luni, 13 martie 2023

Lipii cu cartofi


 Am pregatit in acest week-end acest lipii cu cartofi, fiind destul de rece afara, am avut un mare chef de stat langa aragaz! Sunt super, super bune! Se fac super simplu si se pot servi cu unt, crema de branza, un sos de rosii sau cu ce va mai place! Daca le doriti in varianta de post, folositi apa minerala (apa plata). Cu cateva ingrediente simple, obtineti un rasfat! Eu am sa le pregatesc des de acum, ca ne-au placut enorm!

Ingrediente:

  • 500 gr cartofi curatati
  • 320 gr faina
  • 100 ml lapte 
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita praf de copt
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Puneti cartofii la fiert in apa cu putina sare.
Cand sunt patrunsi, ii scurgeti bine de apa, ii zdrobiti ca pentru piure, ii lasati sa se raceasca.
Peste cartofii racoriti puneti laptele si praful de copt.
Presarati sare si piper, dupa gust.
Adaugati faina cernuta treptat si amestecati cu mana.
La final incorporati si uleiul de masline.
Va iesi un aluat usor lipicios, dar asa trebuie sa fie.
Presarati bine cu faina masa de lucru, puneti aluatul si il impartiti in o bucati.
Formati bile din fiecare bucata.
Luati cate o bila si pe masa infainata, intindeti lipiile rand pe rand, in foi rotunde.
Luati o tigaie mai groasa, puneti un strop de ulei si o ungeti cu pensula.
Cand s-a infierbantat, coaceti lipiile, le ambele parti, una cate una.
Focul sa fie potrivit, nu prea mare.
Ungeti cu un strop de ulei de fiecare data cand coaceti o alta placinta.
Le scoateti pe un platou cu o paleta.
Le serviti cu ce va doriti! Sunt grozave!