sâmbătă, 17 septembrie 2016

Tort cu crema de ciocolata alba, mascarpone si zmeura

Va spun din suflet, a fost un tort cu adevarat delicios! L-am pregatit pentru o masa in familie, l-am adus pe masa si s-a mancat tot, tot, tot, desi eram cu burtile plina dupa un gratar copios. Unii credeau ca este cumparat, ca e prea bun si frumos, iar sirul de complimente a fost mare. Normal ca mie mi-a crescut inima de bucurie cand ii vedeam ca le place si mai cer inca o felie.

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri lapte
  • 3 linguri nuca de cocos
  • 5 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
 Pentru crema:
  • 250 ml frisca lichida
  • 300 gr ciocolata alba
  • 250 gr mascarpone
  • 200 gr zmeura congelata
  • 2 lingurite vanilie
In plus:
  • 1 pachet mic de piscoturi
  • 150 gr smantana de tara
  • 100 ml frisca lichida
  • 1 lingura zahar pudra
  • bomboane de ciocolata
  • decoratiuni perluta
 Pentru sirop:
  • 250 ml apa
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 linguri zeama de lamaie
  •  fasii de coaja de lamaie
Mod de preparare:
Blatul:
Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc.
Adaugam laptele, apoi nuca de cocos, faina si praful de copt.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare.
Le incorporam cu paleta in compozitia de albusuri, cu miscari lente. Tot acum punem si vanilia.
Impartim compozitia in doua.
Ungem cu unt si tapetam cu hartie de copt, o tava rotunda cu diametrul de 26 cm.
Punem prima jumatate de compozitie in tava, o introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 12 minute.
Cand este gata, coacem si a doua foaie. Le lasam sa se raceasca.

Crema:
Intai de toate, decongelam zmeura.
Ciocolata alba, rupta bucatele, o punem intr-un bol de inox cu frisca lichida.
Le trasferam pe baie de aburi, amestecam continuu pana ciocolata este complet topita.
Dam crema la frigider 5-6 ore (sau o puteti pregati de seara si o lasati peste noapte le frigider).
Dupa acest timp, scoatem crema din frigider, o mixam la viteza mare pana devine spumoasa.
Incorporam mascarponele si vanilia, le mixam usor.

Siropul:
Intr-o cratita amestecam apa cu zaharul, le punem pe foc si lasam sa clocoteasca 3-4 minute.
Luam siropul de pe foc, punem zeama de lamaie, fasiile de coaja de lamaie si lasam siropul sa se raceasca.
Pe un platou asezam prima foaie de blat iar in jurul sau punem un inel detasabil.
Insiropam blatul, punem un strat de crema si jumatate din zmeura.
Piscoturile le trecem prin sirop, le asezam peste, apoi venim iar cu un strat de crema si restul de zmeura.
Asezam si a foua foaie de blat, o insiropam si punem ultima parte din crema.
Nivelam si dam tortul 3-4 ore la frigider.

Smantana si frisca rece, le punem intr-un bol, impreuna cu zaharul pudra.
Le mixam la o viteza potrivita pana obtinem o spuma.
Scoatem tortul de la frigider si desfacem inelul.
Imbracam marginile tortului cu frisca, facem cateava moate de frisca deasupra, folosindu-ne de un pos.
Deasupra ornam cu bomboane din ciocolata, iar pe margini "aruncam" cateva decoratiuni perluta.
Il dam la rece inca o ora, apoi poate fi servit.
Pofta buna! Din acest tort am taiat 14 portii.