joi, 6 februarie 2014

Tarta cu prune si nuca

Am gasit in ziarul Libertatea aceasta reteta si am zis ca este de incercat. Nu imi pare rau deloc. Am pregatit-o seara iar a doua zi efectiv se topea in gura, iar combinatia de nuca cu prune este dementiala. Merita incercata!

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 180 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 100 gr nuca macinata
  • 1 praf de sare
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
  • 300-350 gr faina
Pentru umplutura:
  • 1 kg prune congelate (sau proaspete cand este sezonul lor)
  • 50 gr unt
  • 3-4 linguri zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 1 praf de scortisoara
  • 2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
Mod de preparare:
Mai intai punem prunele la decongelat intr-o sita.
Aluatul:
Intr-un bol punem untul, nuca macinata, praful de sare, zaharul si le mixam pana obtinem o crema.
Adaugam coaja rasa de lamaie, zaharul cu pastai de vanilie.
Cernem faina si o incorporam treptat pana obtinem un aluat omogen si nelipicios.
Il invelim in folie si il dam la frigider cat pregatim umplutura.

Umplutura:
Intr-o cratita punem zaharul cu untul, le transferam pe foc pana ce acesta din urma se topeste.
Adaugam jumatatile de prune, zeama de lamaie, coaja rasa de lamaie, zaharul cu pastai de vanilie.
Amestecam bine si lasam prunele la foc potrivit circa 5 minute, iar la final presaram scortisoara.
Mie mi s-a parut ca a lasat cam mult suc si l-am scurs aproape in totalitate.
Ungem o tava de tarta cu margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Rupem jumatate din aluat, il dam pe razatoarea mare sa acoperim in totalitate suprafata tavii.
Peste punem umplutura cu lingura fara a o presa, iar deasupra radem restul de aluat.
Introducem tava in cuptorul incins la o temperatura potrivita.
Cand tarta este frumos rumenita deasupra o scoatem si o lasam la racorit.


Se pudreaza cu zahar si servim.
Este super bunaaaa!



15 comentarii:

  1. Salivez incontrolabil cand ma uit la minunatia asta! :">

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina pot sa zic ca a doua zi eu, mama si prietenul am mancat jumatate dintr-un foc :D

      Ștergere
  2. Combinatia de pruna si nuca e deosebita! Pup draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi imaginez ce mirosuri erau prin bucataria ta!! daca puneam si prune la congelator asta toamna,acum faceam si eu prajiturica asta
    Pup Rocsy si weekend minunat!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lubita eu fructe nu prea pun in congelator ca este destul de mic dar prune imi pun cam 3-4 pungute. Pupici si un sfarsit de saptamana frumos.

      Ștergere
  4. ce combinatie gustoasa! unde ai mai avut loc sa congelezi si prune? :) ... m-ar ajuta sa pot bifa un buton ca sa ma anunte prin mail daca raspuzi ceva ca sa citesc, altfel uit ca sa revin ...
    La Laura apare timp de o secunda la previzualizare dar n-apuc sa bifez si nici timp de previzualizat, validez direct; da, nu am buton la tine nici la previzualizare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Didi multumesc. Pun 3-4 pungute in rest nu am loc si nici alte fructe nu congelez. Sincer nu stiu de un astfel de buton dar o sa ma interesez. Pup!

      Ștergere
  5. Asta este desertul meu preferat! As manca in fiecare zi :)). Super arata!

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi place praji cu aluatul acesta ras ; mai am si prune in lada frig , asa ca musai tre' s-o execut :d
    PS Felicitari ptr interviul de pe Gustos .ro ... am incercat sa las si acolo un comm , dar chiam n-am reusit :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti place tarta...Multumesc mult Diana. Nu stiu de ce nu ai putut lasa comentariu la interviu :(..Pupici!

      Ștergere