joi, 8 iunie 2017

Tarta cu fructe si frisca

In acest week-end am facut o mica ordine la fructe. Am scos ultima punga de prune din congelator, ultimul borcan cu visine, am completat cu niste capsuni proaspete si stiti ce am obtinut? O tarta super delicioasa si aromata! La aceasta am mai adaugat si niste frisca si uite sa am ajuns la desertul perfect pentru noi! Profitati de abundenta fructelor din piata si pregatiti tarte cu care sa va rasfatati atat pe voi cat si pe cei dragi!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 180 gr unt
  • 1 ou
  • 1 lingura indulcitor pulbere Green Sugar (sau 1 lingura zahar)
  • 1 lingurita praf de copt
  • 280 gr faina
  • un praf de sare
  • 1 lingurita vanilie
Pentru umplutura:
  • 350 gr capsuni proaspete
  • 1 borcan mic de visine fara samburi
  • 350 gr prune decongelate
  • 2 linguri amidon
  • 2 linguri indulcitor pulbere Green Sugar (sau 2-3 linguri zahar)
 Pentru frisca:
  • 100 ml frisca lichida
  • 100 gr smantana de tara
  • 1 lingura indulcitor pulbere Green Sugar (sau 1 lingura zahar pudra)
  • 2 lingurite vanilie
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
Pentru decor:
  • capsuni
  • frunza de menta
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol punem untul rece taiat cubulete, oul batut spuma, indulcitorul si le amestecam.
Adaugam praful de copt, sarea, vanilia si faina.
Amestecam totul cu mana pana obtinem un aluat omogen.

Presaram faina pe masa de lucru, rasturnam aluatul si intindem o foaia rotunda, cam de 1 cm grosime.
Tapetam o tava de tarta cu hartie de copt, punem foaia de aluat, o lipim bine si de peretii tavii, taiem surplusul de pe margine.
Intepam din loc in loc cu furculita, il dam la frigider.
Umplutura:
Spalam capsunile, indepartam coditele, le taiem in jumatati sau sferturi.
Intr-o cratita punem capsunile, prunele si visinele (sucul de la visine il rasturnam intr-o cana).
Presaram indulcitorul, punem fructele pe foc si le lasam sa fiarba cam 5 minute. Amestecam din cand in cand.
In sucul de la visine dizolvam amidonul, dam focul la mic, turnam amestecul de amidon peste fructe.
Amestecam bine si cand s-a ingrosat compozitia, o tragem de pe foc.

Lasam sa se racoreaca, cat sa fie calduta.
Scoatem tava cu aluat din frigider, turnam umplutura calduta si o nivelam.
O introducem in cuptorul incins, la 180 de grade, pana crusta prinde o culoare aurie pe margini.
Cand este gata, o scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca.

Frisca:
Frisca lichida si smantana reci, le mixam impreuna cu indulcitorul pana obtinem o consistenta spumoasa.
La final incorporam vanilia si coaja rasa de lamaie.
Peste tarta rece, punem frisca si o decoram cu bucati de capsuni si frunze de menta.
O dam la frigider 1-2 ore, apoi este numai buna de servit.
Pofta buna!