luni, 6 februarie 2012

Pandispan cu visine si budinca

Ingrediente:
  • 5 oua
  • 10 linguri de zahar
  • 100 gr unt
  • 9 linguri faina
  • 1 esenta vanilie
  • 1 praf de copt
  • visine fara samburi
  • 1 praf budinca cu gust de frisca
  • 500 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • ciocolata pentru ornat
  • cativa miezi de nuca
Mod de preparare:
Ouale se bat spuma cu zaharul,care se pune treptat.
Peste ouale batute se pune untul cubulete,dar sa nu fie rece de la frigider si se incorporeaza.

Se adauga esenta de vanilie si praful de copt stins cu putina zeama de lamaie.
La urma se pune faina treptat.
Intr-o tava rotunda,detasabila,care se unge cu putina margarina,se pune hartie de copt si se toarna compozitia in tava.
Se scot samburii la visine,si se tavalesc prin putina faina alba.
Acestea se pun peste pandispan una langa alta.
Tava se da in cuptorul incins,pana ce pandispanul este copt.
Cand e gata se scoate din cuptor si se lasa la racit.
 Budinca se prepara conform instructiunilor de pe plic.
Acesta se toarna fierbinte uniform,pe toata suprafata pandispanului care s-a racorit intre timp.
Dam la rece.
La urma se decoreaza cu ciocolata rasa si miez de nuca sau cu orice mai doriti.

Compot de cirese rosii

Ingrediente:
  • 4 kg cirese
  • apa
  • zahar (cam 3 linguri de zahar la un borcan )
  • conservant
  • borcane de 800 gr
 Mod de preparare:
Ciresele se spala foarte bine si se scot coditele.
Borcanele se spala cu apa fierbinte si se scurg de apa.
Se umplu cam pe jumatate cu cirese .
Apoi se ia un borcan care e cu cirese si se umple cu apa.
Rasturnati fiecare borcan de apa intr-un vas mai mare, insa tineti cu degetele ciresele sa nu cada si ele.
Puneti 2 borcane de apa in plus fata de cate aveti cu cirese.
La fiecare borcan de apa se pun 3 linguri de zahar rase.
Apa amestecata cu zaharul se pune pe foc si se invarte cu o lingura de lemn pana ce zaharul se topeste, apoi inchideti aragazul.
Puneti sirop in fiecare borcan iar pe deasupra presarati cate un strop de conservant.
Inchideti bine capacele borcanelor, apoi inveliti fiecare borcan in hartie (mai principal e pe fundul borcanului sa fie acoperit cu hartie ca sa nu crape).
Le asezati intr-o cratita mai larga, puneti apa  cam pe 3 sferturi, acoperiti borcanele cu un prosop de bucatarie, apoi le puneti pe foc la sterilizat.
Le lasati cam 40-50 de min (eu le las pana incepe sa crape putin ciresele in locul de unde ati rupt codita).
Cand sunt gata, inchideti aragazul si le acoperiti cu o patura.
A 2 a zi le dati la loc racoros.

Fasole galbena scazuta

Ingrediente:
  • 1,5 kg fasole galbena lata (sau de care va place)
  • 2 rosii de gradina
  • 2 cepe (puteti folosi si ceapa verde)
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2-3 linguri ulei
  • piper
  • sare
Mod de preparare:
Pastaile le curatam la capete, apoi le spalam.
Le punem pe o sita sa se scurga de apa. 
Daca pastaile sunt prea lungi, le rupem in jumatati.
Ceapa o curatam si o tocam marunt.
Rosiile le decojim si le taiem cubulete.
Intr-o cratita incingem uleiul, punem ceapa si o innabusim 1-2 minute.
Adaugam pastaile, amestecam bine, turnam putina apa fierbinte.
Acoperim cu un capac si lasam sa scada la foc potrivit.
Dupa circa 10 minute punem rosiile, presaram sare si piper.
Mai adaugam apa calda atunci cand a mai scazut lichidul.
Gustam din pastai sa vedem cand sunt patrunse, iar spre final adaugam usturoiul curatat si pisat.
Lasam sa scada zeama de tot, apoi tragem cratita de pe foc.
Se servesc calde cu mamaliguta sau simple!
Pofta buna!
 

