marți, 20 decembrie 2016

Prajitura frageda cu mere, de post

Am vazut aceasta prajitura la cateva fete pe Bucataras si am si pregatita-o. Pot sa va spun ca este nemaipomenita. O prajitura atat de simpla, frageda si aromata. Chiar merita incercata. Voi, daca nu o pregatiti de post, puteti folosi unt.

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 250 gr margarina la pachet
  • 8 linguri apa
  • 8 linguri ulei
  • 8 linguri zahar
  • 600 gr faina
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 2-3 linguri zeama de lamaie
  • 2 lingurite vanilie
Umplutura:
  • 2 kg mere
  • 2-3 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 linguri ulei
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Aluatul:
Margarina moale, lasata cateva ore la temperatura camerei, o punem intr-un bol cu zaharul, apa si uleiul.
Le amestecam bine cu o lingura.
Adaugam jumatate din faina cernuta, amestecam.
Bicarbonatul il stingem cu zeama de lamaie, il punem peste compozitia de mai sus.
Adaugam vanilia, restul de faina si framantam cu mana.
Vom obtine un aluat omogen, nelipicios si usor de modelat.

Il invelim in folie si il dam 30 de minute la frigider.
Umplutura:
Curatam merele si le trecem pe razatoarea cu ochiuri mari.
Intr-o cratita punem uleiul, merele, le care le stoarcem putin intre maini si zaharul.
Punem cratita pe foc, amestecam si innabusim merele 8-10 minute.
Cand este gata umplutura, o tragem de pe foc, punem scortisoara si amestecam.
Lasam sa se raceasca.
Scoatem aluatul de la frigider, il impartim in 3 bucati egale.
Presaram faina pe masa de lucru, luam prima bucata de aluat si intindem o foaie potrivit de groasa.
Ungem cu margarina si tapetam cu hartie de copt o tava de 24/37 cm.
Punem prima foaie, o intepam cu furculita din loc in loc, punem si jumatate din mere, le nivelam.

Intindem iar o foaie, o punem peste mere si o intepam, punem restul de mere, apoi iar o foaie intepata cu furculita.
Introducem prajitura in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 40-50 de minute.
Cand este gata, o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca si o pudram cu zahar.

O portionam si servim.
Ce ramane, o acoperim cu folie alimentara pentru a se pastra frageda.