joi, 6 februarie 2014

Tarta cu prune si nuca

Am gasit in ziarul Libertatea aceasta reteta si am zis ca este de incercat. Nu imi pare rau deloc. Am pregatit-o seara iar a doua zi efectiv se topea in gura, iar combinatia de nuca cu prune este dementiala. Merita incercata!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 180 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 100 gr nuca macinata
  • 1 praf de sare
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 300-350 gr faina
Pentru umplutura:
  • 1 kg prune congelate (sau proaspete cand este sezonul lor)
  • 50 gr unt
  • 3-4 linguri zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 1 praf de scortisoara
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
Mod de preparare:
Mai intai punem prunele la decongelat intr-o sita.
Aluatul:
Intr-un bol punem untul, nuca macinata, praful de sare, zaharul si le mixam pana obtinem o crema.
Adaugam coaja rasa de lamaie, zaharul cu pastai de vanilie.
Cernem faina si o incorporam treptat pana obtinem un aluat omogen si nelipicios.
Il invelim in folie si il dam la frigider cat pregatim umplutura.

Umplutura:
Intr-o cratita punem zaharul cu untul, le transferam pe foc pana ce acesta din urma se topeste.
Adaugam jumatatile de prune, zeama de lamaie, coaja rasa de lamaie, zaharul cu pastai de vanilie.
Amestecam bine si lasam prunele la foc potrivit circa 5 minute, iar la final presaram scortisoara.
Mie mi s-a parut ca a lasat cam mult suc si l-am scurs aproape in totalitate.
Ungem o tava de tarta cu margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Rupem jumatate din aluat, il dam pe razatoarea mare sa acoperim in totalitate suprafata tavii.
Peste punem umplutura cu lingura fara a o presa, iar deasupra radem restul de aluat.
Introducem tava in cuptorul incins la o temperatura potrivita.
Cand tarta este frumos rumenita deasupra o scoatem si o lasam la racorit.


Se pudreaza cu zahar si servim.
Este super bunaaaa!