 

Fasole cu ciolan afumat


Ingrediente:
  • 1 ciolan afumat
  • 2 cani fasole alba
  • jumatate ardei rosu
  • jumatate ardei galben
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 2 linguri pasta de tomate
  • piper
  • sare
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
Fasolele se spala bine in multe ape.
Cu o seara inainte se pun fasolele  la inmuiat, in apa calda, pentru ca a doua zi sa nu mai fie necesar sa le fierbem prea mult.
Intr-o oala se pune pe trei sferturi apa si puenm fasolea la fiert cu o lingurita bicarbonat.
Ciolanul se spala putin daca este prea afumat, se pune in oala in care ati pus apa si il puneti pe aragaz la fiert.
Lasati sa fiarba mai bine de jumatate ciolanul.
Intre timp pregatiti legumele.
Ardeiul rosu si galben se taie patratele.
Ceapa se curata, se spala si se toaca.
Morcovul se curata, se spala si se taie rondele.
Fasolea o fierbem cam 15 minute apoi ii scurgem apa.
Dupa ce ciolanul a fiert mai bine de jumatate, se adauga atat fasolea cat si legumele.
Cand e aproape gata fiarta mancarea de fasole cu ciolanul, se adauga pasta de tomate si se condimenteaza cu piper, boia de ardei si sare.
Mai fierbem cam 10 min si inchidem aragazul.
Deasupra punem patrunjel verde tocat.
Serviti alaturi de o muratura sau o ceapa.

Ciuperci umplute cu pastrama

Ingrediente:
  • 5 ciuperci proaspete mai mari
  • 3 felii pastrama mai mari
  • 1 rosie
  • partunjel verde
  • marar verde
  • 1 ou
  • cascaval
  • ulei
  • sare
  • piper
  • zeama de la jumatate de lamaie
Mod de preparare:
Ciupercile se spala bine, li se scot coditele  si se curata de pielita.
Se pun intr-o tava in care am pus hartie de copt.
Se condimenteaza cu sare si piper,se stropec cu putin ulei si zeama de lamaie.
Pastrama se taie bucatele foarte mici.
Rosia ,se spala,se taie marunt si se mai stoarce putin din zeama ce o lasa.
Patrunjelul si mararul se spala,se indeparteaza coditele si se toaca marunt de tot.
Intr-un bol se amesteca pastrama,rosia si verdeata.
Oul se bate cu putina sare si se toarna in bolul cu pastrama.
Se invart bine toate ingredientele si cu aceata compozitie se umplu ciupercile.
Deasupra se pune cascaval ras .
Tava cu ciupercile umplute se dau in cuptorul incins si se lasa circa 30-35 min.
Se servesc simple sau alaturi de o pulpita sau ce mai doriti.


Frappe cu frisca si sirop de visine

Ingrediente:
  • 1 plic frappe
  • 4 cuburi de gheata
  • 2 linguri de frisca
  • 2 lingi sirop de visine
  • ciocolata rasa pentru ornat
  • apa plata
Mod de preparare:
Apa plata se amesteca cu plicul de frappe si frecam bine pana se dizolva tot praful.
Gheata se taie bucati se adauga si ea, punem o lingura sirop de visine.
Se amesteca bine toate acestea intr-un recipient ce se poate inchide.
Turnam amestecul intr-un pahar.
Deasupra se orneaza cu frisca, o lingura sirop de visine si ciocolata rasa.
Delicios pentru zilele calduroase.

Chec aperitiv

Ingrediente:
  • 5 oua
  • 4 linguri smantana
  • 7-8 linguri faina
  • 1 ardei rosu
  • 10 felii de pastrama
  • 1 ardei galben
  • o mana de masline
  • patrunjel verde
  • piper
  • sare
Mod de preparare:
Ouale se bat spuma.
Peste  puneM smantana ,apoi faina in ploaie.
Lasam acest aluat deoparte si pregatim restul ingredientelor.
Ardeiul rosu si galben il curatam de seminte,il spalam si il taiem cubulete.
Pastrama se taie tot cuburi.
Maslinele li se scot samburii si se taie felii.
Patrunjelul se spala,se indeparteaza cozile si se toaca foarte marunt.
Toate acestea se pun in bolul cu aluat.
Peste se pune putin piper si sare,dupa gust.
Acestea se amesteca bine toate si se ia o tava de chec,se unge cu putina margarina.
Se pune hartie de copt si se toarna compozitia in tava.
Dam   in cuptorul incins circa 60-70min.
Cand e gata se scoate,se lasa sa se raceasca si se serveste .
Este un aperitiv gustos!!!

