vineri, 22 martie 2024

Tarta cu urzici de post

 
Stiti cumva cand vine soarele si vremea buna, sa fac si eu niste poze mai bune pe lumina naturala? Pana aflu, ma multumesc cu astea, mai intunecate, la fel cum este si afara. Dar pana una alta, vin cu o reteta buna, buna cu urzici, daca tot a cules mama de la tara si mi le-a adus sa le pregatesc. Desi am vrut sa fac o tocanita cu mamaliga, m-am sucit repede si am optat pentru o tarta, ca nu aveam chiar foarte multe. Cica a iesit grozava, cel putin asa au zis cei care au mancat din ea, deci ii cred pe ei. Cu siguranta se poate face cu spanac, ca acesta il gasiti mai mereu sau stevie, daca va place. Daca va face cu ochiul, o puteti pune in practica si voi in acest post.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 100 ml apa minerala
  • 50 ml ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • 200 gr faina
  • un praf de sare
Pentru umplutura de urzici: 
  • 200 gr urzici proaspete curatate (puteti pune 300 gr daca aveti )
  • 3 cepe verzi mici
  • 1 lingura ulei de masline
  • 100 ml smantana vegetala
  • 70 gr parmezan vegetal (sau alta branza vegetala)
  • 5 rosii cherry
  • 1 lingurita amidon
  • sare
  • piper
  • busuioc uscat
Mod de preparare:
Incepeti cu pregatirea umpluturei, ca sa se racoreasca putin cat faceti aluatul.
Urzicile curatate le spalati bine, in multe ape.
Intr-o oala puneti apa cu putina sare, o transferati pe foc.
Cand clocoteste, dati drumul urzicilor si le fierbeti 5 minute.
Dupa acest timp, rasturnati totul intr-o strecuratoare, lasati 3-4 minute sa se racoreasca, cat sa nu fie prea fierbinti.
Le tocati marunt.
Ceapa verde o taiati rondele.
Puneti o tigaie pe foc, puneti uleiul, ceapa verde si urzicile tocate.
Le sotati la foc mic, pana scade tot lichidul.
Amestecati smantana cu amidonul, rasturnati peste urzici.
Amestecati presarati piper, trebuie sa se ingroasa putin.
Dati deoparte de pe foc, radeti parmezanul si il adaugati peste, invartiti sa se incorporeze. Gustati daca mai trebuie sare.
Lasati sa se racoreasca, nu trebuie sa fie rece in totalitate.

Aluatul:
Intr-un bol puneti apa minerala cu praful de copt, sarea si uleiul.
Adaugati faina cernuta treptat, amestecati la inceput cu lingura, iar cand se ingroasa, framantati cu mana.

Presarati putina faina pe masa de lucru, intindeti o foaie dreptunghiulara, pentru o tava de 35/11 cm.
Asezati foaia in tava, apasati cu degetele, surplusul din afara il indepartati.
Intepati aluatul cu furculita, puneti umpluta de urzici si o nivelati.
Rosiile cherry le taiati felii si le asezati deasupra, iar peste, presarati putin busuioc uscat.

Dati tarta in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 35 de minute.
Cand este gata, o scoateti din cuptor, o lasati sa se racoreasca putin, apoi o portionati si serviti.
Pofta buna!