miercuri, 1 noiembrie 2023

Tort de mere cu crema de zahar ars

 
Nu am mai mancat acest tort de mai bine de 15 ani, ca de facut nu l-am facut niciodata! Stiam cat de minunat este, insiropat, aromat, dar mereu optam pentru alta reteta cand era sa pregatesc ceva dulce. Si cum zilele trecute vorbeam cu cineva si imi zicea ca a facut acest tort si ca il va face iar ca nu s-a saturat pe el, am zis ca este momentul perfect sa il fac si eu. Se face super usor, iar rezultatul este unul de vis. Eu am mai renuntat la zahar, dar si asa tot a fost suficient de dulce. De acum sigur o sa il pregatesc mai des, mai ales ca nu necesita cine stie ce ingrediente.

Ingrediente:

  • 7 linguri zahar
  • 5 mere potrivite
  • 40 gr unt
  • 1 plic zahar vanilat
  • 150 ml smantana pentru frisca + 1- 2 linguri zahar pudra
Pentru crema de zahar ars:
  • 4 oua mari
  • 500 ml lapte
  • 4 linguri zahar (150 gr daca va doriti sa iese super dulce)
  • un praf de sare
Pentru blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 1 lingurita vanilie
  • 1 lingurita rasa praf de copt
Mod de preparare:
Luati o cratita de 22 cm, de preferat sa fie una pe care sa o puteti pune si pe foc si in cuptor, puneti in ea 7 linguri de zahar si o transferati pe foc.
Caramelizati zaharul la foc mic, apoi prindeti oala de manere si miscati de ea ca sa ajunga zaharul caramelizat putin si pe pereti, vreo 3-4 cm in sus.
Lasati oala deoparte.
Curatati merele, le taiati cuburi potrivite.
Le puneti peste caramel, asezati bucatele de unt din loc in loc si presarati zaharul vanilat deasupra.
Daca merele ce le folositi sunt mai tari, mai crocante, atunci le trageti inainte intr-o tigaie cu untul si zaharul vanilat, sa se inmoaie putin. La mine nu a fost cazul.
Crema de zahar ars:
Mixati ouale spuma cu zaharul si un praf de sare.
Cand si-au dublat volumul, turnati laptele si amestecati usor.
Turnati totul peste mere, apoi dati in cuptorul incins la 180 de grade pentru 30 de minute.

Inainte sa scoateti cratita din cuptor, pregatiti blatul:
Separati ouale.
Mixati albusurile cu zaharul si praful de copt pana obtineti o bezea.
Vanilia o amestecati cu galbenusurile, turnati peste albusuri si amestecati de 2-3 ori cu o paleta de silicon.
Adaugati si faina cernuta, amestecati usor cu paleta pana este incorporata.
Cand au trecut cele 30 de minute, scoateti cratita din cuptor.

Puneti compozitia de blat, o nivelati si bagati iar in cuptor pentru 20 de minute, pana este copt si blatul.
Scoateti tortul cand este gata, il lasati 2-3 ore sa se raceasca.

Treceti cu un cutit pe marginea lui, asezati un platou peste si il rasturnati usor.
Atentie ca o sa curga din sosul caramel.
Smantana pentru frisca rece o mixati impreuna cu zaharul pudra, pana devine spumoasa.
Puneti frisca intr-un pos, ornati tortul.
Deasupra presarati cativa carlionti de ciocolata, daca doriti.
Dati tortul acoperit la rece 2-3 ore sau peste noapte.
Il portionati si serviti. Ies cam 10 felii potrivite sau 8 felii mai mari.
Pofta buna!