luni, 11 iunie 2012

Plapiumioare cu piept de pui

Ingrediente:
  • 1 pachet aluat foietaj
  • 1 piept de pui dezosat
  • o bucata cascaval
  • 1 borcan ciuperci intregi 
  • 1 ou
  • piper
  • sare
  • boia dulce
Mod de preparare:
Aluatul se lasa la dezghetat.
Cand e dezghetat se aseaza pe  masa de lucru, dar mai intai presaram niste faina alba.
Mai intindem aluatul cu sucitorul, dar nu foarte tare.
Dupa ce l-ati intins se taie patratele cam de circa 15 centimetri.
Pieptul de pui se spala, se taie bucatele nu prea mari, se bate putin cu ciocanul de snitele si se condimenteaza cu sare, piper si boia dulce.
Cascavalul se taie felii cam cat un degetel.
Ciupercile se spala si se taie felii.
Pe fiecare jumatate de patratel se pune o bucata de piept condimentata, o felioara cascaval si 3-4 feliute de ciuperci.
Cu cealalta jumatate de patratel, de aluat, se vine pe deasupra pentru a acoperi plapiumioarele.
Se preseaza marginile cu  furculita si se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Oul se bate bine si cu un pensonas se ung plapiumioarele.
Se dau la cuptorul incins  25-30 min. la foc potrivit.
Se scot din cuptor cand sunt gata, se lasa putin la racorit si pe urma putem servi.

Chiftele in sos cu smantana

Ingrediente:
Pentru chiftele:
  • 500 gr carne tocata amestec
  • patrunjel verde tocat
  • 1 ceapa verde taiata rondele
  • 1 cartof fiert si zdrobit
  • 2 felioare de paine inmuiate in apa
  • 6 catei de usturoi pisati
  • 2 oua
  • sare
  • piper
  • ulei
Pentru sos:
  • 3-4 linguri ulei
  • 1 lingura si jumatate faina alba
  • 200 gr smantana mai grasa
  • 1 cana apa calda
  • 2 catei usturoi
  • marar verde
  • 2 linguri pasta de tomate
  • piper
  • sare
Mod de preparare: 
Chiftelele:
Intr-un bol punem carnea tocata.
Adaugam verdeata, ceapa, cartoful si painea inmuiata in apa si stoarsa, usturoiul.
Amestecam bine toate ingredientele de mai sus.
Dam gust cu sare si piper, apoi incorporam ouale.
Intr-o tigaie punem ulei la incins.
Ne udam mainile, luam bucatele din compozitie si formam chiftelele.
Le prajim in ulei incins pe ambele parti, apoi le scoatem pe o farfurie in care punem un servet de bucatarie.
Sosul:
Se pune uleiul la incins.
Adaugam faina si amestecam energic sa nu se faca cocoloase.
Peste punem apa si pasta de rosii si amestecam continuu cu un tel.
Dupa ce a dat 4-5 clocote sosul, incorporam smantana.
Tocam usturoiul si il punem in sos si condimentam cu sare si piper.
Punem chiftele in acest sos si lasam sa dea cateva clocote.
La final punem marar verde tocat marunt si inchidem aragazul.
Lasam sa se racoreasca apoi este numai bun de servit.