mixam spuma.
Nuca o punem intr-un bol, adaugam albusurile batute, zaharul, cacaoa, zaharul cu pastai de vanilie, esenta de rom si stafidele.
Le incorporam cu o lingura, apoi punem lapte fierbinte, treptat, pana compozitia este omogena si umeda.
Ciocolata o taiem cubulete mici.
Presaram pe masa de lucru faina.
In functie de cum dati forma cozonacilor, cum ii impletiti, impartiti aluatul, eu i-am impletit in doua asa ca am rupt 12 bucati egale de luat.
Luam 2 bucati, le intindem cu sucitorul pana obtinem 2 foi potrivite ca si grosime, pe una punem umplutura de nuca, iar pe cealalta punem ciocolata bucatele, mixul de fructe confiate, coaja de portocala confiata.

Le rulam pana obtinem doua suluri, apoi le impletim.
Asezam cozonacul intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu hartie de copt.
Il mai lasam sa creasca la loc cald 25-30 minute, il ungem cu ou batut, apoi il bagam in cuptorul incins.
Il lasam la copt cam 40-50 de minute, la o temperatura potrivita, cam 170 de grade, pana deasupra este rumenit.

Cand il scoatem, facem un amestec din apa, miere si ulei, il ungem cu un penson si il acoperim cu un prosop gros.
Va garantez ca iese minunat si pufos ca un burete, nu va mint.
Dupa ce s-a racit, se inveleste bine in folie alimentara. 
Pofta buna!







sâmbătă, 4 mai 2013

Pulpa de ied la cuptor

Pentru prima data am pregatit ied. Eu sincera sa fiu nu mananc nici miel, nici ied dar daca tot am primit niste carnita trebuia pregatita. Am ales sa fac la tava, bine condimentata, rumena iar ca si aspect imi place cum a iesit, acum astept sa guste maine ai mei sa vedem daca le place desi ei spun ca e foarte buna numai privind-o. Vreau sa va urez sa aveti un Paste fericit, Lumina Sfanta sa coboare in sufletele si casele voastre, sa aveti sanatate, bucurii si multe impliniri!

Ingrediente:
  • 1 pulpa de ied si 1 picior din fata
  • 3 bucati ceapa verde
  • 4 bucati usturoi verde
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1 lingurita oregano uscat
  • sare
  • piper
  • 3 foi de dafin
  • 4 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 1 lingura morcov tocat marunt
  • 600 ml vin rosu
  • 1 canita otet
Mod de preparare:
Carnea o parlim pe flacara aragazului apoi o spalam bine sub jetul de apa.
Intr-un vas punem otetul, 2-3 litri de apa, carnea si o lasam sa stea in acest amestec 1-2 ore.
Intr-o cratita pregatim baitul astfel:
Punem vinul, zeama de lamaie, oregano, cimbrul, morcovul maruntit, boiaua de ardei, foile de dafin rupte bucatele, sare, piper si le amestecam bine.
Ceapa si usturoiul verde le curatam, le spalam, le taiem rondele si le punem in bait.
Punem carnea in tot acest amestec, acoperim cratita si o dam la frigider pana a 2 a zi, intre timp puteti sa o mai invartiti si pe cealalta parte.

A 2 a zi punem carnea intr-o tava, turnam si din bait dar nu tot.
Curatam usturoiul, il taiem feliute si ii dam drumul in tava.
Uleiul il picuram peste carne pentru putin luciu.
Acoperim totul cu staniol si dam tava la cuptor cam pentru 1 ora si jumatate - 2 ore.
In bucatarie va fi un miros imbatator si o sa va cuprinda o pofta ( cam asa au patit ai mei, eu am fost mai reticienta daca nu-mi place carnea asta:D )
Incercam cu o furculita iedul si cand este bine patruns, scoatem staniolul si mai lasam 15 minute pana prinde o crusta aurie.

O scoatem din cuptor cand este gata si o tinem acoperita pentru a ramane frageda.
Pofta buna dragilor, nu uitati sa nu faceti exces si langa aceasta friptura sa puneti si un pahar de vin rosu!






joi, 2 mai 2013

Salata cu tofu

In zilele astea de post consumam tot mai multe legume pentru ca ne si plac mult. Asa ca avand mai multa treaba am facut repejor o salata in cantitate mai mare si am mancat toti pe saturate!! Eu bineinteles am mancat fara tofu ca sunt mai mofturoasa si na nu-mi place :))))

Ingrediente:
  • 1 salata verde
  • 4 rosii mari
  • 2 castraveti
  • 4 ridichii
  • 1/2 cutie tofu cu marar
  • 100 gr masline fara samburi
  • sare
  • piper alb
  • otet balsamic
  • ulei/ ulei de masline
Mod de preparare:
Spalam fiecare frunza de salata in parte, o scuturam bine de apa, o tamponam cu un servet si o rupem bucatele cu mana.
Rosiile le spalam, indepartam cotorul si le taiem bucati potrivite.
Spalam castravetii, ridichiile, le decojim si le taiem felii.
Scurgem tofu de zeama si o taiem cubulete mici.
Amestecam salata verde cu rosiile, ridichiile si castravetii.
Intr-un bol punem  putin otet balsamic, sare, piper si ulei.
Amestecam bine si punem cate putin dressing peste salata pana este condimentata dupa gustul nostru.
La final incorporam bucatile de tofu si maslinele.
Puteti adauga si niste ceapa verde daca va place.
Pofta buna!

