marți, 15 mai 2012

Friptura de pui la tigaie

Niciodata nu am postat reteta de friptura de pui la tigaie,clasica cum ii zic eu,desi o prepar des...Tot am facut,mereu ziceam ca ii fac poza sa va arat si voua reteta mea de fripturica de pui,dar ziceam hai las pe data viitoare.Am servit-o cu un orez cu legume si o salata de varza.E calda ,deci veniti la masa!!!!

Ingrediente:
  • 6 copanele de pui(sau pulpe de pui puteti folosi)
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • jumatate de canita vin rosu
  • patrunjel uscat
Pentru garnitura de orez:
  • jumatate cana de orez
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • jumatate ardei rosu
  • 150 gr rosii in suc propriu
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei 
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • marar
Mod de preparare:
Copanelele le spalam bine apoi le tamponam cu un servet de bucatarie.
Punem uleiul la incins intr-o tigaie.
Cand incepe sa sfaraie punem copanelele si le acoperim cu un capac.
Le rumenim 1-2 minute pe fiecare parte sa iese sangele din ele.
Le condimentam cu sare, piper si boia de ardei dulce dupa gust, apoi adaugam  cate putina apa calda.
Le lasam sa se faca la foc potrivit, acoperite.
Le mai invatim pe cealalta parte, iar le stropim cu apa, pana sunt bine patrunse.
Curatam usturoiul si il pisam.
Cand este bine facuta carnea, incepem sa stropim cu vin rosu (de vreo 2 ori) si punem si usturoiul pisat.
Le mai lasam 2-3 minute pe foc pana scade toata zeama, pana se aromatizeaza friptura si cu usturoiul si ramane ca un sosulet.
Deasupra, cand oprin focul, presaram putin patrunjel uscat.
Garnitura:
Curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt.
Morcovul il radem de coaja, il taiem in 3-4 bucati,apoi il facem fasiute subtiri si lungi.
Ardeiul rosu il taiem cubulete.
Rosiile le tocam maruntel.
Intr-o cratita incingem uleiul si punem legumele .
Le sotam cam 1 minute apoi adaugam 2 cani cu apa.
Orezul il spalam in doua, trei ape, dar sa fie calda.
Cand incep sa fiarba legumele dam drumul si la orez.
Condimentam cu sare si piper.
Lasam sa se faca la foc potrivit.
Cand a fiert cam pe jumatate punem si  rosiile maruntite.
Spre final, cand orezul si legumele sunt bine facute, iar zeama a scazut adaugam  zeama de lamaie si mai dam doar cateva clocote.
Inchidem aragazul, presaram marar uscat si acoperim cu un capac 5 minute.
Ne formam o portie pe farfurie, preparam si o salata de varza si servim.
Pofta buna!!!

Pui Tandoori

Ingrediente:
  • 1 kg piept de pui
  • 250 gr iaurt simplu
  • 30 gr suc de lamaie sau helas
  • 30 ml ulei de masline
  • 3 linguri condiment tandoori
  • piper
  • sare
  • 1 lingura boia de ardei dulce
  • patrunjel uscat
Mod de preparare:
Pieptul de pui trebuie sa fie dezosat si fara piele.
Il spalam, il tamponam cu un servet si il taiem bucati potrivite.
Intr-un bol facem amestecul de condimente.
Punem mai intai iaurtul cu sucul de lamaie (sau helas) si uleiul de masline.
Amestecam bine apoi punem condimentul tandoori, boiaua de ardei, sare si piper dupa gust apoi putin patrunjel uscat.
Le incorporam pe toate apoi dam drumul la pui in acest amestec.
Acoperim cu folie alimentara si dam totul la frigider 4-5 ore (e bine sa il faceti si de seara si sa-l lasati pana dimineata, asa este de preferat si cam asa cere reteta!!!!!!).
Punem intr-o tava si acoperim cu staniol.
Dam totul in cuptorul incins la o temperatura potrivita pentru 30-35 de minute.
Apoi descoperim puiul si il mai lasam pana este bine patruns.
Cand este gata il scoateti si serviti, simplu sau cu garnitura.
La noi s-a servit cu garnitura de orez si ananas!!!

Cornulete fragede cu untura

Asta este reteta copilariei si cornulete pe care le adoram asa ca pentru Revelion le-am pus in practica....Se topesc in gura, sincer!!!


Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 500 gr smantana
  • 500 g untura
  • 2 plicuri praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 praf de sare
  • 1 esenta vanilie
  • 1300-1400 gr faina (depinde mult daca smantana este mai subtire sau mai groasa)
Umplutura:
  • 1 castron cu nuca macinata
  • 1 lingura cu varf cacao
  • 1 esenta rom
  • 2-3 linguri zahar
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa
  • putin lapte pentru inmuiat nuca
  • rahat
  • zahar pudra cu gust de vanilie
Mod de preparare: 
Aluatul:
Smantana si untura (de la temperatura camerei) le omogenizam.
Adaugam praful de copt, coaja rasa de lamaie, praful de sare si esenta.
La urma turnam faina treptat si framantam pana obtinem un aluat nelipicios si usor de lucrat, gen plastelina.
Il lasam 5 minute deoparte si pregatim umplutura.
Umplutura:
Nuca macinata o amestecam cu cacaoa, coaja de lamaie rasa, zaharul si esenta.
Amestecam bine ingredientele uscate apoi punem putin lapte, cat sa se inmoaie nuca si sa fie ca o pasta grosuta.
Rahatul il taiem fasiute pe lung.
Rupem bucatele de aluat si intindem o foaie cu sucitorul, cam de 1 cm grosime.
Taiem patratele, pe un colt punem fie o bucatica  rahat, fie jumatate de lingurita cu umplutura de nuca apoi le rulam.

Ungem o tava cu margarina si punem hartie de copt.
Asezam cornuletele in tava apoi le dam in cuptorul incins, dar temperatura sa fie potrivita.

Le lasam cat sa se usuce putin 15-20 minute maxim!

Cat timp se coc acestea pregatim alta tava de cornulete.
Si procedam la fel pana terminam aluatul.
Cand sunt gata, le scoatem intr-un bol si le lasam sa se raceasca.

Reci le tavalim prin zahar pudra vanilat.
Se pastreaza in cutii sau intr-un bol dar le acoperiti sa nu se usuce.
Oricum rezista mult, in caz ca nu se mananca repede.
Vi le recomand cu drag.

Tort cu zmeura si glazura de ciocolata

Ingrediente:
Blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 3 linguri apa minerala
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta vanilie
  • 5 linguri faina cu varf
Crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 2 linguri smantana pentru frisca
  • 50 gr unt
  • 5 linguri zahar
  • 1 esenta vanilie
  • 400 gr zmeura
  • 5 foi gelatina(8 grame au toate)
Pentru jeleu:
  • 250 ml suc de zmeura
  • 8 foi gelatina(13 gr toate)
Glazura:
  • 140 ml frisca lichida
  • 130 gr ciocolata amaruie
  • 1 lingura unt
  • frisca pentru decor
  • jeleuri de zmeura
Mod de preparare:
Blatul:
Mixam ouale cu zaharul spuma.
Apoi punem apa si uleiul.
Incorporam praful de copt si esenta.
La final punem faina treptat si amestecam bine pana obtinem compozitia blatului.
Luam o tava rotunda de tort , o tapetam cu margarina si punem hartie de copt.
Turnam compozitia in tava si o nivelam.
Dam tava in cuptorul incins pana blatul este copt, la o temperatura potrivita (cam 20 de minute).
Cand este gata il lasam sa se raceasca, apoi il taiem pe jumatate.
Jeleul:
Hidratam 10 minute, gelatina, in apa rece.
Dupa ce s-a hidratat o topim pe baie de aburi sau la microunde.
O amestecam cu sucul de zmeura si omogenizam foarte bine.
Luam tava in care am copt blatul si punem folie alimentara.
Turnam jeleul in tava si il lasam pana se incheaga foarte bine si e rece (deci il tineti la loc putin racoros).
Crema:
Punem gelatina la hidratat in apa rece 10 minute.
Mixam smantana pana se face ca o frisca.
Adaugam untul, zaharul si frecam bine pana ce acesta din urma se topeste.
Apoi punem mascarponele si il amestecam bine, dupa care zmeura bine scursa de zeama (eu am avut congelata si de asta a trebuit putin scursa).
Mixam la o viteza mica apoi aromatizam cu esenta de vanilie.
Gelatina o topim pe baie de aburi sau la microunde 10 secunde.
O amestecam in crema de zmeura.
Preparam un sirop din sucul scurs de la zmeura si cateva linguri de apa (sau puteti face un sirop din apa cu zahar si vanilie).
O tava detasabila de tort  o imbracam in folie alimentara.
Punem prima foaie de blat si o insiropam.

Deasupra venim cu foaia de jeleu (aveti grija sa nu se rupa ca este finuta), apoi turnam crema si o intindem uniform.

Punem si ce-a de a 2 a foaie si o insiropam.

