marți, 3 aprilie 2012

Pasca traditionala

Ingrediente:
Pentru aluat:(din acest aluat mi-a iesit 3 pascute, 2 mai micute si una mai mare)
  • 1 kg faina
  • 5 galbenusuri
  • 100 gr unt
  • 100 gr smantana
  • 200 gr zahar
  • 25 gr drojdie
  • 100 ml lapte (nu e fixa cantitatea pentru ca e in functie de cum simti aluatul la mana)
  • 1 esenta rom
  • coaja de portocala rasa
  • 1 praf sare
Umplutura:
  • 1 kg branza de vaci bine scursa
  • 3 oua + 2 galbenusuri
  • 3 linguri smantana groasa
  • 250 gr zahar pudra
  • 100 gr stafide
  • 2 linguri gris
  • coaja de lamaie rasa
  • 2 esente rom
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 oua pentru uns
Mod de preparare:
Aluatul:
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, sa nu fie reci.
Laptele il punem putin pe foc cat sa fie caldut.
Intr-un lighean punem faina si in mijlocul ei facem o gaura.
Drojdia o frecam cu o lingurita zahar si un strop ulei.
Acesta o turnam in gaura facuta in faina si o lasam 10 minute sa creasca.
Galbenusurile le mixam cu zaharul pana ce acesta din urma se topeste.
Peste galbenusuri punem si untul la temperatura camerei si il mai mixam putin.
Turnam galbenusurile batute peste faina si amestecam putin cu mainile.
Punem si smantana, esenta, coaja rasa de portocala si sarea.
Amestecam bine apoi incepem sa framantam cu laptele caldut, putin cate putin.
Cand terminam de framantat bine ne stropim putin mainile cu ulei si il mai framantam vreo 5 minute.
Il acoperim cu un prosop curat de bucatarie si il lasam la dospit.
Umplutura:
Stafidele le punem la inmuiat in apa calda cu o esenta de rom.
Galbenusurile si cu ouale intregi le batem spuma cu zaharul pudra.
Punem intr-un bol branza, adaugam ouale batute, smantana, coaja de lamaie, zaharul vanilat si esenta.
Le amestecam bine iar la urma punem si grisul.
Acum ne apucam de asamblat pasca:
Ungem tavile cu putina margarina si le tapetam cu hartie de copt.
Impartim aluatul in trei.
Facem cate o foaie subtire din fiecare si o asezam in tava, inclusiv pe pereti si o intepam cu o furculita.

Umplem cu branza (pe care o impartim tot in 3 parti egale, daca aveti tavile de aceeasi marime).

Deasupra facem diverse modele din aluat: cruce, pasarele, impletituri, orice va place.



Batem spuma 2 oua si cu acestea ungem pastile.
Le coacem rand pe rand in cuptorul incins, la o temperatura potrivita cam 1ora sta in cuptor fiecare.
Cand le scoatem din cuptor le ungem cu un amestec din apa, zahar si putin ulei.

Le acoperim cu niste coli de hartie apoi cu multe prosoape pentru a fi fragede.
Dupa ce se racesc se pastreaza in folie alimentara.

