duminică, 8 septembrie 2013

Dovlecei si ardei umpluti cu sos de rosii

Cui nu ii plac ardeii umpluti? Mie una imi plac la nebunie, mai ales acum cand este sezonul lor si au acel gust deosebit. Insa alor mei le plac foarte mult si dovleceii. Asa am ales sa ii combin, sa pregatesc un sos de rosii aromat si sa ii savuram!

Ingrediente:
  • 15 ardei potriviti
  • 2 dovlecei
  • 7-8 cepe mari
  • 4 morcovi mari
  • 2 rosii
  • 1 gogosar
  • 1 cana ulei
  • 750 carne tocata amestec ( porc cu vita)
  • 400 gr orez
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 5-6 lingrui pasta de tomate
  • 1 ou
  • marar verde
  • patrunjel verde
  • frunze de vita de vie
Pentru sosul de rosii:
  • 400 gr rosii decojite intregi un suc propriu
  • sare
  • piper
  • 2-3 linguri ulei
  • 1 lingurita busuioc
  • 1/2 lingurita oregano
Mod de preparare:
Spalam ardeii, le scotem capacele ( dar le pastram) si ii scuturam da toate semintele.
Dovleceii ii decojim, ii taiem in doua sau trei bucati (depinde cat sunt de mari) sa aiba cam aceeasi marime ca si a ardeilor.
Ii scobim in interior cu o lingurita dar le lasam o baza.
Curatam ceapa si o tocam marunt.
Morcovul il decojim si il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Curatam gogosarul, il facem pasta in blender.
Intr-o cratita punem uleiul la incins, adaugam ceapa si o inabusim cateva minute, apoi morcovul.
Dupa ce s-au inmuiat putin adaugam pasta de tomate si mai lasam cam 1 minut pe foc, apoi lasam sa se racoreasca putin.
Orezul il spalam in 2-3 ape si il scurgem bine.
Intr-un bol punem orezul, amestecul de ceapa, carnea tocata, gogosarul pasat.
Amestecam bine, condimentam cu sare, piper, boiaua de ardei, cimbru.
La final punem patrunjel si marar verde tocat, oul si le incorporam bine.
Cu ajutorul unei lingurite umplem ardeii si dovleceii.


Ardeii ii acoperim cu capacele lor, iar la dovlecei punem felii de rosii.
Pe fundul unei oale punem frunze de vita de vie, cateva crengute se marar, asezam ardei si dovlecei si cateva felii de rosii. Peste mai asezam un rand de ardei si dovlecei daca oala nu este foarte larga sa incapa toti intr-un singur rand.


Deasupra asezam iar felii de rosii, frunze de vita de vie si acoperim cu apa sa ii curpindem pe toti.


Ii punem la foc mic, ii acoperim si ii lasam sa fiarba.
Gustam din ei si cand sunt bine patrunsi ii luam de pe aragaz.
Sosul de rosii:
Rosiile le taiem cubulete mici.
Intr-o cratita punem uleiul cu rosiile.
Cand incepe sa fiarba condimentam cu sare, piper si aromatizam cu busuioc si oregano.
Il lasam pe foc 5 minute si este gata.
Ne asezam pe farfurie ardei, dovlecei iar deasupra punem putin sos.
Sa aveti pofta buna si daca va place serviti si cu putina smantana!