joi, 16 iunie 2016

Cartofi frantuzesti

Sunt zile in care, parca suntem satui de carne, parca nu ne mai place, desi fac destul de des si preparate cu legume. Asa am patit intr-una din zilele trecute. Imi doream sa fac un preparat fara carne si tocmai sosise mama cu oua proaspete de tara. Pe loc mi-a zburat mintea spre acesti cartofi, care sunt de o mare bunatate. Ii puteti manca simpli, sau ii puteti servi si ca garnitura, este alegerea voastra.

Ingrediente:
  • 10 cartofi potriviti
  • 6 oua fierte tari
  • 150 gr cascaval
  • 200 gr mozzarella
  • 3 linguri pline cu smantana de tara
  • 1 ou
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita ierburi de Provence
  • patrunjel verde
  • 1 lingura unt
Mod de preparare:
Spalam cartofii, ii punem la fiert cu tot cu coaja.
Ii fierbem cam 25 de minute. 
Cand sunt gata, ii scurgem de apa, ii trecem pe sub un jet de apa rece, ii scurgem iarasi si ii lasam sa se raceasca.
Cascavalul il trecem prin razatoarea cu ochiuri mari, mozzarella o taiem cubulete mici.
Cartofii reci ii decojim, ii taiem felii rotunde.
Decojim ouale fierte, le taiem tot felii rotunde.
Pregatim doua vase de ceramica potrivite ( sau puteti folosi un singur vas mai mare).
Ungem vasele bine cu unt.
Asezam un strat de cartofi, presaram putin cascaval, apoi un strat de oua, iar la final un alt strat de cartofi.
Batem oul spuma, adaugam smantana, sare, piper si ierburile de Provence.
Turnam acest amestec in ambele vase.
Deasupra presaram restul de cascaval si cuburile de mozzarella.

Introducem vasele in cuptorul incins, pentru 25-30 de minute, la o temperatura potrivita.
Cand cartofii prind o crusta rumena deasupra, ii scoatem si ii lasam putin la racorit.
Ii servim calzi, cu o salata sau o muratura si cu putin patrunjel verde tocat, deasupra.
Pofta buna!