Salata de boeuf


Ingrediente:
  • 3 morcovi
  • 2 radacini pastarnac
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 cutie mica de mazare
  • 5-6 cartofi
  • 8-9 castraveti murati (daca nu e suficient da acra puteti sa mai puneti)
  • 1 piept de pui dezosat (carne de porc, vita sau ce va place)
  • sare
  • piper
Pentru maioneza:
  • 1 galbenus de ou crud
  • 1 galbenus de ou fiert tare
  • 1 lingura mustar
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • ulei
Pentru ornat:
  • masline
  • gogosar in otet
  • patrunjel verde si ce mai doriti
Mod de preparare:
Morcovii, pastarnacul, radacina de patrunjel si cartofii se spala bine si se pun la fiert.
Spalam pieptul de pui, il punem la fiert cu un praf de sare si piper. Dupa ce s-a fiert bine, il scurgem, il lasam sa se raceasca si il maruntim.
Castravetii se spala putin, se scurg si se taie bucatele mici.
Intr-un bol se pune pieptul taiat, castravetii si mazarea spalata bine (daca nu e fiarta o fierbeti, dar de obicei cea la cutie nu mai trebuie fiarta).
Cand legumele sunt fierte, se scurg de apa si le lasam sa se racoreaca.
Caldute fiind, le curatam, le taiem cubulete mici si se pun in bol peste celelalte ingrediente taiate.
Le amestecam bine toate, punem sare si piper dupa gust.
Maioneza:
Intr-un vas mai inal punem galbenusul de ou crud, mustarul si galbenusul fiert dat prin sita.
Le mixam putin apoi picuram ulei putin cate putin.
Cand avem suficienta maioneza punem si zeama de lamaie si mai mixam cateva secunde.
Amestecam cam 3 sferturi din maioneza peste salata pregatita.
Amestecam usor, apoi asezam in platouri si ornam dupa preferinte.


Pastai cu muschi de porc

Ingrediente:
  • 2 borcane pastai verzi (800 gr fiecare) sau proaspete cand este sezonul lor
  • 800 gr muschi de porc
  • 2 rosii mari
  • 2 cepe
  • 3 catei usturoi
  • 2 linguri bulion
  • 100 ml vin alb
  • ulei
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Carnea se  spala si se taie cubulete.
Intr-o oala se pune putin ulei la incins si se adauga  carnea lasandu-se 3-4 min cat sa iese sangele din ea, sa se rumeneasca putin.
Apoi se pune apa sa acopere bine de tot carnea pentru a se putea face bine, sa fie frageda si se acopera cu un capac.
Ceapa se curata si se taie rondele.
Rosia se curata de pielita si se toaca cubulete.
Se adauga si legumele peste carne.
Se da gust  cu piper si sare.
Intre timp pastaile se scot din borcane si se spala in 2 ape.
Cand carnea este  facuta bine  se pun pastaile (erau fierte si de asta nu necesitau sa stea prea mult la facut....daca nu sunt fierte le puneti mai din timp).
Peste se pune si usturoiul pisat.
Bulionul se desface in 100 ml vin alb si se toarna in oala.
Mai lasam 5 minute pe foc si oprim mancarea.

Checul copilariei

Ingrediente:
  • 4 oua
  • 2 cani lapte
  • 2 cani zahar
  • 90 gr ulei
  • 1 praf de copt
  • 2 linguri cacao
  • faina cat cuprinde sa iese un aluat de chec (eu pun cam 12-13 linguri faina cu varf)
  • 1 esenta rom
  • coaja de lamaie
  • o mana miez de nuca (eu mai folosesc si visine fara samburi)
Mod de preparare:
Ouale se scot din frigider sa nu fie reci.
Acestea se bat spuma cu zahar, care se pune treptat.
Peste spuma de oua se pune uleiul, apoi laptele.
Se amesteca iar cu mixerul sa se incorporeze bine.
Praful de copt se stinge cu putina zeama de lamaie, se pune si el peste ingredientele mixate.
Se aromatizeaza cu esenta de rom, coaja de lamaie, apoi adaugam faina treptat.
Cand e gata compozitia, se ia cam un sfert din ea si se amesteca cu cacao.
Tavile de chec se ung cu putina margarina, se aseaza hartie de copt.
Intai se pune compozitia alba in cele 2 tavi de chec, apoi pe mijlocul lor se pune compozitia de cacao si se amesteca putin cu coada unei linguri pe mijlocul tavii.
Deasupra se pun nuci taiate marunt.
Tavile se introduc in cuptorul incins 50-60 minute, la o temperatura potrivita (faceti testul cu scobitoarea).
Cand sunt gata se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.


