miercuri, 25 aprilie 2012

Mancare de piept de pui cu kapia si smantana

Ingrediente:
  • 1kg de cartofi
  • 1 piept de pui
  • 3 -4 ardei kapia
  • 300-350 gr smantana
  • 1 legatura marar verde
  •  sare
  • piper
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Luam cartofii si ii curatam.
Ii spalam si ii taiem cuburi potrivite,ca marime.
Ii punem intr-o cratita la fiert cu un praf de sare si ii fierbem cam pe 3 sferturi(deci nu ii fierbeti foarte bine ca sa nu  se sfarame).
Ardeii ii punem la copt. Dupa ce s-au copt ii punem intr-un bol si ii acoperim cu un capac.
 Ii lasam putin sa se racoreasca apoi ii decojim.
Pieptul de pui il spalam. Il tamponam cu un servet de bucatarie si il taiem bucati potrivite.
Intr-o tigaie punem uleiul la incins.
Punem bucatelele de pui si le rumenim pe ambele parti,doar putin si la foc potrivit.
Peste adaugam cartofii ,fierti pe 3 sferturi si scursi bine de apa.
Ardeii kapia ii facem fasii si ii punem tot in tigaie peste pui.
 Invartim bine si lasam astea pe foc cam 2 minute.
 Smantana o amestecam cu zeama lasata de ardei ,apoi o turnam peste tot amestecul de mai sus. Condimentam cu sare si piper dupa gust.
 Dam doar cateva clocote (cat sa fie si puiul facut).
Mararul il tocam marunt si il turnam peste mancare.
Inchidem focul aragazului,incorporam bine si verdeata si acoperim cam 10 minute cu un capac,pentru ca aroma mararului sa patrunda bine.
Pofta buna!!!

Tort de mere in caramel cu scortisoara

Ingrediente:
  • 8-9 mere potrivite
  • 2 linguri unt
  • 6-7 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 esenta rom
  • circa 10 linguri nuca macinata
Pentru blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri apa
  • 3 linguri nuca macinata
  • 3-4 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta vanilie
  • 1 praf scortisoara
Pentru ornat:
  • 15 linguri smantana pentru frisca
  • 4-5 linguri zahar pudra
  •  cacao
  • nuca macinata si ce mai doriti
Mod de preparare:
Mai intai pregatim caramelul.
Luam o cratita (in care ati mai facut caramel) si punem 5 linguri de zahar.
Punem pe aragaz la foc potrivit si cand s-a caramelizat il intindem uniform dar si pe peretii cratitei.
Il lasam sa se racesca .
Merele le spalam.
Le curata de coaja si le scobim mijlocul.
Le asezam peste caramel, iar in spatiile mai libere punem jumatati de mere.
Intr-un castronel amestecam nuca macinata cu esenta de rom si scortisoara.
Cu acest amestec umplem merele.
Deasupra fiecarui mar taiem cate un cubulet de unt.
Presaram si cele 2 linguri de zahar ramase si zaharul vanilat, uniform, peste mere.

Dam cratita in cuptorul incins, la o temperatura potrivita ,pana merele se inmoaie putin (cam 20 de minute).
Blatul:
Mixam spuma ouale cu zaharul.
Adaugam apa si praful de copt, apoi punem esenta si scortisoara.
La urma incorporam nuca macinata si faina.
Dupa ce merele s-au inmuiat putin, le scoatem din cuptor si turnam blatul.

Dam iar tortul in cuptor si lasam pana blatul este bine facut.

Cand este gata,il scoatem si il lasam la racit, apoi il rasturnam pe un platou.

Smantana (care este rece, pana atunci o tinem la frigider) o mixam .
Cand s-a ingrosat putin, adaugam zaharul pudra si continuam mixarea pana este bine ingrosata.
Imbracam tortul in frisca (daca nu s-a insiropat suficient dupa ce l-ati rasturnam pe platou, atunci preparati un sirop din apa, zahar pudra si putina esenta si insiropati bine blatul).
Pe margini am pudrat putina cacaoa, iar pe mijloc am presarat putina nuca macinata.
In rest ornam dupa preferinta.
Pofta buna!!!!


Friptura de miel la cuptor

Ingrediente:
  • 5 kg carne de miel
  • 1 legatura ceapa verde
  • 1 legatura usturoi verde
  • jumatate legatura marar verde
  • 1 ceapa uscata
  • jumatate capatana de usturoi
  • 1 lingura sare
  • 1 lingurita piper macinat
  • 1 lingura boia de ardei
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 lingura boabe de piper
  • circa 1 litru vin rosu
  •  1 cana otet
Mod de preparare:
Carnea de miel se spala foarte bine in multe ape si se indeparteaza toate impuritatile.
Se taie bucati potrivit de mari.
Intr-un bol punem otetul si circa 2 cani de apa si dam drumul bucatilor de carne acolo si le lasam circa 2 ore pentru a mai indeparta mirosul de miel.
Ceapa si usturoiul verde le spalam si le tocam.
Mararul il spalam, indepartam cozile si il taiem cat mai marunt.
Ceapa uscata o curatam si o taiem rondele.
Usturoiul il curatam si il pisam.
Intr-un bol mai mare punem toata verdeata tocata, ceapa rondele si usturoiul pisat.
Turnam vinul, sarea, piper, boia de ardei si foile de dafin rupte bucatele si le amestecam bine.
Scoatem carnea din otet, o trecem pe sub un jet de apa rece, apoi o punem in bolul cu bait.
Punem si o canita apa, amestecam bine si dam carnea la frigider pentru 24 de ore, dar acoperim vasul cu o folie.

A doua zi, punem carnea intr-o tava mai mare.
Punem si putin din bait, iar restul il oprim ca mai stropim carnea din cand in cand.
Deasupra punem boabe de piper si introducem tava in cuptorul incins.

O lasam la foc potrivit, o mai invartim din cand in cand si o mai stropim cu bait-ul ramas.
Cand este bine patrunsa, oprim cuptorul si acoperim friptura pentru a se pastra frageda.
Pofta buna!