Pasca cu branza,crema de smantana si bezea

Ingrediente:
Blat:
  • 1 galbenus ou
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura ulei
  • 25 gr unt
  • 2 linguri smantana
  • 1 praf de copt
  • faina cat cuprinde (sa fie un aluat tare, nelipicios, sa puteti face o foaie)
  • 1 esenta vanilie
Umplutura de branza:
  • 1 kg branza de vaci bine scursa
  • 3-4 oua
  • 3 linguri faina
  • 2 linguri gris
  • 1 praf de copt
  • 250 gr zahar pudra
  • coaja de lamaie rasa
  • 1 esenta rom
  • stafide
Crema de smantana:
  • 1 borcan 800 gr smantana mai groasa
  • 2-3 linguri gris
  • 2-3 linguri faina
  • 200 gr zahar
  • 5 galbenusuri
  • 1 esenta vanilie
Pentru bezea:
  • 6 albusuri
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri nuca macinata
Mod de preparare:
Intai de toate operatiunile, cu o seara inainte pregatiti smantana pentru crema.
Intr-un bol puneti faina de porumb.
Peste faina puneti o sita, iar pe sita un prosop de bucatarie curat.
Turnati in acel prosop smantana si o lasati pana a 2 a zi, dimineata, sa se scurge bine.
Dimineata o luati din prosop (ea se strange ca un ghem, se face ca o crema de branza) si o puneti in frigider.
Acum incepem prepararea propriu-zisa a pastii:
Blat:
Amestecam galbenusul cu zaharul si untul, pana ce zaharul se topeste.
Punem smantana si uleiul si le amestecam bine.
La urma punem praful de copt, esenta si faina treptat.
Amestecam bine toate ingredientele.
Punem aluatul intr-o punguta si il dam putin la frigider.
Umplutura branza:
Batem ouale spuma cu zaharul.
Amestecam branza bine cu mana (sa  nu ramana bucati mari),  iar peste ea turnam ouale batute.
Adaugam faina, gris, coaja de lamaie, esenta, stafidele si praful de copt.
Incorporam bine ingredientele si obtinem o crema de branza.
Crema de smantana:
Mixati smantana scursa bine apoi o mixam cu zaharul treptat.
Adaugam si galbenusurile unul cate unul.
La urma punem faina,grisul si esenta.
Le mai mixam putin cat sa le incorporam.
Luam o tava mare de aragaz , o ungem cu margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Luam aluatul si intindem o foaie subtire pe care o asezam pe fundul tavii si o intepam cu furculita din loc in loc.

Turnam branza si o intindem uniform.

Peste branza punem crema de smantana si o uniformizam.

Dam tava in cuptorul incins la o temperatura potrivita.
Albusurile le batem spuma,tare.
Adaugam si zaharul treptat, apoi nuca macinata.
Cu 10 minute inainte de a fi gata pasca, o scoatem din cuptor si intindem bezeaua pe intreaga suprafata.

O mai dam putin la cuptor cat sa prinda o culoare aurie.
Cand e gata o scoatem si o lasam sa se raceasca.

Serviti pentru ca e nemaipomenit de delicioasa!!!!

Pasca cu aluat fraged

Ingrediente:
Pentru aluatul fraged:
  • 1 ou
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri iaurt
  • 200 gr unt topit 
  • 1 praf de copt
  • un strop sare
  • faina
  • 1 esenta vanilie
Pentru umplutura:
  • 1 kg branza de vaci
  • 6-7 oua
  • 5 linguri zahar
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 1 esenta rom
  • coaja de la o lamaie
  • stafide
Mod de preparare:
Aluatul:
Oul se freaca bine cu zaharul.
Peste ou se adauga iaurtul si untul topit.
Adaugam stropul de sare, esenta de vanilie, praful de copt stins iar la final  faina (faina se pune sa iese un aluat mai gros ca la pandispan, sa puteti sa il invartiti cu lingura...nu trebuie un aluat tare ca cel de cozonac de exemplu, ci unul care sa curga, dar sa fie mai gros).
Toate aceste ingrediente se amesteca bine si se da aluatul putin la rece, cat facem umplutura.
Umplutura:
Stafidele se pun la inmuiat in apa calda cu esenta de rom.
Galbenusurile se bat bine cu zaharul.
Peste galbenusuri punem branza, zaharul vanilat si coaja de lamaie .
Albusurile se bat spuma foarte bine.
Cand sunt ca o bezea, se adauga peste compozitia de branza si se amesteca bine.
La urma se pun stafidele.
Aluatul se pune intr-o tava de prajitura (eu am facut mai putin aluat ca am facut pascute in tavi mici rotunde), tapetata cu hartie de copt, deasupra se pune umplutura cu lingura, insa fara a o preasa.
Batem un ou spuma si ungem cu un pensonas pasca.
O dam in cuptorul incins la o temperatura potrivita.
O lasam pana este coapta si are o culoare aurie (facem testul cu scobitoarea).
Cand este gata o lasam sa se raeasca.
Pofta buna!