miercuri, 1 mai 2013

Tarta cu prune, visine si crumble

Nu mai stiam ce sa prepar dulce de post asa ca Anca mi-a dat o idee vazand la ea tarta cu mere si crumble. Am scos din congelator ultima punga de prune, am mai pus si cateva visine si uite asa am obtinut un dulce de post pe gustul nostru. Multumesc Anca pentru idee!!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 2 linguri zahar
  • 125 gr margarina la pachet
  • 200 gr faina
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 1 praf de sare
  • 4-5 linguri apa rece
Pentru crumble:
  • 170 gr zahar
  • 150 gr margarina la pachet
  • 150 gr faina
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 1 bol cu prune
  • 1 borcan mic cu visine fara samburi
  • zahar pudra
Mod de preparare: 
Prunele le punem la scurs intr-o sita iar dedesubt un bol unde sa se lase zeama.
Aluatul:
Intr-un bol punem margarina cubulete, zaharul, coaja rasa de lamaie, zaharul cu pastai de vanilie, sarea si le amestecam cu mana.
Adaugam faina si framantam usor, apoi ca sa se inchege aluatul punem 4-5 linguri de apa rece.
Cand aluatul este omogenizat, formam o bila, il invelim in folie alimentara si il dam pentru 30 de minute la frigider.
Crumble:
Margarina taiata cubulete o amestecam cu faina, zaharul si zaharul cu pastai de vanilie pana obtinem un aluat nisipos.
Scoatem aluatul de la frigider, presaram faina pe masa de lucru si intindem o foaie potrivita ca si grosime.
Ungem o tava de tarta cu margarina, punem hartie de copt, asezam foaia de aluat si o intepam cu o furculita.


Prunele si visinele le punem peste aluat, iar deasupra preasaram crumblel-ul.



Dam tava in cuptorul incins pana tarta prinde o crusta aurie.
O scoatem cand este gata, o lasam sa se raceasca, o pudram cu zahar si servim...


luni, 29 aprilie 2013

Salata boeuf de post cu ciuperci

Nu trebuie sa ducem dorul salatei beouf in post deoarece se gaseste alternativa sa o pregatim si in aceste zile. Renuntam la carne, punem ceva legume in plus si obtinem o salata foarte buna, va garantez!

Ingrediente:
  • 5 cartofi mari
  • 3 morcovi
  • 1 radacina pastarnac
  • 200 gr boabe de porumb
  • 300 gr ciuperci conservate intregi
  • 300 gr mazare
  • 5-6 castraveti murati
  • 150 gr masline
  • 1 borcan maioneza de post
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Spalam cartofii cu tot cu coaja, morcovii si pastarnacul.
Ii punem intr-o cratita cu apa si ii fierbem.
Cand sunt bine patrunsi ii scurgem de apa, ii trecem pe sub jetul de apa rece, ii decojim si ii taiem cubulete.
Ciupercile le spalam si le fierbem cam 20 de minute.
Le scurgem, le lasam sa se racoreasca si le facem bucatele mici.
Castravetii ii taiem feliute apoi cat ii tocam marunt.
Maslinele le taiem felii rotunde.
Intr-un bol punem toate legumele ce le-am taiat, mazarea ( pe care inainte o spalam si verificam sa fie fiarta, altfel o fierbem noi putin) si boabele de porumb scurse de zeama.
Amestecam usor cu o lingura de lemn, condimentam cu sare si piper dupa gust.
La final incorporam maioneza, dar usor sa nu sfaramam legumele.
In functie de gust mai punem un castravete murat daca mai este nevoie.
Simplu si bun! Cu putina paine prajita a mers de minune!

duminică, 28 aprilie 2013

Cotlet de porc cu ciuperci si rosii in sos de vin


Am sosit cu mancarea daca tot se apropie ora pranzului. Este gustoasa asa ca nu imi ramane decat sa va poftesc la masa si sa va servesc. Sper sa fie pe gustul vostru!

Ingrediente:
  • 4 felii cotlet de porc dezosat
  • 300 gr rosii in suc propriu
  • 350 gr ciuperci conservate intregi
  • 1 ceapa mare
  • 2 catei de usturoi
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • oregano uscat
  • cimbru uscat
  • 1 canita vin
  • 1 lingura pasta de tomate
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Curatam ceapa si o tocam marunt.
Ciupercile le spalam si le taiem feliute.
Rosiile le facem cubulete.
Spalam cotletele, le tamponam cu un servet si le punem intr-o tigaie antiaderanta, incinsa, si le rumenim pe ambele parti.
Punem 1/2 cana cu apa si cand clocoteste dam drumul la ciuperci si ceapa.
Condimentam cu sare, piper si boia de ardei dulce.
Acoperim totul cu apa, punem un capac si lasam sa se faca bine carnea (daca mai este nevoie mai adaugam apa).
Cand s-a facut mai bine de jumatate punem rosiile.
Incercam carnea cu o furculita, cand este bine patrunsa aromatizam cu putin oregano si cimbru.
Dam drumul la vin, incorporam pasta de tomate si lasam descoperita tigaia pana se evapora lichidul.
La final curatam usturoiul, il punem feliute in preparatul nostru si tragem tigaia de pe foc.


Trebuie sa mai stea 5 minute acoperit cu un capac, presaram patrunjel verde tocat si servim.
Sa aveti pofta!