luni, 26 martie 2012

Tort de mere de post

Ma gandeam eu oare pot sa fac tort de mere de post, oare iese? Cam asa m-am gandit vreo doua zile pana am pus in practica. Ma apuc eu de treaba si zic ce o iesi, o iesi, eu incerc. Sincer nu ma asteptam sa iese asa delicios. Deci a iesit si chiar vi-l recomand.

Ingrediente:
  •  11 mere potrivite
  • 1 cana lapte de soia
  • 3 sferturi cana de zahar
  • 1/2 cana de ulei
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta vanilie
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • circa 1 cana si un sfert cu faina
  • 5 linguri zahar pentru caramel + 1 lingura zahar pentru presurat deasupra
  • 1 lingura margarina
  • 1 plic zahar vanilat
  • gem de capsuni

Mod de preparare:
Merele le spalam si le decojim.
Cu un cutit mic sau cu o ustensila speciala, scoatem cotorul.
Intr-o cratita punem 5 linguri de zahar la caramelizat.
Intindem caramelul bine si pe peretii cratitei.
Il lasam sa se racoreasca apoi punem merele.
In fiecare gaura de mar punem cate o lingura de gem.
Deasupra presaram zaharul vanilat, o lingura de zahar si punem cate o bucatica de margarina pe fiecare scobitura.
Dam cratita in cuptorul incins pentru 25 de minute.
Intr-un bol amestecam laptele de soia cu zaharul pana ce, acesta din urma, se topeste.
Incorporam uleiul, vanilia, zeama de lamaie si coaja rasa de portocala.
La urma punem praful de copt si faina si amestecam bine sa nu se faca cocoloase.
Dupa ce merele s-au inmuiat cam pe jumatate, dupa cele 25 de minute, scoatem cratita, punem compozitia de blat si bagam iar in cuptor.
Lasam in cuptor tortul pana blatul este bine copt, in jur de 40 de minute, dar faceti testul cu scobitoarea.
Il scoateti si incercati de fierbinte sa il rasturnati pe un platou ca altfel e posibil sa se lipeasca de la gem.
Il lasam sa se racoreasca apoi servim.
Puteti sa il imbracati in frisca vegetala, noi l-am preferat asa.

Budinca cu branza si ciocolata

Ingrediente:
  • 350 gr paste 
  • 500 -600 gr branza de vaci
  • 4 linguri smantana
  • 4-5 oua
  • coaja rasa de portocala
  • 4-5 linguri suc de portocala
  • 1 lingurita esenta de portocale
  • zahar (acesta il puneti dupa gustul vostru, eu am pus in jur de vreo 10 linguri)
  • 1 esenta vanilie
  • 80 gr ciocolata cu lapte
Mod de preparare:
Punem intr-o oala apa la fiert cu un praf de sare.
Cand da in clocot turnam pastele si le fierbem atat cat scrie pe punga (sau gustati una si cand considerati ca sunt fierte le luati de pe foc).
Intr-un bol amestecam bine branza cu zaharul, ouale si smantana.
Apoi punem coaja de portocala, esenta de portocale, 4-5 linguri suc de la portocala si vanilia.
Ciocolata o taiem cubulete si o adaugam in compozitia de branza.

Pastele fierte le scurgem bine de apa.
Le lasam putin sa se racoreasca apoi le punem peste branza. Amestecam totul foarte bine.
Luam o tava (eu am pus in una rotunda), o ungem cu putina margarina si o tapetam cu hartie de copt.
Asezam compozitia in tava si o nivelam .
Introducem tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita. O lasam acolo pana ce budinca capata o culoare usor aurie.
O scoatem cand este gata, o lasam sa se racoresca si servim!!

Orez cu muschi de porc

Ingrediente:
  • 700 gr muschi de porc(fara grasime si fara os)
  • 1 cana orez(sau mai putin.cum doriti)
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 1 rosie mare
  • jumatate ardei galben
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 1 lingura pasta de gogosari
Mod de preparare:
Luam bucata de carne si o spalam bine.
O stergem cu un servet de bucatarie si o taiem bucatele potrivite.
Ceapa o curatam si o tocam maruntel.
Morcovul il curatam,il spalam si il taiem rondele.
Rosia o curatam de pielita si o taiem cubulete.
Ardeiul il taiem bucatele.
Intr-o oala (nu foarte mare)punem uleiul la incins.
Adaugam carnea si o rumenim foarte putin pe ambele parti,de fapt pana se albeste putin si nu mai este rosiatica ,apoi punem cam 3 cani de apa.
Cand incepe sa fiarba spumam putin carnea,apoi adaugam toate legumele.
Acoperim oala si lasam carnea impreuna cu legumele sa fiarba ,pana ce ,carnea,este mai bine de jumatate fiarta,dar la foc potrivit.
Spalam orezul in 2,3 ape.
Dupa ce carnea a fiert suficient ,punem orezul .
Condimentam cu sare si piper dupa gust si invartim pentru a nu se prinde de oala(daca mai este nevoie de apa mai puneti,dar sa fie fierbinte obligatoriu).
Spre final punem pasta de tomate si pasta de gogosari si mai dam doar 2-3 clocote.
Il puteti scade de tot sau se poate lasa mai zemos,aici dupa preferinta.
Stingem aragazul si presaram deasupra mancarii patrunjel verde tocat si acoperim cu capacul pentru a-si lua aroma.
Pofta buna!!!!

Pasta de rosii

Ingrediente:
  • 5- 6 kg rosii
  • 1 lingura de sare mare
  • piper
  • 7-8  frunze de telina
  • circa 1 canita mica de ul
Mod de preparare:
Spalam bine rosiile.
Intr-o oala punem apa la fiert.
Cand aceasta da in clocot, punem rosiile si le lasam cam 1 minut acolo.
Le scoatem cu o paleta intr-un bol si le lasam sa se rocoreasca putin, cat sa le suportam in maini.
Le decojim si le scoatem cotorul apoi le dam pasam in blender.
Luam o cratita si punem putin ulei.
Adaugam rosiile pasate si lasam pasta la foc potrivit.
Punem sare si putin piper.
Lasam sa fiarba cam 30 minute.
Tocam frunzele de telina si le adaugam peste.



Mai lasam pe foc pana scade cam la jumatate (sa nu fie nici prea groasa, nici prea subtire).
Spalam niste sticle cu apa fierbinte (daca nu aveti sticle din sticla puteti pune in borcane).
Punem pasta de rosii fierbinte in sticle.
Le infasuram intr-o patura si le lasam asa peste noapte.
A 2 a zi le ducem la loc racoros.
PS: Aceasta pasta (suc) de rosii o puteti pregati si simpla, fara telina, sau puteti folosi ierburile aromate care va sunt pe plac.