Supa de galuste

Ingrediente:
  • 1 pui
  • jumatate ardei rosu
  • 1 ceapa
  • 1 pastarnac
  • patrunjel verde
  • 1 morcov
  • piper
  • sare
  • Pentru galuste:
  • 2 oua
  • gris
  • piper
  • sare
  • marar uscat
Mod de preparare:
Intr-o oala se pune apa pe 3 sferturi .
Puiul se spala bine si se pune in oala sa fiarba cu putin piper si sare.
Ardeiul se taie cubulete.
Morcovul se curata si se da pe razatoarea mare.
Ceapa curatata se toaca marunt.
Patrunjelul se spala, se indeparteaza cozile si se toaca.
Pastarnacul se curata si se taie cuburi.
Cand puiul este aproape fiert, il scoatem afara si punem  legumele.
Intre timp se fac galustele: ouale se bat spuma, se pune grisul, marar uscat, sare si piper dupa gust.
Se face o compozitie nu prea moale dar nici prea tare.
Cand legumele au fiert macar 15 minute, cu o lingurita se pun galustele, usor .
Le fierbem 10 minute, apoi tragem putin oala de pe foc si stopim galustele cu putina apa rece (apa rece le face mai pufoase).
Se mai fierb iar 5 minute si iar se stropesc cu apa rece.
La urma punem sare si piper dupa gust.
Se mai dau 2-3 clocote si gata supa.

Salata de sfecla rosie


Ingrediente:
  • 5 -6 sfecle potrivite
  • ulei
  • sare
  • 3-4  radacini de  hrean
  • 2-3 linguri otet
Mod de preparare:
Sfecla se spala sub un jet de apa.
Se pune intr-o oala cu apa la fiert .
O incercam cu o furculita, iar cand acesta patrunde sfecla inseamna ca este fiarta.
Oprim focul, scurgem apa si o lasam sa se racoreasca.
Cand este racorita o decojim si o dam pe razatoarea mica.
Hreanul se spala, se curata si se da tot pe razatoarea mica.
Amestecam bine, punem sare, ulei si otet dupa gust.
O asezam in borcane si o dam la rece.
Putem sa o servim simpla sau ca si garnitura.

Oua rosii frumos decorate

Ingrediente:
  • 15 oua 
  • o vopsea rosie de la carmin
  • 2-3 linguri otet
  • 250 ml apa fierbinte
  • sare
  • frunze de patrunjel verde si de trifoi
  • ulei
  • sare
  • sosete fine
Mod de preparare:
Ouale se spala bine cu detergent de vase, se clatesc din abundenta , se pun intr-o oala cu apa rece la fiert cu putina sare.
Le fierbeti cat de mult doriti (ori le faceti moi, ori tari, depinde de preferinte).
Cand sunt gata fierte oprim focul.
Preparam vopseaua conform instructiunilor (250 ml apa fierbinte, 2-3 linguri otet si vopseaua) intr-o cana .
Pe oua se pun frunze de patrunjel, trifoi, le imbracam in ciorapi, le legam bine la capat ca sa iese bine forma de frunze si le bagam in vopsea pentru 5 min, rand pe rand, pana sunt gata.
Le scoatem pe un servet si le lasam sa se usuce.
Apoi pe o carpulita moale punem putin ulei, le ungem cu ulei si le asezam intr-un cosulet.


Salata orientala


Ingrediente:
  • 6-7 cartofi
  • 1 ceapa mare
  • cateva felii gogosari in sos (sau in otet )
  • masline
  • 1 rosie
  • 1 lingura mustar
  • sare
  • piper
  • ulei
  • marar uscat
  • patrunjel verde
  • 1 lingura otet
Mod de preparare:
Cartofii se spala bine si se pun la fiert in coaja intr-o oala cu apa si un strop de sare.
Ceapa se curata si se toaca marunt.
Gogosarii se taie cubulete.
Rosia se spala si  se taie tot cubulete.
Cand cartofii sunt fierti, ii luam de pe foc, ii lasam sa se raceasca .
Ii decojim apoi ii taiem bucatele potrivite.
Ceapa tocata se pune intr-o tigaie in putin ulei si se face la foc mic, pana se inmoaie putin.
O adaugam peste cartofii cubulete, punem gogosarii, maslinele si mustarul.
Condimentam cu sare si piper dupa gust, otetul dar si putin marar uscat.
Tocam patrunjel verde si punem deasupra, apoi putem servi.
Daca nu faceti salata de post puteti pune si bucatele de ou fiert.
Pofta buna!!