Dam tortul putin la rece si pregatim glazura.
Glazura:
Intr-un vas mai gros punem frisca lichida, ciocolata rupta bucatele si untul.
Punem vasul la foc mic si lasam acolo pana ciocolata se topeste si totul devine ca o smantana mai groasa.
In acest timp invartiti mereu in glazura.
Cand este gata o lasam sa se raceasca.
Glazura rece (dar nu intarita)o turnam pe suprafata tortului.

Dam la frigider si lasam sa se intareasca.
Scoatem tortul pe un platou si il ornam pe margini cu frisca si deasupra jeleuri de zmeura.
Eu am vrut frisca in degradeuri, asa ca, in tubul de ornat am pus o lingura frisca, apoi presaram un praf de cacao, iar frisca, iar un praf de cacao si tot asa.
In momentul in care ornati iese ca niste degradeuri.
Pofta buna dragii mei!!!

Rosii si ardei umpluti cu crema de branza

Ingrediente:
  • 5 rosii maricele
  • 2 ardei rosii
  • 500-600 gr de branza de vaci
  • 100 gr unt
  • 2 linguri smantana
  • 1 legatura marar verde
  • sare
  • piper
Mod de preparare: 
Spalam rosiile si le stergem cu un servet.
Le taiem un capac, le scobim miezul si le scurgem de zeama.
Ardeii ii spalam, le taiem si lor cate un capac si le scoatem toate semintele.
Branza o mixam bine.
Adaugam untul treptat apoi smantana.
Frecam totul bine pana devine o pasta.
Mararul il spalam, indepartam coditele si il tocam marunt.
Il adaugam in crema de branza apoi o condimentam cu sare si piper dupa gust.
Luam cu o lingurita din crema de branza si umplem rosiile si ardeii.
Apasam bine crema in interior apoi ii acoperim cu capacul.
Ii dam putin la rece apoi servim.
Sunt foarte gustoase si pe un platou de gustari merg de minune!!!

Prajitura cu crema spumoasa de vanilie

Ingrediente:
Blat:
  • 8 albusuri
  • 100 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 200 gr zahar
  • 2 linguri si jumatate cacao
  • 150-170 gr de faina
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta rom
  • 10 piscoturi
Sirop:
  • 1 canita apa
  • 1 lingura cu varf zahar pudra
  • 1 esenta vanilie
Crema:
  • 8 galbenusuri
  • 650 ml lapte
  • 9 linguri faina
  • 200 gr zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 1 esenta vanilie
  • 150 gr ciocolata alba
  • 300 gr smantana pentru frisca
  • 6 foi gelatina(15 gr)
  • 50 gr ciocolata cu lapte
Mod de preparare:
Blatul:
Mixam albusurile spuma, impreuna cu zaharul, pana ce devin o spuma.
Adaugam uleiul si laptele, si le incorporam usor.
Apoi punem praful de copt, esenta si jumatate din cantitatea de faina.
Le incorporam incet, apoi punem toata cacaoa.
La final punem restul de faina, treptat, pana obtinem un aluat ca de pandispan.
Luam o tava patrata de aragaz,o ungem cu margarina si asezam hartie de copt in ea.
Turnam compozitia  de blat si o nivelam.
Deasupra punem piscoturile, cu spatiu intre ele.
Le apasam putin cu degetul.

Dam tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita.
In 25 de minute este gata (oricum faceti testul cu scobitoarea).
Cand e copt blatul, il scoateti si lasati sa se raceasca.
Crema:
Ciocolata o dam pe razatoare.
Punem laptele la fiert impreuna cu 1 plic de zahar vanilat, intr-un ceaunel (sau intr-un vas cu fund mai gros).
Galbenusurile le mixam spuma cu zaharul, apoi adaugam si faina.
Punem si cateva linguri din laptele de pe foc in compozitia de galbenusuri si amestecam bine, bine sa nu se formeze cocoloase.
Cand laptele incepe sa fiarba, dam mai incet ochiul aragazului, turnam compozitia de galbenusuri si amestecam cu un tel, mereu, pana devine o budinca.
Cand s-a ingrosat, o luam de pe foc, punem ciocolata rasa si esenta de vanilie.
Amestecam continuu pana se topeste ciocolata.
Acoperim vasul cu crema si il dam la loc rece, sa se racoreasca crema.
Cand crema este rece, punem gelatina la hidratat 10 minute in apa rece, apoi o punem 15 secunde la microunde sau pe baie de aburi, sa o dizolvam.
O incorporam apoi in crema de vanilie.
Smantana (rece de la frigider) o batem spuma cu cele 2 plicuri de zahar vanilat ramase.
Cand e bine batuta, punem cate o lingura in crema de vanilie,si amestecam usor, pana este incorporata toata frisca.
Preparam un sirop amestecand apa cu zaharul pudra si esenta.
Insiropam blatul, dar putin, din loc in loc.
Deasupra punem crema si o intindem cu o spatula pe toata suprafata blatului.
Peste crema dam drumul unor carlionti de ciocolata.

