vineri, 8 septembrie 2017

Tort cu crema de zmeura, de ciocolata si glazura de ciocolata alba

Noi cand vrem cu adevarat sa ne rasfatam, pregatesc un tort, ca ai mei sunt innebuniti dupa prajituri cu crema, mai ales creme cu fructe. Si cum il degusta incep: "Mmmm!", "Dar ce bunatate!", "Asta da tort!". Cam asta aud mereu de la ei si mie normal ca imi creste inima!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 3 linguri iaurt
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Crema de zmeura:
  • 500 gr mascarpone
  • 200 ml frisca lichida
  • 450 gr zmeura congelata
  • 4 linguri zahar pudra
  • 4 foi de gelatina
  • 2 lingurite vanilie
 Pentru crema de ciocolata:
  • 150 ml frisca lichida
  • 150 gr ciocolata neagra (eu am folosit Nestle)
 Pentru glazura:
  • 100 gr ciocolata alba
  • 40 ml frisca lichida
Mod de preparare:
Blatul:
Mixati galbenusurile cu zaharul pana isi maresc volumul.
Adaugati iaurtul, apoi vanilia, praful de copt, cacaoa si faina.
Albusurile le mixati spuma cu un praf de sare.
Incorporati albusurile spuma peste compozitia de mai sus, amestecati usor cu o paleta.

Impartiti compozitia in 3 boluri in mod egal.
Tapetatati cu hartie de copt o tava cu diametrul de 23 cm, turnati prima parte de compozitie.
Introduceti prima foaie de blat in cuptorul incins, pentru 10 minute, iar cand este gata o scoateti.

La fel procedati si cu celelalte doua foi.
Le lasati sa se raceasca.
Puteti coace si blatul intreg, apoi sa il taiati in 3 foi.
Crema de ciocolata:
Intr-un bol de inox, puneti ciocolata neagra rupta bucatele, frisca lichida peste.
Il transferati pe baie de aburi, amestecati continuu pana ciocolata este complet topita.
Puneti crema la frigider 3-4 ore sau o puteti pregati cu o seara inainte.
Crema de zmeura:
Zmeura decongelata o pasati in blender.
O treceti prin sita pentru a elimina semintele.
Mascarponele il mixati cu zaharul pudra si vanilia.
Frisca lichida rece, o bateti spuma separat, o incorporati peste mascarpone, invartiti cu o paleta.
Incorporati si piureul de zmeura in crema.
Foile de gelatina le puneti la hidratat in apa rece 7-8 minute.
Le scurgeti bine de apa dupa ce s-au hidratat, apoi le topiti pe baie de aburi.
Turnati gelatina topita in fir subtire peste crema, amestecati repede pentru a se omogeniza bine.

Asezati prima foaie de blat pe un platou si un inel detasabil in jurul sau.
Puneti jumatate din crema de zmeura, o nivelati, iar foaie, restul de crema si ultima foaie.
Dati tortul cam 3 ore la frigider.
Il scoateti dupa acest timp.
Scoateti si crema de ciocolata de la rece, o mixati pana devine spumoasa.

Imbracati tortul cu crema de ciocolata, iar in partea de jos, cu ajutorul unui pos, faceti si cateva floricele din crema.
Ciocolata alba, rupta bucatele, impreuna cu frisca lichida, le topiti pe baie de aburi.
Amestecati bine pana ciocolata este topita.
Turnati glazura usor pe mijlocul tortului si o lasati sa curga si pe lateral.
Dati tortul 30 de minute la rece.
Decorati dupa plac.
Eu am ales pentru decor zmeura, felii de kiwi, betisoare de ciocolata, frunze de menta si bombonele colorate.
Sa aveti pofta!