sâmbătă, 31 decembrie 2016

Tort cu crema de ness si aroma de portocala

Scriu si eu o ultima reteta pe blog in acest an. Este reteta tortului ce l-am pregatit pentru acest Revelion, o super bunatate de tort.
Va urez ca Noul An sa va aduca sanatate, bucurii multe si tot ce va doriti in 2017 sa vi se indeplineaca! La multi ani!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 140 gr iaurt 
  • 9 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • coaja rasa de portocala
  • un praf de sare
Crema de ness:
  • 500 ml lapte
  • 4 linguri amidon
  • 5 linguri zahar
  • 250 gr mascarpone
  • 2 linguri nutella
  • 4 pliculete ness (1.8 gr are fiecare)
  • 2 linguri zahar pudra
 Pentru sirop:
  • sucul stors de la o portocala mare
  • 100 ml apa
  • 1 lingura zahar pudra
  • coaja rasa de la o portocala
 Glazura:
  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 50 ml frisca lichida
 Pentru frisca:
  • 150 ml frisca lichida
  • 150 gr smantana de tara
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
Pentru decor:
  • boamboane de ciocolata
  • sticksuri de ciocolata cu menta
  • fulgi din pasta de zahar
Mod de preparare:
Blatul:
Galbenusurile le batem spuma cu zaharul pana se albesc.
Incorporam uleiul, apoi iaurtul.
Adaugam faina si praful de copt.
Albusurile le mixam cu un praf de sare pana devin spuma.
Le incorporam in compozitia de galbenusuri impreuna cu coaja rasa de portocala, cu ajutorul unei palete.
Impartim compozitia in 3 boluri in mod egal.
Tapetam cu hartie de copt o tava cu diametrul de 26 cm, turnam prima parte de compozitie.
O nivelam, o introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 10 minute.
La fel procedam si cu celelalte doua foi de blat. Le lasam sa se raceasca.

Crema:
Intr-o cratita amestecam laptele cu zaharul si amidonul.
Punem cratita pe foc, amestecam continuu cu un tel pana se ingroasa ca o budinca.
Luam crema de pe foc, o acoperim cu folie si o lasam sa se raceasca.
Cand crema s-a racit, adaugam mascarponele, zaharul pudra si le mixam.
Ness-ul il dizolvam cu 2-3 linguri de apa calda, il incorporam in crema.
La final adaugam nutella si amestecam totul cu o paleta.

Siropul:
Intr-un bol micut punem sucul stors de la portocala, apa, zaharul pudra, coaja rasa de portocala si le amestecam bine.
Pe un platou asezam un inel detasabil.
Punem prima foaie de blat in inel, o insiropam, punem jumatate din crema si o nivelam.

Venim cu a doua foaie de blat, insiropam, restul de crema, iar foaie insiropata.
Dam tortul la frigider 4-5 ore.
Frisca:
Intr-un bol punem frisca lichida si smantana, reci.
Le mixam putin, apoi adaugam zaharul pudra vanilat.
Mixam in continuare pana obtinem o spuma.
Dupa ce tortul a stat 4-5 ore la frigider, il scoatem, indepartam inelul detasabil.
Imbracam tortul cu frisca.
Glazura:
Ciocolata o rupem bucatele, o punem intr-un bol de inox impreuna cu frisca lichida.
Punem bolul pe baie de aburi, amestecam continuu pana ciocolata este complet topita.
Luam glazua de pe foc, o lasam sa se tempereze putin, sa nu fie prea calda.
O punem usor pe mijlocul tortului, dar nu toata deodata si o lasam sa se scurga si pe margini.
Il dam la frigider o ora.

Il decoram cu fulgi din pasta de zahar, bomboane si sticksuri de ciocolata cu menta.
Sa aveti pofta.