duminică, 3 august 2025

Tarta de post cu fistic si ciocolata

 
Unele deserturi de post sunt senzationale, mai bune decat cele de frupt sau chiar nu ai crede ca sunt de post. Asa si aceasta tarta cu fistic si ciocolata. Mi-a placut mult reteta cand am vazut-o aici si am zis ca, atunci cand voi avea ceva mai mult fistic am sa o prestez. Este un desert minunat, sublim, iar pentru zilele de post este grozava de pregatit pentru aniversari si mese festive, desi eu am facut-o doar pentru rasfatul nostru. As mai pregati-o de multe ori si asa va fi, asta stiu sigur! Sper sa va placa si sa o incercati!

Ingrediente:

Pentru aluatul de tarta:

  • 70 gr unt vegan
  • 100 ml cafea
  • 2 linguri indulcitor pudra 1:2 (sau 4 linguri zahar pudra)
  • 2 linguri cacao
  • 220 gr faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • vanilie
Pentru umplutura de fistic:
  • 170 gr fistic decojit
  • 20 gr unt vegan
  • 1 lingura miere
Pentru crema de ciocolata:
  • 1 conserva lapte de cocos 400 gr
  • 220 gr ciocolata 75% cacao cu indulcitor
  • 2 linguri indulcitor pudra 1:2 (sau 4 linguri zahar pudra)
  • vanilie
Mod de preparare:
Aluatul de tarta:
Intr-un bol puneti untul rece, cafeaua, vanilia si indulcitorul, le amestecati putin.
Cerneti cacaoa cu faina, praful de copt.
Incepeti si adaugati ingredientele uscate, dar si un praf de sare, amestecati cu mana sau la robot.
Trebuie sa obtineti un aluat omogen.
Intindeti o foaie nu foarte subtire, o asezati intr-o tava de tarta de 25 cm.
O apasati usor cu degetele, inclusiv in sus, taiati surplusul de pe margine.
O dati 20 de minute la frigider.
Dupa acest timp, o intepati cu furculita.

Asezati o hartie de copt deasupra si niste fasole boabe uscata, orez, etc.
O introduceti in cuptorul incins la 170 de grade pentru 15 minute.
Dupa acest timp, scoateti hartia cu fasolea si o mai lasati 15 minute.
O scoateti din cuptor cand este coapta, o lasati sa se raceasca.
Umplutura de fistic:
Fisticul il puneti intr-un vas cu apa fierbinte pentru 30-40 de minute.
Dupa acest timp, il curatati de pielita, se va lua usor.
Il puneti intr-un blender cu mierea si untul vegan, le mixati bine, pana obtineti o pasta.
Aceasta o puneti in coaja de tarta rece si o nivelati.

Crema de ciocolata:
Intr-o cratita puneti conserva de lapte de cocos cu ciocolata rupta bucatele si indulcitorul pudra.
O transferati pe foc, focul sa fie la mic.
Amestecati continuu pana ciocolata este complet topita si obtineti o crema omogena.
O dati deoparte, adaugati vanilia.

O lasati sa se raceasca, dar amestecati in ea din cand in cand.
Crema racorita o puneti peste stratul de fistic, o nivelati cu o paleta.
O mai lasati la temperatura camerei cam 30 de minute, apoi o dati la frigider 4-5 ore sau peste noapte.
Decorati tarta cu fistic maruntit, portionati si serviti.
Pofta buna!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu