marți, 13 noiembrie 2012

Chiftele in aluat de bere


Cred ca chiftelutele sunt cam pe placul tuturor.Desi ne plac asa mult, prajite in ulei stim ca sunt nocive pentru organismul nostru.Acum insa putem gasi alternative sa le gatim in alte moduri sa fie cat mai sanatoase si sa nu trebuiasca sa renuntam la ele.Va aduc asadar o reteta ce este foarte buna, sanatoasa, ce poate fi servita acasa in orice moment al zilei sau pot fi luate si la pachet.Cu aceasta reteta “Gatesc sanatos pentru concursul Philips AirFryer de pe Gustos.ro  " 

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 200 gr faina
  • 2 linguri ulei
  • 15 gr drojdie
  • 125 ml bere
  • un varf lingurita de sare
Pentru chiftele:
  • 300 gr carne tocata de curcan cu vita
  • 1 ceapa mica
  • 2 catei de usturoi
  • 1 cartof mic
  • 2 feliute de paine
  • sare
  • piper
  • 1 ou
  • patrunjel verde
  • 1/2 lingurita marar uscat
Mod de preparare:
Prima data pregatim chiftelutele:
Ceapa o curatam si o tocam cat mai marunt.
Usturoiul il curatam si il pisam.
Cartoful il curatam de coaja, il spalam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mici.
Painea o inmuiem in apa apoi o stoarcem bine.
Patrunjelul il spalam si il tocam marunt.
Intr-un bol punem carnea tocata, toate ingredientele pregatite mai sus, oul, sare si piper dupa gust si mararul uscat.
Incorporam bine toata compozitia, apoi formam 8 chiftelute potrivite ca marime.
Aluatul:
Punem faina int-un bol.
Drojdia o frecam cu o lingurita zahar si o adaugam in faina.
Punem si uleiul, sarea si berea.
Framantam bine aluatul pana devine nelipicios si usor de modelat.
Il impartim in 8 bile egale.
Intindem fiecare bila cu sucitorul si punem in mijloc cate o chifteluta.
Impaturim intai lateralele, apoi venim cu aluatul din fata si de jos pana acoperim intreaga chiftea ( vezi poza).
 Ungem un vas de ceramica cu unt si punem chiftele imbracate acolo.
Le lasam 15-20 la loc cald, apoi le introducem in cuptorul incins.
Temperatura trebuie sa fie potrivita.
Le lasam la copt pana prind o crusta usor rumena, cam 35-40 de minute maxim.
Le scoatem din cuptor si le lasam doar putin la racorit apoi putem servi.
Sunt minunate simple, langa un pahar de lapte sau cu o salata.
Sa aveti pofta...
Sursa de inspiratie