luni, 2 aprilie 2012

Prajitura cu mascarpone si cappucino

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri lapte
  • 1 lingura ulei
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta rom
  • 6-7 linguri faina
Crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 2 linguri smantana mai groasa
  • 7-8 linguri zahar pudra
  • 1 esenta vanilie
  • 2-3 linguri cappucino clasic
Pentru insiropat:
  • 1 plic cappucino
  • 1 lingura amaretto
  • 50 gr ciocolata amaruie
Mod de preparare:
Blatul:
Mixam ouale cu zaharul spuma.
Adaugam uleiul si laptele.
Apoi punem praful de copt si esenta de rom.
La urma turnam faina in ploaie si o incorporam bine.
Luam o tava rotunda ,o ungem cu margarina si punem hartie de copt.
Turnam compozitia in tava si o introducem in cuptorul incins.
Dam la o temperatura potrivita(eu la trepta 3 ,5 am copt blatul).
Il lasam acolo pana este copt(cam 15-20 de minute maxim).
Cand e gata ,scoatem blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca.

Pentru insiropat:
Punem intr-un ibric circa 3 sferturi de cana de apa la infierbantat.
Punem plicul de cappucino intr-o cana , turnam apa fierbinte peste si invartim bine cu o lingurita.
Peste punem o lingura de amaretto si il lasam sa se raceasca.
Crema:
Mixam putin smantana pana se ingroasa putin,nu foarte mult.
Adaugam mascarponele,apoi punem cate o lingura zahar pudra si tot mixam ,la treapta 2-3 a mixerului.
Dupa ce terminam de pus zaharul ,turnam si esenta de vanilie.
La urma ,punem cappucino ,pe care il incorporam cu o paleta.

Asamblare:
Asezam blatul pe un platou.
Il insiropam din abundenta cu cappucino-ul preparat.
Turnam crema deasupra si o uniformizam cu o paleta.

Ciocolata o rupem bucatele si o topim pe baie de aburi.
O repartizam intr-o tavita in forma de margarete si o dam la frigider.
Cand s-au intarit ornam cu ele prajitura(puteti orna cu orice doriti .Eu am facut margarete pentru ca tocmai ce primisem formele cadou si eram nerabdatoare sa le incerc).
Sa aveti pofta!!!

Dulceata de pere

Ingrediente:
  • 7 castroane cu feliute de pere
  • 2 castroane rase de zahar (folosim acelasi castron cu care am masurat perele)
  • 1/2 lamaie
Mod de preparare:
Spalati borcanele cu apa fierbinte si le puneti la scurs, cu gura in jos pe un prosop curat.
Luati perele si le spalam sub jetul de apa.
Le scurgeti bine si le curatati de coaja.
Le taiati feliute pe lung, dar subtiri.
Le puneti intr-o oala de tuci iar peste presarati zaharul.
Luati o paleta, le amestecati cu zaharul si le lasati sa stea la rece cam 2 ore (in acest timp mai invartiti in ele din cand in cand).
Puneti oala la foc potrivit si mai invartiti din cand in cand.


O lasati sa fiarba pana scade binisor zeama.
Luati putina dulceata pe o farfurioara si dati-o la rece.
Daca are consistenta pe care v-o doriti si e destul de scazuta, atunci taiati jumatate de lamaie feliute foarte mici si le puneti in oala.
Invartiti bine, o mai lasati 3-4 minute pe foc, apoi inchideti ochiul de la dulceata.
Asezati dulceata fierbinte in borcane (ATENTIE LA DEGETE SA NU VA FRIGETI!!!!!!!!).
Le infiletati bine, le puneti intr-o patura si le acoperiti cat sa cuprindeti toate borcanele.
Le lasati asa peste noapte iar a 2 a zi le etichetati si le transferati in camara!!!