marți, 6 martie 2012

Gogosi cu iaurt si nuca

Ingrediente:
  • 600 gr faina
  • 2 oua
  • 1 lingura unt
  • 5 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • circa 10-12 linguri iaurt simplu
  • 1 cub mic drojdie (de 25 grame)
  • coaja de portocala rasa
  • 1 praf de sare
  • ulei pentru prajit
  • zahar pudra
  • nuca macinata
  • topping de ciocolata
Mod de preparare: 
Scoatem toate ingredientele inainte de a face aluatul si le lasam putin la loc cald, pentru a fi la temperatura camerei.
Faina o punem intr-un bol.
Batem ouale spuma cu un praf de sare.
Drojdia o frecam cu o lingurita de zahar.
Iaurtul il punem intr-un ibric si il punem pe foc sa il incalzim putin, dar foarte putin (sa nu il faceti fierbinte ca nu e bun).
Peste faina presaram zaharul si zaharul vanilat, apoi adaugam ouale, drojdia si le amestecam putin.
Punem si untul, mai moale sa fie, apoi coaja de portocala rasa.
Incorporam bine toate acestea, apoi adaugam iaurt caldut putin cate putin si framantam.
Punem cat sa obtinem consistenta dorita la aluat. Sa fie un aluat elastic si nelipicios.
Framantam bine, apoi acoperim bolul cu un prosop curat de bucatarie si lasam aluatul sa creasca la loc cald.
Dupa ce a crescut suficient incepem sa il modelam.
Presaram niste faina alba pe masa de lucru.
Rupem o bucata de aluat, o intindem cu sucitorul apoi cu cu gura unui pahar decupam gogosile (sau le faceti cum doriti).
Punem intr-o tigaie ulei la incins, ceva mai multisor, apoi punem rand pe rand gogosile la facut.
Cand sunt gata le scoatem intr-un bol, in care punem niste servetele de bucatarie si le presaram cu zahar pudra.
Procedam astfel pana terminam tot aluatul de lucrat.
Ne punem o portie pe o farfurie, punem topping de ciocolata si deasupra nuca macinata.
Sunt o minunatie!!! Sa aveti pofta!!

Straturi de cartofi cu piept de pui

Ingrediente:
  • 5 cartofi noi mari
  • 1 piept de pui
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 100 gr cascaval
  • 1 rosie mare
  • 1 cub unt
  • 2 linguri ulei
Mod de preparare:
Cartofii ii spalam, ii radem de coaja si ii punem la fiert cam 15 minute cu un praf de sare.
Pieptul de pui il spalam bine si il tamponam cu niste servete de bucatarie.
Il taiem felii mai maricele.
Il batem putin cu ciocanul de snitele apoi il condimentam cu sare, piper si boia de ardei dulce.
Luam o tigaie grill si adaugam un cubulet mic de unt.
Cand s-a topit punem bucatile de pui si le lasam cam 2 minute pe o parte si 2 minute pe cealalta parte.
Le scoatem pe o farfurie.
Cartofii cand s-au fiert ii scurgem de apa si ii lasam sa se racoreasca putin, cat se nu ne frigem apoi fiecare il taiem felii pe rotund.
Luam un vas de yena si il ungem cu putin ulei si asezam un strat de cartofi pe care ii condimentam cu putina sare si piper.
Apoi asezam feliile de pui, iar un rand de cartofi condimentati cu sare si piper.

Rosia o spalam, o taiem cuburi si o punem deasupra.
Cascavalul il dam pe razatoarea cu ochiuri mari si il imprastiem peste tot deasupra.
Punem cateva linguri de apa (nu prea multe, 7-8).

Dam vasul in cuptor, il aprindem, dam la o temperatura potrivita  si il lasam acolo cam 30 minute, primele 20 minute acoperit apoi il lasam fara capac sa prinda o crusta.
Scoatem vasul din cuptor, lasam putin sa se racoreaca apoi servim.




Suc de citrice

Ingrediente:
  • 2 portocale
  • 2 mandarine
  • 1 grapefruit rosu (daca e prea mare puneti doar jumatate)
  • 1 lime
  • 2-3 linguri miere de albine (daca nu aveti merge si zahar)
Mod de preparare:
Spalati mai intai fructele cu putina apa cada.
Le taiati in doua .
Luati un storcator, fie el electric, fie manual si stoarceti sucul fructelor.
Daca nu aveti storcator, bagati o furculita in mijlocul fiecarei jumatati de fruct si rasuciti cu o mana furculita iar cu cealalta strangeti bine fructul.
Puneti sucul intr-o cana mai mare, adaugati miere (daca nu puneti lime nu cred ca mai e nevoie sa il indulciti), invartiti bine si gata sucul.
Puneti intr-un pahar si serviti.
Daca doriti sa fie si rece adaugati si niste cuburi de gheata!
Eu consider a fi un suc delicios si foarte sanatos!!!

Prajitura cu visine si cirese

Ingrediente:
  • 5 oua
  • 1 cana zahar
  • 3 sferturi cana de lapte
  • 5 linguri ulei
  • 13-15 linguri faina
  • 1 esenta vanilie
  • 1 praf de copt
  • o mana plina cu visine
  • o mana plina cu cirese
  • zahar pudra
Mod de preparare:
Ciresele si visinele le spalam bine in cateva ape.
Le indepartam coditele si le scoatem samburii.
Le punem la scurs pe o sita cat timp pregatim compozitia aluatului.
Separam galbenusurile de albusuri.
Galbenusurile le mixam cu zaharul pe care il adaugam treptat.
Le mixam pana ce zaharul este topit.
Adaugam uleiul si il incorporam, apoi, putin cate putin, laptele.
Punem praful de copt si esenta de vanilie.
Incepem sa adaugam si faina,treptat.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, pana nu se mai desprind de vas.
Le incorporam in compozitia cu galbenusuri si le amestecam cu o paleta de jos in sus.
Luam o tava dreptunghiulara, o tapetam cu margarina si asezam hartie de copt.
Turnam compozitia in tava iar deasupra asezam visinele si ciresele.
Dam tava in cuptorul incins la o temperatura potrivita.
O lasam acolo pana este coapta, apoi o scoatem si o lasam sa se raceasca.
Presaram zahar pudra deasupra si servim.