Ingrediente:
Pentru blat:
- 100 gr unt
- 1 ou
- jumatate de lingura indulcitor pudra 1:2 (sau o lingura zahar pudra)
- 180 gr faina
- 1 lingurita vanilie
Pentru crema de zmeura:
- 200 gr zmeura decongelata (sau proaspata)
- 1 lingura indulcitor pulbere 1:2 (sau 2 linguri zahar)
- 150 ml frisca neindulcita
- 1 lingura indulcitor pudra 1:2 (sau 2 linguri zahar pudra)
- 4 gr gelatina + 5 linguri apa rece
Pentru crema mascarpone cu vanilie:
- 300 ml lapte
- 3 linguri amidon
- 1 lingura indulcitor pulbere 1:2 (sau 2 linguri zahar)
- 250 gr macarpone
- 100 gr crema bourbonella
- 1 lingurita vanilie
Mod de preparare:
Blatul:
Untul rece, il taiati cuburi si il puneti intr-un bol.
Adaugati oul, indulcitorul pudra, vanilia si un praf de sare.
Adaugati jumatate din cantitatea de faina cernuta, framantati usor.
Puneti restul de faina, framantati repede pana obtineti o bila de aluat omogena.
Pregatiti o tava dreptunghiulara de 35/11 cm.
Intindeti o foaie dreptunghiulara, potrivita pentru tava, o asezati in tava.
O tapetati bine, inclusiv pe pereti, taiati surplusul ce iese in afara.
Intepati aluatul cu furculita.
Acoperiti tava cu aluat, o dati la frigider pentru o ora.
Dupa acest timp, o introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 20-22 de minute, pana se rumeneste.
Cand este gata, o scoateti din cuptor, o lasati sa se raceasca.
Crema de zmeura:
Intr-o craticioara puneti zmeura decongelata cu indulcitorul pulbere.
O puneti pe foc, lasati sa fiarba cam 5 minute.
O dati deoparte, o rasturnati intr-o sita si eliminati semintele.
Lasati piureul de zmeura sa se raceasca.
Gelatina o hidratati in apa rece pentru 10 minute.
Frisca rece o mixati cu indulcitorul pudra (daca vreti sa iese mai dulce crema, mai adaugati putin indulcitor/zahar pudra), pana devine spuma.
Topiti gelatina la microunde, o amestecati bine cu piureul de zmeura rece.
Puneti piureul peste frisca, invartiti usor cu o paleta, sa fie bine incorporate.
Peste crusta rece, turnati aceasta crema, o dati la rece circa o ora.
Eu am trecut peste acest pas, nu am mai dat la rece, am pus imediat crema dupa crema. Era putin molicica crema de zmeura, dar nu s-a intamplat nimic. Deci e bine oricum.
Crema de macarpone cu vanilie:
Cat s-a racit piureul de zmeura, am fiert si aceasta crema si le-am avut gata pe ambele, cam in acelasi timp.
Puneti intr-o cratita laptele, amidonul si indulcitorul.
Transferati pe foc, amestecati continuu cu telul, la foc mic, pana crema se ingroasa.
O dati deoparte, o lasati sa se raceasca.
Crema rece o mixati cu mascarponele si vanilia.
Adaugati crema bourbonella, mixati pana obtineti o crema spumoasa.
Daca nu aveti aceasta crema, puteti puneti niste ciocolata topita cu putina frisca (100 gr cu 40 ml), dar nu va fi chiar la fel, ca aceasta bourbonella are cremozitate si este foarte aromata.
Peste crema de zmeura, faceti moate din crema mascarpone cu vanilie.
Dati tarta la rece peste noapte sau macar 4-5 ore, de preferat sa o si acoperiti.
O decorati dupa plac (eu am folosit fel si fel de inimioare ce le aveam pentru decor).
Portionati si serviti!
Pofta buna!