luni, 18 martie 2019

Prajitura cu ulei de cocos, mere si gem, de post

Un cos cu produse minunate inseamna retete delicioase! De aceasta data este vorba despre produse Sano Vita, care sunt pe placul familiei mele. Si am o surpriza pentru voi: daca faceti una sau mai multe comenzi pe www.sanovita.ro si introduceti codul "rocsyinbucatarie", primiti 15% reducere, la fiecare comanda. Deci, profitati de aceasta reducere!
Pentru inceput am pregatit o prajitura super, super delicioasa, de post, ce se topeste in gura! Aluatul a fost unul fraged, cu nuca si ulei de cocos, iar umplutura cu mere, gem de gutui cu mere si putina lamaie. A fost combinatia perfecta pentru ca noi sa devoram fiecare bucatica de prajitura! Eu am folosit o cantitate mica de zahar brut, dar daca stiti ca va plac prajiturile mai dulci, adaugati zahar in plus.

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 100 ml lapte de orez (Sano Vita)
  • 150 ml apa minerala
  • 100 ml ulei de cocos (Sano Vita)
  • 5 linguri zahar brut (Sano Vita)
  • 140 gr nuca macinata
  • 600 gr faina
  • 1 pliculet praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • un praf de sare
Pentru umplutura de mere cu gem:
  • 1.4 kg mere
  • 2 borcane gem de gutui cu mere de 370 ml
  • 1 lingura ulei de cocos
  • 1 lingura cu varf amidon
  • 1 lingurita scortisoara
  • coaja rasa de lamaie
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Incepeti cu pregatirea umpluturei, ca sa se racoreasca.
Curatati merele de coaja, le dati pe razatoarea mare.
Puneti o tigaie pe foc, adaugati ulei de cocos si merele.
Amestecati in ele din cand in cand.
Dupa ce lichidul de la mere a scazut, adaugati gemul si scortisoara.
Amestecati bine.
Presarati amidonul si invartiti compozitia ca sa se dizolve bine amidonul.
Cand umplutura s-a ingrosat, adaugati coaja rasa de lamaie, amestecati si trageti tigaia de pe foc.
Lasati sa se raceasca.
Aluatul:
Uleiul de cocos il topiti pe baie de aburi.
Intr-un bol puneti laptele de orez, apa minerala, zaharul brut si amestecati pana zaharul de topeste.
Adaugati uleiul de cocos, amestecati, apoi puneti praful de sare, vanilia si coaja rasa de lamaie.
Cerneti faina.
Amestecati jumatate din faina cu praful de copt, nuca macinata, le incorporati peste lichide.
Restul de faina o adaugati treptat, amestecati cu mana sau la robot, pana obtineti un aluat omogen si nelipicios.
Il inveliti in folie si il dati la frigider 20-30 de minute.
Dupa acest timp, scoateti aluatul de la frigider, il impartiti in doua bucati egale.
Tapetati cu hartie de copt o tava de 24/37 cm.
Luati prima bucata de aluat, intindeti o foaie potrivit de subtire, o asezati in tava, o intepati cu furculita.
Daca este prea mare, decupati marginile.
Puneti umplutura de mere rece, o nivelati.
Intindeti a doua foaie, (eu i-am facut un model cu o rola, dar fiind foaia mai groasa, cand trageam de ea ca sa se vada frumos se cam rupea, asa ca am renuntat) o asezati peste umplutura.
Introduceti prajitura in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 45-50 de minute.
Cand este gata, o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca.
O pudrati cu putin zahar si serviti.
Dupa ce s-a racit si serviti din ea cat doriti, restul o acoperiti cu folie alimentara pentru ca se va fragezi mai tare.
Sa aveti pofta!