vineri, 30 iunie 2023

Prajitura cu visine si crema de vanilie, fara coacere


 A inceput sezonul visinelor iar prajiturile pregatite cu aceste fructe sunt o nebunie! Aveam cateva visine de la tara, nu multe, ca anul acesta nu prea s-au facut, dar ca sa nu le congelez am zis sa le folosesc intr-un desert. Asa ca au mers perfect in aceasta prajitura, cu piscoturi, biscuiti amaretti, sirop de lamaie, o crema spumoasa de vanilie si putina ciocolata deasupra. Un desert perfect pentru sezonul cald, daca nu vreti sa aprindeti cuptorul. La asamblarea prajiturii am folosit un vas de ceramica de 36/21 cm.

Ingrediente:

  • 14 piscoturi
  • 120 gr biscuiti amaretti
  • 300 gr visine proaspete (sau congelate)
  • 40 gr ciocolata neagra 75% cacao 
Pentru crema de vanilie:
  • 2 oua
  • 8 linguri indulcitor pulbere (sau 8 linguri zahar)
  • 650 ml lapte
  • 6 linguri amidon
  • 250 gr mascarpone
  • 1 lingurita vanilie
Pentru siropul de lamaie:
  • 1/2 cana cu apa
  • 50 ml limoncello
  • 1 lingura indulcitor pulbere (sau 1 lingura zahar)
  • coaja rasa de la o lamaie mica
  • 2 linguri zeama de lamaie
Mod de preparare:
Incepeti cu pregatirea cremei, pentru ca trebuie sa se raceasca:
Intr-o cratita puneti ouale cu indulcitorul si le amestecati cu telul.
Adaugati laptele, amidonul, amestecati si le transferati pe foc.
Amestecati continuu pana se ingroasa crema.
O dati deoparte, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca. Daca vreti sa grabiti racirea, o bagati in frigider.
Cand s-a racit, o mixati 1 minut, apoi adaugati mascarponele, vanilia si mixati pana crema devine spumoasa.
Siropul de lamaie:
Intr-un vas micut amestecati apa cu indulcitorul pana se dizolva.
Adaugati limoncello, zeama de lamaie si coaja rasa. 
Il lasati 20 de minute, sa se patrunda aroma de lamaie.
Visinele spalate, le curatati de codite, le scoateti samburii.
Pregatiti vasul in care asamblati prajitura.
Treceti fiecare piscot prin sirop, nu le tineti mult, le asezati unul langa altul.
Puneti jumatate din crema, o nivelati.
Asezati visine din loc in loc, apoi faramitati deasupra biscuitii amaretti. 
Daca nu aveti acesti biscuiti, folositi tot piscoturi, fie le puneti intregi, fie taiate bucati.
Puneti cu lingurita putin sirop deasupra, sa se insiropeze foarte putin biscuitii faramitati.
Asezati restul de crema, lingura cu lingura, apoi o nivelati.
Acoperiti prajitura cu folie, o dati la rece 2-3 ore.
Ciocolata neagra o taiati bucatele.
Scoateti prajitura de la rece, presarati ciocolata deasupra.
O decorati cu visine si frunze de menta.
O portionati si serviti.
Pofta buna!
De aici va ies 12 portii!