vineri, 14 octombrie 2022

Tort cu ciocolata, cocos si zmeura

 
Un tort pregatit ca si surpriza pentru o fiinta draga mie! Mi-am dorit sa fie super delicios, a fost, fara zahar, a fost, aromele sa incante, au incantat, doar ornarea nu este cea mai reusita, pentru ca aceasta crema din frisca si crema de branza nu prea se preteaza pentru genul asta de ornare, ci o crema de unt simpla sau amestecata cu crema de branza ar fi perfecta. Eu macar am incercat, dar sunt extrem de multumita de savoarea ce a avut-o acest tort. Asa ca, daca va placea combinatia de cocos cu ciocolata, nu ezitati sa incercati reteta!!!

Ingrediente:

Pentru blat de 23 cm:

  • 7 oua
  • 7 linguri indulcitor pulbere (sau 7 linguri zahar)
  • 70 gr unt topit
  • 7 linguri lapte
  • 12 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 1 lingura vanilie
Pentru jeleul de zmeura:
  • 150 gr piure de zmeura
  • 1 lingura indulcitor pulbere (sau 1 lingura zahar)
  • 1 lingura cu varf amidon
  • 4-5 bucati de zmeura proaspata (optional, se poate si fara)
Pentru crema de ciocolata:
Pentru crema de cocos:
  • 500 gr crema de branza
  • 3 linguri nuca de cocos
  • 3 linguri indulcitor pudra (sau 3 linguri zahar pudra)
  • 1 lingurita esenta de cocos
In plus:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 200 gr crema de branza
  • 3 linguri indulcitor pudra (sau 3 linguri zahar pudra)
  • sirop de vanilie pentru insiropat (apa cu vanilie si indulcitor pudra)
  • coloranti alimentari 
  • diverse decoratiuni
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale, mixati spuma albusurile cu un praf de sare.
Adaugati indulcitorul, mixati pana obtineti o bezea ferma.
Intr-un vas amestecati galbenusurile cu untul topit, laptele si vanilia.
Puneti aceast amestec peste bezea, amestecati usor, la final incorporati faina cernuta cu praful de copt, cu ajutoul unei palete de silicon.
Impartiti compozitia in 3 boluri in mod egal.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 23 cm, turnati prima parte de compozitie, o nivelati.
O introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 10 minute.
La fel procedati si cu celelalte foi.
Le lasati sa se raceasca.
Jeleul de zmeura:
Intr-o cratita amestecati piureul de zmeura cu indulcitorul, le transferati pe foc.
Dupa 2 minute, adaugati amidonul dizolvat cu 3 linguri de apa rece, amestecati pana se ingroasa, il dati deoparte.
Luati o forma mai mica (de 18 cm ar fi perfecta), o tapetati cu folie alimentara.
Puneti zmeura proaspata, taiata pe jumatate cu taietura in jos, apoi turnati usor jeleul cald. 
Il acoperiti cu folie, il dati la frigider, macar 2-3 ore.
Crema de ciocolata:
Bateti usor frisca de la rece, adaugati crema de ciocolata.
Mixati usor, pana obtineti o crema omogena.
Crema de cocos:
Mixati crema de branza rece cu indulcitorul pudra.
Adaugati nuca de cocos si esenta, mixati bine.
Asezati pe un platou prima foaie de blat, montati un inel detasabil in jurul sau.
Insiropati putin foaia de blat, puneti 2-3 linguri din crema de cocos, apoi asezati pe mijloc jeleul de zmeura.
Puneti restul de crema peste tot, o intindeti usor.
Asezati a doua foaie, insiropati, puneti crema de ciocolata, iar foaie de blat si insiropati.
Acoperiti tortul il dati la rece 3-4 ore sau peste noapte.
Mixati frisca rece cu crema de branza si indulcitorul pudra, pana obtineti o consistenta spumoasa.
Scoateti tortul de la rece, indeparati inelul.
Imbracati tortul in crema din frisca si crema de branza, apoi il decorati dupa plac.
Il mai dati la rece 1-2 ore.
Pofta buna!