miercuri, 11 septembrie 2024

Placinta cu pulpe de pui si piure

 
Cand am pulpe de pui, nu le pun asa imediat la friptura, asa ca sa fie de mancare si sa scap de ele, de multe ori incerc sa le combin cu legume, sa le fac cu un sos bun, ca sa mai servim si altceva, nu ca nu ne place si friptura. Acum aveam prin frigider niste ardei copti, o smantana de gatit ce trebuia folosita, putin parmezan, am pregatit si un piure, ca sa avem intr-un singur preparat si felul principal si garnitura. Doamneeee, a fost atat, atat de gustoasa, cremoasa, un adevarat rasfat.

Ingrediente:

Pentru piure:

  • 4 cartofi mari
  • sare
  • piper
  • lapte cald
  • 1 lingura unt
Pentru umplutura de pui:
  • 700 gr pulpe de pui dezosate
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 5 ardei copti (eu am avut kapia si galbeni)
  • 1 rosie mare de gradina
  • 200 gr smantanan de gatit 20% grasime
  • 1 lingura plina parmezan ras
  • sare
  • piper
  • 1 lingura legume uscate
  • curcuma pudra
  • 2 linguri ulei de masline
  • 4 crengute patrunjel verde
Mod de preparare:
Piureul:
Curatati cartofii, ii spalati  si ii taiati cuburi.
Ii puneti la fiert cu putina sare, pana sunt bine patrunsi.
Cand sunt gata, ii scurgeti de apa.
Adaugati unt, sare, piper si cate putin lapte cald, pana obtineti un piure cremos.
Cat timp fierb cartofii, pregatiti umplutura:
Pulpele de pui spalate, le stergeti cu un servetel, le taiati bucati pe lung.
Ceapa curatata o tocati marunt, iar morcovul decojit il taiati rondele.
Intr-o cratita incingeti uleiul, adaugati bucatile de pui.
Presarati sare, piper, legumele uscate si putina pudra de curcuma.
Sotati 3-4 minute carnea, adaugati ceapa, morcovul si mai sotati putin.
Adaugati o cana cu apa, acoperiti si lasati sa fiarba pana carnea si morcovul sunt bine patrunse.
Rosia o curatati de pielita si o taiati cubulete.
Ardeii copti ii curatati de cotoare, seminte si ii faceti fasii.
Cand carnea este bine patrunsa, adaugati rosia si ardeii copti. Daca nu prea mai este zeama in oala, mai adaugati putina apa fierbinte.
Lasati sa fiarba vreo 5 minute dati focul la mic, adaugati smantana si parmezanul.
Amestecati bine si lasati sa mai dea cateva clocote. Dati cratita deoparte.

Intr-o tava potrivita (sau un vas de ceramica), rasturnati umplutura de pui.
Tocati patrunjelul verde, il presarati deasupra.

Peste puneti piureul cald si il nivelati.

Introduceti placinta in cuptorul incins, la 190 de grade, 30-35 de minute, pana se rumeneste usor.
Cand este gata, o scoateti din cuptor si serviti, fie simpla, fie cu o muratura!
Sa aveti pofta!