luni, 20 ianuarie 2014

Hamburger pregatit in casa

Nu vi se face cateodata pofta de un hamburger? Mie una da, dar sincera sa fiu incerc ca aceasta pofta sa nu fie mai mult de 2-3 ori pe an. In perioada licelului am mancat tare multi hamburgeri, cu multa maioneza, prajiti, destul de nocivi recunosc. Dupa perioada liceului acest lucru a incetat si mancam cam 2-3 pe an. Zilele astea mi-am suflecat eu manecutele, am framantat de chifle, am luat carnita necesara pentru chiftele si de acum incolo cand o sa am pofta o sa imi pregatesc in casa ca sa stiu ce pun in ei si sa ii prepar pe gustul meu. Sunt grozavi si chiar va recomand reteta.

Ingrediente:
Pentru chifle:
  • 400 gr faina
  • 1/2 cana apa 
  • 20 gr drojdie
  • sare
  • 2 lingurite zahar
  • 2 linguri ulei
  • 1 ou
  • susan
Pentru chiftele:
  • 300 gr carne de vita
  • 250 gr carne de porc
  • 1 ceapa
  • sare
  • piper
  • 1 ou
  • patrunjel verde
  • 1 lingura mustar Dijon
  • varza verde
  • rosii
  • sos de maioneza
  • ketchup
Mod de preparare:
Chiflele:
Incalzim apa sa fie calduta.
Drojdia o frecam cu zaharul pana se dizolva.
Intr-un bol punem faina, putina sare, drojdia si amestecam.
Turnam uleiul, apoi apa, treptat, pana aluatul devine nelipicios dar usor de modelat.
Il acoperim cu un prosop curat, il dam la loc cald si il lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce a stat la dospit il rasturnam pe masa de lucru pe care presaram putina faina.
Il impartim in 5 bucati si formam 5 bile.
Le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le mai lasam 10 minute sa dospeasca, apoi batem oul spuma si ungem chiflele.
Deasupra presaram putin susan.
Le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, 25-30 de minute pana se rumenesc frumos.
Cand sunt gata le scoatem, le lasam sa se racoreasca apoi le acoperim.

Chiftelele:
Curatam ceapa si o taiem pe jumatate.

Spalam carnea de vita si de porc, o taiem bucati potrivite si o trecem prin masina de tocat impreuna cu ceapa.
Intr-un bol punem carnea tocata, putin patrunjel verde tocat, oul, mustarul, sare si piper dupa gust.

Amestecam bine cu mana pana obtinem o compozitie omogena.
Ungem o tigaie grill cu putin ulei, formam chiftele cam cat o palma si le punem la copt.
Le rumenim frumos pe ambele parti, apoi le scoatem pe un platou. Din aceasta compozitie am obtinut 5 chiftele.


Varza o spalam, o taiem fidelute si o frecam cu putina sare, iar rosiile le taiem rondele.
Taiem chiflele pe jumatate, punem cate o chiftea, 2 felii de rosie, putina varza, sos de maioneza si ketchup deasupra.
Se servesc calzi. Pofta buna!