sâmbătă, 4 iunie 2016

Paris Brest

Este clar o reteta pe gustul si sufletul meu! Am vazut cam acum o luna reteta la tv, o pregatea Martha Stewart si mi-a placut mult. De atunci imi tot statea in minte si am hotarat sa o pregatesc in acest week-end! Daca va plac eclerele, atunci aceasta prajitura o sa va incante.
Si daca nu putem ajunge la Paris, aducem Parisul la noi :)
Aceasta reteta ii este dedicata Balului de la Castel, organizat de Fundatia Serviciilor Sociale BethanyScopul evenimentului din acest an este de a mobiliza comunitatea, atât mediul de afaceri, cât și persoane fizice, alături de programele Fundației Serviciilor Sociale Bethany dedicate copiilor și tinerilor în dificultate din Iași și din regiunea Moldovei: programul integrat de terapie recuperatorie în cadrul căruia, anual, aproximativ 40 de copii cu afecțiuni motorii și neuro-motorii beneficiază de recuperare personalizată gratuită; programul de burse prin care 20 de tineri din mediul rural beneficiază de sprijin financiar și de sesiuni de dezvoltare personală și profesională; programul de consiliere dedicat tinerilor aflați în situații dificile din punct de vedere emoțional prin care specialiștii Fundației îi ajută, prin ședințe de consiliere și terapie, să depășească aceste probleme.

Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 120 gr unt
  • 4 oua
  • 250 ml apa
  • 180 gr faina
  • un praf de sare
  • 2 lingurite extract de vanilie
Crema:
  • 600 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 4 linguri amidon
  • 100 gr unt de 80% grasime
  • 5 linguri zahar
  • 3 lingurite extract de vanilie
  • 150 ml frisca lichida
  • zahar pudra 
  • frunzulite de menta
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-o cratita punem apa cu untul.
Le transferam pe foc si cand incepe sa fiarba, dam focul la mic, turnam toata faina deodata.
Amestecam bine cu o lingura de lemn, pana faina este bine incorporata si aluatul de desprinde de pe peretii vasului.
Tragem cratita de pe foc, rasturnam aluatul intr-un bol.
Il lasam 5 minute sa se racoreasca, apoi punem ouale, rand pe rand, mixand dupa fiecare ou.
La final punem praful de sare si vanilia.

Luam o tava mare aragaz, o ungem cu unt, o tapetam cu hartie de copt.
Asezam o tava rotunda cu diametrul de 24 cm pe hartia de copt, pe mijloc si trasam un cerc.
Punem aluatul intr-un pos si formam gogosele, una langa alta, fara a lasa spatiu intre ele, ceva mai grosute, incercand sa nu iesim in afara cercului trasat. Mie mi-a mai ramas putin aluat si am mai facut vreo 7 gogosele individuale.
Introducem tava in cuptorul incins, primele 5 minute la o temperatura de 210, apoi 30-35 de minute la 180 de grade. Dupa 35 de minute deschidem putin usa coptorului sa vedem daca este gata. Cand este rumenita, inchidem flacara aragazului.
Primele 10 minute lasam tava in cuptor cu usa intredeschisa, abia apoi scoatem prajitura de tot si o lasam sa se raceasca.

Crema:
Intr-un bol amestecam galbenusurile cu zaharul.
Adaugam amidonul, putin din lapte si amestecam bine, pana amidonul este complet dizolvat.
Punem si restul de lapte, rasturnam totul intr-o cratita si o transferam pe foc.
Focul sa fie potrivit si amestecam continuu cu un tel, pana se ingroasa ca o budinca.
Luam crema de pe foc, punem untul bucatele si amestecam energic pana este complet incorporat.
Adaugam si vanilia.

Acoperim crema, o lasam sa se raceasca.
Frisca rece, o mixam pana devine spumoasa.
Luam prajitura coapta si cu ajutorul unui cutit cu lama mai lunga si bine ascutit, se taie in doua, avand grija ca baza sa nu se desfaca, dar nici partea de deasupra (mie mi s-a parut putin dificil, dar am reusit).
Lasam baza in taza si partea de deasupra o tragem usor pe un tocator.

Punem crema de vanilie in fiecare gaura a prajiturii, apoi punem frisca in pos, facem cercuri din frisca peste crema de vanilie.
Asezam partea de deasupra cu grija, peste frisca.
Dam la rece 2-3 ore, apoi o pudram cu zahar, o decoram cu frunzulite de menta si servim.
Pofta buna!