luni, 15 octombrie 2012

Compot de mere, pere si gutui


Toti acei ce-ntreaga vara
Au muncit din zori in seara,
Toamna au roade bogate,
Au si fructe si bucate.
Mere , pere in panere,
Prune bune si alune,
Si gutui amarui,
Cu puf galben ca de pui,
Si tot felul de legume,
De nu le mai stii pe nume.

Aveam niste mere si tare se mai stricau si am zis ca e pacat de ele.Asa ca am mai cumparat cateva gutui, cateva pere si am facut o combinatie de compot absolut delicioasa...Nu va dau cantitatile exacte pentru ca am facut dupa ochi. 
Ingrediente:
  • mere
  • pere
  • gutui
  • zahar
  • apa
Mod de preparare: 
Merele, perele le spalam si le curatam de coaja.
Le taiem bucatele nu foarte mari, ci potrivite.
Gutuile le spalam bine, le taiem feliute cu tot cu coaja, apoi cubulete mici.
Spalam borcanele bine sub jetul de apa fierbinte si le punem la scurs cu gura in jos pe un prosop curat.
Asezam in borcane cuburi de mere, gutui si pere.
Cu un borcan ce are  fructe masuram ce cantitate de apa avem nevoie pentru sirop.
Apa o punem intr-o cratita mare si punem 2 linguri de zahar cu varf pentru fiecare borcan de compot.
Punem pe foc pana zaharul se topeste.
Turnam din acest sirop in fiecare borcan de compot, apoi le inchidem ermetic.   
Le invelim in hartie si le asezam intr-o cratita mai mare.
Punem apa pana ce ajunge pe 3/4 la borcane si acoperim cu un prosop.
Din momentul in care incepe sa clocoteasca apa din cratita le lasam  sa fiarba cam 35-40 de minute.
Le scoatem cand sunt gata si fierbinti le punem intr-o patura.
Mai punem un rand la fiert si tot asa pana terminam toate borcanele de sterilizat.
A 2 a zi cand sunt reci, le scotem din patura si le ducem in camara.
Sa aveti pofta!!!