Dam prajitura la rece pana a 2 a zi.
Un deliciu!!
Sursa de inspiratie

Tort pentru sagetatoare

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 100 gr margarina la pachet
  • 300 ml apa minerala
  • 250 gr zahar
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1 praf de sare
  • 1 esenta rom
  • 1 lingura si jumatate cacao
  • 270 gr faina (poate sa va trebuiasca o lingura in plus sau in minus)
Crema de ciocolata:
  • 375 ml lapte de soia
  • 3 linguri faina
  • 1 lingurita cacao
  • 4 linguri zahar
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 3 foi gelatina (5 gr au toate trei)
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 esenta rom
Crema de lamaie:
  • 375 ml lapte de soia
  • 3 linguri faina
  • 4 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 esenta lamaie
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • coaja rasa de lamaie
  • 3 foi gelatina
Pentru sirop:
  • 1 esenta rom
  • 2 linguri zahar pudra
  • putina apa
Pentru ornat: 
  • 200 ml frisca vegetala
  • 70 gr ciocolata amaruie
Mod de preparare:
Blatul:
Topim margarina la microunde sau pe baie de aburi.
Aceasta o amestecam cu telul impreuna cu zaharul, pana ce acesta din urma se topeste putin.
Adaugam apoi apa minerala ,zeama de lamaie si esenta.
Praful de copt il amestecam intr-un bol cu praful de sare,faina si cacaua.
Le amestecam bine, apoi incepem sa le incorporam in compozitia cu margarina.
Batem bine cu telul pentru a nu se forma cocoloase.
Luam o tava de tort, o ungem cu margarina si punem hartie de copt.
Turnam compozitia de blat in tava si o dam in cuptorul incins.
Lasam  la o temperatura potrivita pana blatul este copt, cam 35 de minute (faceti testul cu scobitoarea).
Cand este gata il lasati sa se raceasca, apoi taiati 3 foi (o sa va iese 3 foi subtirele).
Crema de ciocolata:
Punem cele 3 foi de gelatina la hidratat 10 minute in apa rece.
Ciocolata o rupem bucatele si o topim.
Intr-un bol punem faina, zaharul, cacaoa si cateva linguri de lapte.
Le amestecam bine pana obtinem o pasta.
Restul de lapte il punem la fiert impreuna cu zaharul vanilat.
Cand acesta incepe sa fiarba adaugam compozitia din faina si invartim continuu.
Cand se ingroasa ca o budinca o luam de pe foc.
Adaugam gelatina hidratata si amestecam bine.
Incorporam si ciocolata topita apoi punem crema la racit, dar acoperim cratita sa nu prinda pojghita.
Cand este rece punem si esenta de rom.
Crema de lamaie:
Intai punem gelatina la hidratat 10 minute in apa rece.
Faina o amestecam cu zaharul si cateva linguri de lapte si invartim bine, bine.
Restul il punem la fiert cu zaharul vanilat.
Cand da in clocot punem compozitia de faina si invartim mereu cu un tel pana se ingroasa ca o budinca.
Cand e gata o luam de pe foc si adaugam gelatina, pe care o amestecam bine si esenta de lamaie.
Lasam sa se raceasca, dar acoperiti cratita.
Cand este rece adaugam zeama si coaja de lamaie.
Siropul:
Amestecam bine apa cu zaharul pudra si esenta.
Asamblare:
Tapetam o tava detasabila de tort cu folie alimentara.
Punem prima foaie , o insiropam putin (nu insiropati mult foile ca nu este nevoie) si punem crema de lamaie pe care o intindem uniform.
Punem a 2 a foaie de blat, iar insiropam putin, apoi crema de ciocolata pe care o intindem bine pe toata suprafata foii de blat.
Acoperim cu foaia trei de blat si o insiropam.
Intr-un bol batem frisca bine (neaparat sa fie tinuta la rece inainte de a o mixa).
Imbracam tortul in frisca.
Cele 70 de gr de ciocolata amaruie, am topit-o , apoi am pus-o intr-o punga, am gaurit un colt si am facut diverse forme de hartia de copt.
Le-am pus la frigider sa se intareasca apoi am decorat tortul.