Rulada cu banane

Ingrediente:
  • 550 gr biscuiti simpli
  • 350 gr apa
  • 7 linguri zahar
  • 60 gr cacao
  • 1 esenta rom
  • pentru crema:
  • 1 pachet margarina
  • 6 linguri zahar
  • 100-150 gr nuca cocos
  • 50 gr nuca cocos pentru ornat
  • 1 esenta vanilie
  • coaja de portocala rasa
  • 4 banane
Mod de preparare:
Mai intai se prepara crema.
Se freaca pachetul de margarina ,de la temperatura camerei,cu zaharul pana acesta se topeste.
Cand acesta e topit se adauga esenta de vanilie,nuca de cocos si coaja de portocala rasa  si se amesteca bine.
Biscuitii se dau prin masina sau prin blender.
Apa cu zaharul si cacaua se pun intr-o cratita si se pun pe foc pana se topeste zaharul.
Cand e zaharul topit,siropul obtinut se toarna peste biscuitii macinati, se pune si esenta de rom si se amesteca bine(daca biscuitii nu s-au inmuiat bine mai puneti putina apa sau faceti mai mult sirop pentru ca trebuie  sa fie bine inmuiati biscuitii altfel se farama rulada).
 Se ia jumatate din compozitia de biscuiti si se aseaza pe un ciolofan pe masa  de lucru si se intinde cu sucitorul o foaie.
Peste aceasta se pune jumatate din crema.
Se curata 2 banane si se pune pe capatul de unde incepi sa rulezi .
Daca sunt prea mari bananele ,atunci mai taiati din una  pentru a fi exact cat foaia de rulada.
Incepeti sa rulati usor tot presand peste biscuiti bine cu mainile .
La urma o inveliti in ciolofanul pe care a-ti lucrat ,o strangeti bine la capete si o dati la frigider.
La fel procedati si cu cea de a 2 a rulada.
A 2a zi se taie rondele si se da prin nuca de cocos.

Tocinei de cartofi

Ingrediente:
  • 10 cartofi mari
  • o ceapa mare
  • 4-5 catei usturoi
  • patrunjel verde
  • marar verde
  • sare
  • piper
  •  3-4 linguri faina alba (sau mai multa ca sa fie legata compozitia)
  • ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Se curata cartofii, se spala bine, se dau pe razatoare cu ochiuri mici.
Intre maini ii stoarcem de zeama.
Ceapa se curata, se da si ea tot prin razatoarea mica.
Usturoiul il curatam si se piseaza bine.
Patrunjelul si mararul se toaca marunt.
Amestecam toate ingredientele pregatite mai sus.
Condiementam cu sare si piper si punem niste faina alba pana compozitia este legata.
Intr-o tigaie punem  uleiul la incins.
Ne udam mainile si formam tocineii ca niste chiftele.
Ii punem la prajit si ii invartim pe ambele parti.
Acestia se scot pe o farfurie in care punem servete de bucatarie, pentru a absorbi tot uleiul.
Ii pregatim si pe urmatorii si tot asa pana terminam toata compozitia.
Daca nu ii faceti de post puteti pune in compozitie si 1-2 oua.

Ciorba de pui

Ingrediente:
  •  4 pulpe de pui
  • 1/2 ardei rosu
  • 1/2 ardei verde
  • 1 morcov
  • 1 ceapa nu prea mare
  • 1 radacina pastarnac
  • 1 rosie
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • 1 praf boia de ardei dulce
  • 1 mana de taietei
  • bors pentru acrit sau orice doriti
Mod de preparare:
Pulpele le parlim pe flacara de la aragaz, pentru a indeparta tot puful de pe ele.
Le spalam bine si le lasam la scurs.
Intr-o oala, de circa 8 litri, punem cam pe 3/4 apa.
Dam drumul bucatilor de pui.
Cand incepe sa fiarba, luam spuma cu o paleta.
Intre timp pregatim si legumele.
Curatam ceapa si o tocam marunt.
Morcovul il radem de coaja, apoi il trecem prin razatoarea cu ochiuri mari.
Radacina de pastarnac o curatam si o facem cubulete.
Ardeiul il facem patratele mici.
Rosia o curatam de coaja si o tocam.
Dupa ce am spumat carnea, dam drumul la toate legumele taiate si lasam sa fiarba la foc potrivit.
Incercam carnita si cand este bine patrunsa, punem borsul.
Lasam sa inceapa iar sa clocoteasca si condimentam cu sare, piper si boia de ardei dulce.
Punem si taieteii si lasam sa mai fiarba circa 5 minute.
Inchidem ciorba, tocam niste patrunjel verde si presaram deasupra.

