miercuri, 6 martie 2024

Tiramisu cu fistic

 
De ceva timp visam la un tiramisu cu fistic, dar cand aveam mascarpone, mereu se nimerea sa pregatesc altceva si iar amanam aceasta reteta. De aceasta data mi-am luat piscoturi, mascarpone si am zis ca acesta va fi desertul din week-end. Am facut o crema super delicioasa, aerata, cu indulcitor de aceasta data (daca ma mobilizam sa fac si piscoturile in casa cu indulcitor, aveam un desert 100% fara zahar), am asezat straturi, straturi, am lasat peste noapte in frigider si a iesit o minunatie. Un deliciu, curcubeu pe cerul gurii. Imi pare rau ca piscoturile de la baza le-am inmuiat putin mai mult in cafea, dar data viitoare voi fi mai atenta. Oricum e un desert de servit, atunci cand vreti un rasfat. Eu din acesta cantitate am facut o tava rotunda de 23 cm si o caserola de unica folosinta potrivita (asta a fost pentru daruit). Daca il faceti pentru voi, folositi o tava rotunda de 26 cm sau alt vas.

Ingrediente:

  • 30 de piscoturi
  • 500 gr mascarpone
  • 150 m smantana pentru frisca
  • 4 galbenusuri 
  • 120 gr indulcitor pudra (sau 120 gr zahar tos, mai mult daca vreti mai dulce)
  • 1 lingurita vanilie
  • 4 linguri pline cu unt de fistic fara zahar
  • 400 ml cafea pregatita fara zahar (a mea a fost si fara cofeina)
  • 5-6 linguri amaretto (sau lichior de fistic)
  • 3 linguri fistic maruntit
  • 50 gr fistic macinat pentru decor
Mod de preparare:
Intr-un bol de inox mixati galbenusurile cu 120 gr indulcitor pudra.
Il puneti pe baie de aburi, invartiti mereu cu un tel. Dupa circa 4 minute dati deoparte vasul, acoperiti cu folie crema si o lasati sa se raceasca. 
Daca folositi zahar, puteti lasa pe baie de aburi pana zaharul este complet dizolvat, indulcitorul dupa 5 minute se poate recristaliza.
Mascarponele il mixati cu crema rece de galbenusuri, la viteza medie.
Adaugati smantana pentru frisca, vanilia, mixati pana obtineti o crema spumoasa.
La final puneti untul de fistic si mai mixati circa 1 minut.

Adaugati si 3 linguri de fistic maruntit in crema.
Amestecati cafeaua cu amaretto. Daca servesc si copii din desert, renuntati la cafea si alcool, insiropati cu ciocolata calda, un sirop de vanilie sau ce doriti.
Puneti un inel detasabil de 26 cm pe un platou.
Treceti din piscoturi usor prin cafea, le asezati unul langa altul, iar unde raman spatii, puneti bucatele.

Asezati un strat generos de crema si o nivelati.
Puneti iar piscoturi insiropate si restul de crema.

Nivelati, iar deasupra presarati fisticul macinat.
Dati la rece peste noapte sau macar 3-4 ore.
Treceti usor cu un cutit pe langa inelul detasabil si il indepartati.
Portionati si serviti.
Pofta buna!