sâmbătă, 1 decembrie 2012

Sarmalute cu ghebe in varza dulce


Ingrediente:
  • 2 verze mari
  • 6 cepe mari
  • 4 morcovi mari
  • 1 cana si 1/2 cu orez
  • 1 castron plin cu ghebe fierte
  • 4 linguri tocana de legume
  • 2 linguri pasta de gogosari
  • 3 linguri zarzavat
  • 5-6 linguri pasta de tomate
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • patrunjel verde
  • marar verde
  • bors
  • 3/4 cana cu ulei
  • 1-2 linguri faina alba
Mod de preparare:
Intai de toate ne pregatim frunzele.
Spalam varza si scoatem cotoarele.
Intr-o oala mai larga punem niste apa cu bors si putina sare la fiert.
Cand incepe sa clocoteasca punem varza cu partea de unde am scos cotorul in jos.
Lasam sa ii dea cateva clocote ( dar nu foarte mult  ca sa nu se inmoaie), o intoarcem si lasam si pe aceasta partea sa dea cateva clocote.
Cand frunzele sunt oparite suficient (sa nu fie prea moi) le scoatem rand pe rand intr-un bol si le lasam sa se racoreasca.
Indepartam cotorul la fiecare frunza si le taiem in functie de cat de mari vrem sa facem sarmalele.
Ceapa o curatam, o spalam si o tocam marunt.
Morcovul il curatam de coaja, il spalam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Ghebele dupa ce au fost fierte si s-au racorit le trecem prin masina de tocat.
Zarzavatul il trecem pe sub un jet de apa rece sa mai iese sarea din el ( eu am folosit din ala pus la borcane cu sare).
Intr-o cratita turnam uleiul la incins.
Adaugam ceapa si o unduim 6-7 minute, apoi morcovul.
Punem pasta de tomate si mai lasam cam 2 minute pe foc.
Spalam orezul bine in cateva ape si il punem intr-un bol.
Adaugam amestecul de ceapa cu morcov si ghebele tocate.
Mai punem pasta de gogosari, tocana de legume, zarzavatul.
Patrunjelul si mararul verde il spalam, indeparatam cozile si il tocam marunt.
 Incorporam verdeata, dam gust cu sare, boia de ardei dulce, piper si cimbru, iar la final punem faina sa se mai lege compozitia.
Amestecam foarte bine ingredientele.
Cu o lingura punem cate putina compozitie de sarmale pe frunzele de varza, rand pe rand, si le impaturim.
Pe fundul unei oale punem putina varza tocata (din cotoarele la frunze putem toca) si asezam sarmalutele.
Deasupra punem iar varza tocata si le punem apa cat sa cuprinda toate sarmalele.
Acoperim cu un capac si introducem oala in cuptorul incins, la foc potrivit.
Mai verificam din cand in cand sa vedem daca sunt fierte si daca mai au nevoie de apa.
Spre final punem putin bors fiert cu 2 linguri pasta de tomate.
Mai lasam cam 5 minute sa ia gust de la bors, apoi le scoatem din cuptor.
Servim fierbinti sau reci, cu ardei iute si de ce nu si cu mamaliguta.
Pofta buna!!