sâmbătă, 19 octombrie 2013

Tort cu nuca

Pentru acest week-end am pregatit un tort. Nu pot sa zic ca este facut pentru mine ci pentru unchiul meu, a carui onomastica este astazi, dar noi il vom sarbatori maine daca tot este in tara. La multi ani Mihai, sa fii sanatos, fericit si iubit!!! Bine ca voi degusta si eu tortul si vin cu impresii, desi stiu deja ca este super delicios pentru ca am gustat din blat, din crema, din tot :D...Ideea acestui tort a pornit de la de la o reteta a lui Bucatar Maniac care mi-a placut mult. Multumesc mult pentru reteta Cristi.

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 8 oua
  • 8 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • coaja rasa de portocala
Crema:
  • 500 ml lapte
  • 3 linguri si 1/2 amidon
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri zahar
  • 150 gr unt
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 linguri esenta de rom
  • 1/2 cana nuca macinata
Pentru glazura:
  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 50 gr ciocolata amaruie
  • 100 ml frisca lichida
Pentru sirop:
  • 1/2 cana apa
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 3 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
Pentru ornat:
  • 100 ml frisca lichida
  • 1 plic ness
  • circa 1 cana nuca macinata
Mod de preparare:
Incepem cu crema:
Intr-un bol amestecam amidonul, cacaoa, zaharul, cateva linguri de lapte si amestecam bine cu un tel.
Restul de lapte il punem la fiert, cand incepe sa fiarba dam drumul amestecului cu cacao, dam focul la mic si lasam sa dea cateva clocote pana se ingroasa, dar in acest timp invartim mereu sa nu faca cocoloase.
Cand este gata o luam de pe foc, o acoperim cu o folie alimentara si lasam sa se raceasca.
Untul de la temperatura camerei il mixam cu zaharul pudra.
Il incorporam peste crema rece de cacao, apoi adaugam esenta de rom si nuca.
Daca vi se pare prea moale crema puteti adauga putina gelatina, la mine nu a fost cazul.

Blatul:
Separam ouale, albusurile le mixam cu un praf de sare si zaharul pana devin spuma.
Incorporam galbenusurile treptat, apoi coaja rasa de portocala si praful de copt.
La final punem faina in ploaie.
Ungem o tava detasabila de tort cu unt, o tapetam cu hartie de copt si turnam compozitia.
Introducem tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 25-30  de minute.
Facem testul cu scobitoare dupa acest timp si daca este gata il scoatem din cuptor, il lasam se se raceasca apoi il taiem in doua.

Siropul:
Amestecam apa cu zaharul, zaharul vanilat si punem pe foc sa dea 3-4 clocote, apoi il lasam sa se raceasca.
Cand s-a racit adaugam esenta de vanilie.
Dupa ce s-au racorit toate il asamblam.
Pe un platou punem prima foaie, o insiropam si in jur asezam un inel detasabil.
Punem toata crema, o nivelam, asezam a 2 a foaie de blat insiropata si apasam putin.
Glazura: 
Rupem ciocolata bucatele intr-un vas mai gros, turnam frisca lichida si punem pe foc.
Amestecam continuu si cand s-a topit complet ciocolata, luam glazura de pe foc si o turnam usor deasupra tortului.


O lasam 5 minute sa se racoreasca, apoi cu dosul unei linguri facem niste stropi si bagam tortul la frigider pentru cateva ore.
Frisca lichida o mixam apoi adaugam ness-ul.


Scoatem inelul detasabil, ungem marginile tortului cu putina frisca, apoi il imbracam in nuca macinata.
Cu ajutorul unui pos putem face si cateva ornamente din frisca ramasa daca doriti.
Il mai dam putin la rece apoi poate fi servit.









22 de comentarii:

  1. Cat de bun trebuie sa fie, la cum arata!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. O frumusete de tort, Rocs! urari de bine si sanatate si unchiului si voua >:d< duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura multumesc mult. O duminica placuta si voua :*

      Ștergere
  3. Arata minunat;la gust nici nu ma indoiesc,stiu ce iese de pe mana ta!!
    Pup Rocsy si odihna placuta!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lubita multumesc mult pentru apreciere. Am gustat din el si nu pot sa zic decat ca a iesit grozav. Pup!

      Ștergere
  4. e misto dar n-am timp acum sa citesc reteta dar o sa revin intr-o zi

    RăspundețiȘtergere
  5. Răspunsuri
    1. Simona ma bucur ca iti place. Astept si impresii cand il faci :)

      Ștergere
  6. Arata incantator, Rocsi! "La multi ani" unchesului!

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca e cu nuca ....atunci musai e excelent ! Ai apucat sa-l degusti ???
    La multi ani unchiului tau !
    Te tzuc fata draga !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Sidy. L-am degustat ieri, dar la sectiune nu am mai apucat sa fac poze, insa a iesit tare delicios! Pup!

      Ștergere
  8. Foarte frumos tortul, elegant si finut.

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani unchiului tau! O bunatate de tort!!

    RăspundețiȘtergere