Spirale cu nuca

Ingrediente:
  • 200 gr spirale
  • 5-6 linguri zahar pudra(sau mai mult daca vreti mai dulci).
  • 2-3 linguri unt
  • 1 esenta rom
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • nuca macinata
Mod de preparare:
Intr-o cratita puneti niste apa la fiert cu un praf de sare.
Cind incepe sa fiarba puneti spiralele in oala 10-15 min pana sunt fierte.
Cand sunt gata le scurgem de apa.
Peste ele ,cat inca sunt fierbinti,punem zaharul si untul si amestecam bine.
Adaugam esenta si zaharul vanilat,iar spre final incepem sa punem nuca macinata.
Amestecam si lasam sa se racoreasca.
Serviti fie asa simplu,fie cu ciocolata rasa deasupra.



.

Ciorba de sfecla cu cartofi




Ingrediente:
  • 10-12 cartofi
  • 2 sfecle mari
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 rosie
  • jumatate ardei rosu
  • jumatate ardei verde
  • patrunjel verde
  • leustean verde
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • bors pentru acrit

Mod de preparare:
Intr-un vas punem sfecla peste care turnam apa.
O punem pe foc la fiert si acoperim oala cu un capac.
 Incercam cu o furculita si cand este fiarta, o punem la racorit.
O curatam de coaja si o dam pe razatoarea cu ochiuri mici.
Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem cubulete.
Ceapa o curatam si o tocam marunt.
Morcovul il curatam de coaja si il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Rosia o curatam de coaja si o facem cuburi.
Jumatatile  de ardei le taiem patratele.
Intr-o oala punem cam 5 litri de apa la fiert.
Cand da in clocot adaugam cartofii, ceapa, morcovul, rosia si ardeii.
Lasam sa fiarba la foc potrivit, oala fiind acoperita.
Cand cartofii sunt pe 3 sferturi fierti, amestecam intr-un bol sfecla data pe razatoare cu uleiul si o turnam in oala.
Lasam sa dea iar in clocot si condimentam cu sare si piper dupa gust.
Acrim cu  bors dupa gust, ii mai dam cateva clocote, apoi punem verdeata tocata si tragem oala de pe foc.



Fursecuri "Bobite de cafea"


Ingrediente:
  • 200 gr de unt
  • 70 gr ciocolata cu lapte
  • 100 gr de zahar
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta rom
  • 2 lingurite ness
  • 2 linguri si jumatate cacao
  • 370 gr faina
Mod de preparare:
Punem ciocolata la topit pe baie de aburi sau la microunde apoi o lasam sa se raceasca, dar nu de tot, cat sa fie putin calduta.
Untul (pe care il tinem inainte la temperatura camerei) il mixam bine cu zaharul , pana ce acesta din urma se topeste.
Adaugam si ciocolata topita si mixam in continuare.
Ness-ul il amestecam bine cu o lingura de apa fierbinte si il punem peste unt.
Apoi turnam esenta si praful de copt.
Faina o amestecam cu cacaoa si o incorporam, treptat, in compozitia de unt.
Amestecam bine cu mana pana obtinem o bila de aluat.
O invelim in folie alimentara si o dam 45 de minute la frigider.
Ungem o tava cu margarina si punem hartie de copt in ea.
Dupa ce aluatul a stat la frigider, il scoatem.
Rupem bucatele mici, formam bilute si le dam o forma putin ovala.
Le asezam in tava in care am pus hartie de copt, lasand putin spatiu intre ele.
Dupa ce le-am facut pe toate, luam un cutit si facem o liniuta pe mijlocul bobitelor, cu cantul cutitului sau cu o scobitoare.
Dam tava in cuptorul incins cam 15 minute.
Temperatura trebuie sa fie potrivita, nu foarte inalta.
Dupa ce s-au copt le scoatem, le lasam la racorit apoi le asezati intr-o cutie .
Acoperiti bine cutia si dati la rece pana serviti!!


Sursa de inspiratie