marți, 6 ianuarie 2015

Muschiulet de porc la cuptor cu sos alb si ciuperci

Aceasta reteta am pregatit-o de Revelion. Nu este nimic complicat, insa este de o mare bunatate. Muschiuletul fraged, ce se rupea bucatele de cum il atingeai cu furculita, fierbinte, cu acest sos alb,usor rece, s-au combinat perfect. Merita incercata atat pentru cei dragi voua dar si pentru atunci cand aveti invitati la masa...

Ingrediente:
  • 2 muschiuleti de porc lungi si subtiri
  • 50 gr de unt
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1 cana de vin rosu
  • 1/2 cana de apa
  • 1 lingura rasa pasta de tomate
  • sare
  • piper
  • 1 lingurita boia dulce
  • 2 catei de usturoi
Pentru sos:
  • 150 gr iaurt 0,1 % grasime
  • 5 linguri de smantana
  • 200 gr ciuperci taiate
  • 2 castraveti murati
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Muschiuletii ii spalam si ii tamponam cu un servetel de bucatarie.
Intr-o tigaie topim untul, punem cimbrul, presaram putina sare si piper.
Punem fiecare muschiulet in tigaie, pe rand, si ii rumenim frumos pe toate partile.

Ii scoatem cu o paleta si ii asezam intr-o tava potrivita pentru cuptor.
Intr-un bol amestecam vinul, apa, pasta de tomate, usturoiul curatat si pisat, boiaua, sare si piper dupa gust.
Le amestecam bine si turnam tot acest amestec in tava.
Acoperim tava si o bagam in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 40-45 de minute.
Dupa acest timp, descoperim muschiuletii si ii stropim cu zeama din tava. Ii stropim de vreo 3 ori, intr-un interval de 20 de minute, maxim, sa prinsa o usoara crusta.

Cand sunt gata ii scoatem din cuptor.
Sosul:
Spalam ciupercile si le punem la fiert 20-25 de minute. Cand s-au fiert, le scurgem de apa si le lasam sa se racoreasca.
Castravetii murati ii facem cubulete.
Intr-un bol mic, amestecam iaurtul, smantana, castravetii murati, ciupercile, sare si piper dupa gust.

Taiem muschiuletul felii, punem sos deasupra si servim.
Pofta buna!