marți, 4 septembrie 2018

Tort cu crema de cafea, vanilie si zmeura

Un alt tort delicios, cu o combinatie de creme minunata si un decor destul de simplu, asa cum cred ca am obisnuit pe toata lumea! Nu fac arta, dar imi place ca la gust sa fie minunat si asta imi reuseste mereu!

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 4 linguri lapte
  • 1 lingura cacao
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 lingurite vanilie
  • un praf de sare
Pentru crema de cafea:
  • 500 gr mascarpone
  • 100 ml expresso fara zahar
  • 3 linguri zahar pudra
  • 3 foi de gelatina
Pentru crema de vanilie:
  • 2 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • 450 ml lapte
  • 4 linguri amidon
  • 50 gr unt
  • 2 lingurite vanilie
  • 2-3 linguri zeama de lamaie
  • zmeura
In plus:
  • 10-12 piscoturi
  • sirop de zmeura
  • 350 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • 60 gr ciocolata neagra + 4 linguri lapte
  • trufe de ciocolata
  • flori din zahar
  • visine
Mod de preparare:
Blatul:
Intr-un bol mixati galbenusurile cu zaharul.
Adaugati uleiul, apoi laptele si vanilia.
Incorporati faina, cacaoa si praful de copt, cernute.
Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare.
Le adaugati peste compozitia de mai sus, amestecati usor cu o paleta.

Tapetati o tava rotunda, cu diamentru de 24 cm, cu hartie de copt.
Turnati compozitia de blat, o nivelati si o introduceti in cuptorul incins, la 170 de grade.
Coaceti blatul 25-30 de minute, pana este bine patruns. Faceti testul cu scobitoarea.
Cand este gata, il scoateti din cuptor sa se racesca, apoi il taiati in doua foi.
Crema de vanilie:
Galbenusurile le mixati cu zaharul.
Adaugati laptele, amestecati bine, apoi amidonul si invartiti pana se dizolva complet.
Transferati totul intr-o cratita, puneti cratita pe foc.
Amestecati continuu in crema, pana se ingroasa ca o budinca.
Cand este gata, o luati de pe foc, incorporati untul si amestecati.
Acoperiti crema cu folie si o dati la rece.
Cand s-a racit, adaugati vanilia, zeama de lamaie si o mixati.

Crema de cafea:
Hidratati in apa rece foile de gelatina, 5-7 minute.
In cafeaua calda, nu fierbinte, puneti foile de gelatina hidratate si scurse de apa.
Amestecati bine pana se dizolva.
Mascarponele il mixati cu zaharul pudra, apoi adaugati amestecul de cafea cu gelatina, mixati bine.

Asezati prima foaie de blat pe un platou, montati un inel detasabil il jurul sau.
Insiropati cu putin sirop de vanilie, puneti crema de cafea, o nivelati.
Asezati piscoturile trecute prin sirop de zmeura, puneti crema de vanilie, o nivelati, asezati din loc in loc zmeura.
Puneti ultima foaie de blat, o insiropati.
Dati tortul la rece peste noapte sau macar 4 ore.
Smantana pentru frisca, rece, o mixati spuma impreuna cu zaharul pudra.
Dupa ce tortul a stat la rece, il scoateti de la frigider, indepartati inelul.

Imbracati tortul in frisca.
Topiti pe baie de aburi ciocolata cu laptele.
Pe o parte a tortului puneti ciocolata topita si o lasati sa curga si pe margini, pe cealalta parte faceti moate din frisca cu un pos.
Il decorati cu trufe de ciocolata, visine, floricele din zahar si ce va mai place.
Il dati la rece inca 1-2 ore, apoi il portionati si serviti.
Pofta buna!