duminică, 6 iunie 2021

Tort cu iaurt si capsuni

 
Astazi va servesc cu un tort minunat cu capsuni! Ce poate fi mai bun in acest sezon? Este un tort simplu, cu o crema de iaurt, frisca si piure de capsuni! Este grozav, aromat, delicios, exact cum ne place tuturor! Trebuie sa il pregatiti si voi acum, cand sunt asa parfumate capsunile!

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 5 oua
  • 5 linguri indulcitor pulbere (sau 5 linguri zahar)
  • 2 linguri iaurt grecesc
  • 4 linguri ulei
  • 1 lingurita vanilie bourbon
  • 6-7 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
Pentru crema cu capsuni:
  • 400 gr capsuni
  • 1 lingura si jumatate indulcitor pudra 1:2 (sau 3 linguri zahar pudra)
  • 2 linguri pline amidon
  • 300 gr iaurt grecesc
  • 250 ml smantana pentru frisca + 2 linguri indulcitor pudra 1:2 (sau 4 linguri zahar pudra)
  • 4 foi de gelatina
  • capsuni pentru marginea tortului si decor
Mod de preparare:
Blatul:
Separati ouale.
Mixati albusurile cu un praf de sare pana devin spuma, adaugati indulcitorul si mixati pana bezeaua devine lucioasa.
Incorporati galbenurile, apoi iaurtul, uleiul si vanilia.
Cerneti faina cu praful de copt, le incorporati treptat, amestecand usor cu o paleta de silicon.
Tapetati cu hartie de copt o tava rotunda de 26 cm.
Impartiti compozitia de blat in doua boluri in mod egal.
Turnati prima parte de compozitie in tava, nivelati.
O introduceti in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 10 minute.
Le fel procedati cu a doua foaie.
Le lasati sa se raceasca.
Crema cu capsuni:
Spalati capsunile, le scurgeti bine.
Indepartati coditele, apoi le puneti in blender si le faceti piure.
Transferati piureul de capsuni intr-o cratita, adaugati indulcitorul pudra, puneti pe foc.
Lasati sa clocoteasca 1-2 minute, apoi adaugati amidonul dizolvat cu 3-4 linguri de apa rece.
Amestecati pana se ingroasa, apoi dati deoparte jeleul si il lasati sa se raceasca.
Smantana pentru frisca rece, o mixati cu inducitorul pudra, pana se spumeaza usor.
Adaugati iaurtul, mixati iarasi pana crema devine spumoasa, apoi incororati piureul de capsuni rece.
Foile de gelatina hidratate le topiti pe baie de aburi.
Gelatina topita o incorporati in crema de capsuni.
Daca va plac cremele bine inchegate si mai putin cremoase, atunci puneti 2 foi de gelatina in plus! 
Luati cateva capsuni mai inalte, le spalati, indepartati cozile si le taiati felii pe lungime.
Pe un platou asezati prima foaie de blat, apoi asezati in jurul sau o folie acetat si un inel detasabil.
Pe margine asezati felii de capsuni.
Puneti crema pana la nivelul de sus al capsunilor, o nivelati.
Asezati a doua foaie de blat, iar deasupra puneti restul de crema si o intindeti bine.
Dati tortul la rece peste noapte.
A doua zi indepartati inelul si foaia acetat, il decorati cu capsuni. Eu am pus si cativa carlionti de ciocolata cu capsuni.
Portionati si serviti!
Pofta buna!