miercuri, 10 august 2016

Rulada cu crema de vanilie, ciocolata alba si mure

Pot sa ma laud ca am pregatit o super rulada? Pot sa ma laud ca a fost un deliciu? Daaaa, fac ce fac si mai bifez inca un desert absolut minunat. Blatul, o mare pufosenie, crema cu o textura fina si aromata, iar murele proaspete au facut ca toata acestea, sa se combine intr-un desert din care sa mai vrei o feliuta, inca una si inca una!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri lapte
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Pentru crema:
  • 150 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata alba
  • 150 gr smantana de tara
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 2 lingurite vanilie
  • 200 gr mure
  • frunze de menta
  • decoratiuni din zahar
Mod de preparare:
Incepem cu crema, pentru ca trebuie sa stea la frigider.
Punem frisca lichida intr-o cratita, adaugam ciocolata rupta bucatele.
Trasferam cratita pe baie de aburi, amestecam continuu, pana ciocolata este complet topita.
Luam vasul de pe foc, il dam la frigider 5-6 ore sau chiar peste noapte, daca o pregatiti cu o seara inainte.
Laptele il amestecam cu zaharul si faina.
Le rasturnam intr-o cratita, le punem pe foc, focul sa fie micut, amestecam cu un tel, pana se ingroasa.
Cand este gata, luam crema de pe foc, o acoperim cu folie si o lasam sa se raceasca.
Dupa ce crema de ciocolata a stat suficient la frigider, o scoatem afara si incepem sa o mixam pana devine spuma. Incorporam si vanilia.
In crema fiarta, punem jumatate din crema de ciocolata, coaja rasa de lamaie si le mixam putin cat sa se incorporeze.
Smantana o mixam pana devine ferma, o omogenizam in crema de ciocolata ramasa.
Dam ambele creme la rece pana facem blatul.
Blatul:
Galbenusurile le batem spuma impreuna cu zaharul, apoi punem laptele.
Adaugam praful de copt, vanilia si la final faina.
Albusurile le mixam spuma cu un praf de sare.
Acestea din urma, le incorporam in compozitia de galbenusuri, cu ajutorul unei palete.
Taptetam cu hartie de copt o tava mare de aragaz, turnam compozitia si o nivelam.
Introducem blatul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 12-14 minute.

Cand este gata, il scoatem, il desprindem de pe hartia de copt si il rulam cat este fierbinte.
Il invelim in hartie de copt sa stea strans si il lasam sa se raceasca.
Spalam murele si le punem la scurs.
Derulam blatul rece, intindem crema fiarta amestecata cu crema de ciocolata, punem mure din loc in loc.

Rulam usor si cat mai strans.
Cu crema de ciocolata amestecata cu smantana, imbracam rulada.
Cu un pieptan de bucatarie (sau o furculita) facem cateva dungulite.
Ornam cu mure, frunzulite de menta si decoratiuni din zahar.

O dam la rece 3-4 ore, apoi portionam si servim.
Sa aveti pofta!