luni, 2 aprilie 2012

Prajitura cu mascarpone si cappucino

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri lapte
  • 1 lingura ulei
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta rom
  • 6-7 linguri faina
Crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 2 linguri smantana mai groasa
  • 7-8 linguri zahar pudra
  • 1 esenta vanilie
  • 2-3 linguri cappucino clasic
Pentru insiropat:
  • 1 plic cappucino
  • 1 lingura amaretto
  • 50 gr ciocolata amaruie
Mod de preparare:
Blatul:
Mixam ouale cu zaharul spuma.
Adaugam uleiul si laptele.
Apoi punem praful de copt si esenta de rom.
La urma turnam faina in ploaie si o incorporam bine.
Luam o tava rotunda ,o ungem cu margarina si punem hartie de copt.
Turnam compozitia in tava si o introducem in cuptorul incins.
Dam la o temperatura potrivita(eu la trepta 3 ,5 am copt blatul).
Il lasam acolo pana este copt(cam 15-20 de minute maxim).
Cand e gata ,scoatem blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca.

Pentru insiropat:
Punem intr-un ibric circa 3 sferturi de cana de apa la infierbantat.
Punem plicul de cappucino intr-o cana , turnam apa fierbinte peste si invartim bine cu o lingurita.
Peste punem o lingura de amaretto si il lasam sa se raceasca.
Crema:
Mixam putin smantana pana se ingroasa putin,nu foarte mult.
Adaugam mascarponele,apoi punem cate o lingura zahar pudra si tot mixam ,la treapta 2-3 a mixerului.
Dupa ce terminam de pus zaharul ,turnam si esenta de vanilie.
La urma ,punem cappucino ,pe care il incorporam cu o paleta.

Asamblare:
Asezam blatul pe un platou.
Il insiropam din abundenta cu cappucino-ul preparat.
Turnam crema deasupra si o uniformizam cu o paleta.

Ciocolata o rupem bucatele si o topim pe baie de aburi.
O repartizam intr-o tavita in forma de margarete si o dam la frigider.
Cand s-au intarit ornam cu ele prajitura(puteti orna cu orice doriti .Eu am facut margarete pentru ca tocmai ce primisem formele cadou si eram nerabdatoare sa le incerc).
Sa aveti pofta!!!

Dulceata de pere

Ingrediente:
  • 7 castroane cu feliute de pere
  • 4 castroane rase de zahar (folosim acelasi castron cu care am masurat perele)
  • 1/2 lamaie
Mod de preparare:
Spalam borcanele cu apa fierbinte si le punem la scurs, cu gura in jos pe un prosop curat.
Luam perele si le spalam sub jetul de apa.
Le scurgem bine si le curatam de coaja.
Le taiem feliute pe lung, dar subtiri.
Le punem intr-o oala de tuci iar peste presaram zaharul.
Luam o paleta si le amestecam cu zaharul si le lasam sa stea la rece cam 2 ore (in acest timp mai invartim in ele din cand in cand).
Punem oala la foc potrivit si mai invartim in dulceata.


O lasam sa fiarba pana scade binisor zeama.
Luati putina dulceata pe o farfurioara si dati-o la rece.
Daca are consistenta pe care v-o doriti si e destul de scazuta, atunci taiati jumatate de lamaie feliute foarte mici si le puneti in oala.
Invartiti bine, mai dati 2-3 clocote si inchideti ochiul de la dulceata.
Asezam dulceata fierbinte in borcane (ATENTIE LA DEGETE SA NU VA FRIGETI!!!!!!!!).
Le infiletam bine, le punem intr-o patura si le acoperiti cat sa cuprindeti toate borcanele.
Le lasati asa peste noapte iar a 2 a zi le etichetati si le puneti in camara!!!

Ostropel cu muschi de porc

Ingrediente:
  • 1 kg muschi de porc dezosat si degresat
  • 1 ardei kapia
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 1 rosie mare
  • 4 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei
  • 2-3 lingura pasta de rosii cu telina(eu am facuta in casa,dar puteti inlocui cu pasta de tomate,doar sa puneti mai putina )
  • patrunjel verde
  • 2 linguri faina
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
Mod de preparare:
Luam muschiuletul si il spalam,il stergem cu un prosopel de bucatarie curat si il taiem bucati.
Ceapa o curatam,o spalam si o tocam.
Rosia o curatam de coaja si o taiem bucatele.
Ardeiul kapia il curatam de seminte si il facem cubulete.
Morcovul il radem de coaja,il spalam si il taiem rondele.
Intr-o cratita punem uleiul la incins.
Adaugam bucatile de carne si le rumenim foarte putin pe toate partile.
Adaugam vreo 3 cani de apa .
Cand incepe sa fiarba spumam carnea.
Punem toate legumele taiate,acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc potrivit.
Faina o desfacem in putina apa.
Usturoiul il curatam si il pisam.
Patrunjelul il spalam bine si il tocam marunt.
Cand carnea este bine facuta punem pasta de rosii ,apoi faina desfacuta,dar o trecem prin sita si amestecam energic pentru a nu se forma cocoloase.
Condimentam dupa gust cu sare,piper si boiaua de ardei.
Mai dam cateva clocote,apoi inchidem focul si dam drumul usturoiului.
Invartim putin in oala ,deasupra presaram si patrunjelul verde si acoperim cu capacul,pentru ca aroma de usturoi si cea de verdeata sa patrunda bine de tot ostropelul.
Se serveste cu o salata sau muraturi,chiar si cu o mamaliguta calda!!!