joi, 11 octombrie 2018

Pide

Cum da frigul, cum am chef de copt ceva si de facut aluaturi. De aceasta data am ales o reteta pe care am pus de mult ochii, de la bucataras Anca. Este o reteta de origine turceasca si se face in mod normal cu carne, dar Anca le-a facut cu branza si asta mi-a placut mult. Am schimbat putin umplutura, dar au iesit super, super bune! Vi le recomand cu drag!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 450 gr faina
  • 270 ml apa minerala (sau plata)
  • 7 gr drojdie uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare
Pentru umplutura:
  • 250 gr branza de vaci
  • 150 gr cascaval
  • 100 gr muschi file/pastrama
  • 1 lingura smantana
  • 1 ou
  • 3 crengute marar
  • piper
  • 1 ardei kapia
  • 5 linguri sos de rosii de casa
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol cerneti faina.
Adaugati sarea, zaharul si drojdia uscata, amestecati cu o lingura.
Turnati apa minerala calduta, treptat si framantati, pana aluatul devine omogen si usor lipicios.
La final incorporati uleiul de masline.
Acoperiti cu un prosop curat, lasati aluatul al dospit o ora, o ora si ceva, la loc caldut si ferit de curent.
Umplutura:
Branza de vaci o maruntiti bine cu o furculita.
Cascavalul il dati pe razatoarea mare.
Muschiule file il taiati cubulete mici.
Intr-un bol amestecati branza de vaci, cascavalul, oul si smantana.
Adaugati muschiul cubulete.
Tocati marunt mararul, il incorporati si pe acesta.
La final presarati putin piper. Sare nu mai este nevoie pentru ca are atat cascavalul cat si muschiul.

Ardeiul kapia spalat, il taiati felii pe rotund, indepartati toate semintele.
Ungeti masa de lucru cu putin ulei, rasturnati aluatul.
Il impartiti in 5 bucati egale.
Luati fiecare bucata si intindeti in forma dreptunghiulara.
Ungeti cu o lingura suc de rosii, puneti cam 2-3 linguri cu umplutura, lasand marginile libere.
Incepeti si rulati marginile, cat sa le dati forma de barcute. La fel procedati cu toate.
Tapetati cu hartie de copt o tava mai mare, asezati barcutele umplute.
Deasupra puneti felii de ardei kapia (eu pe 2 am pus si cateva feliute de carnat de casa.) 

Puneti pune si felii de ceapa, rosii si ce va mai place.
Introduceti tava in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute, pana se rumenesc usor deasupra.
Cand sunt gata, se scot din cuptor.

Se servesc calde sau daca nu le consumati imediat, le lasati 15 minute sa se racoreasca, apoi le puneti intr-o caserola si inchideti bine cu capacul, pentru a evita sa se intareasca.
Alaturi de o salata de rosii, au fost minunate!
Sa aveti pofta!