marți, 21 ianuarie 2020

Tarta cu crema de portocale si dulceata, fara zahar

Imi place foarte mult sa pregatesc tarte, sub fel si fel de combinatii, cu diverse creme, arome si fructe. Testez tot mai des deserturi fara zahar, sa vad care si cum ies, ca sa nu consumam zahar in exces (bine, eu si la deserturile cu zahar, incerc sa folosesc mai putin zahar). De aceasta data am ales o tarta cu crusta cu karob, o crema delicioasa cu aroma de portocale, in care am ascuns bine niste dulceata de zmeura cu coacaze. Am folosit la pregatirea tartei, produse de la Bunatati din Natura, toate fara zahar.

Ingrediente:
Pentru aluat:
Pentru crema:
In plus:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura cu varf indulcitor pudra (sau 1 lingura zahar pudra)
  • seminte de rodie
  • frunze de menta
Mod de preparare:
Aluatul:
Intr-un bol puneti untul rece, taiat cuburi, iaurtul, oul si amestecati usor.
Adaugati melasa, karobul, praful de sare si coaja de portocale, mixati totul.
Faina cernuta o incorporati treptat, pana obtineti un aluat omogen.
Presarati putina faina pe masa de lucru, rasturnati aluatul pe masa, intindeti o foaie potrivit de subtire.
Luati o tava dreptunghiulara de tarta, puneti foaia de aluat, o tapetati bine inclusiv pe margini. 
O intelpati cu fruculita din loc in loc.
Surplusul il indepartati.
Dati tava cu aluat la frigider, pentru 30 de minute.
Dupa acest timp, scoateti tava, puneti hartie de copt peste aluat si niste boabe de fasole (paste sau orez).
Introduceti tava cu aluat in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.
Cand este coapta crusta, o scoateti din cuptor, indepartati hartia de copt cu fasole, o lasati sa se racesaca.
Crema:
Intr-o cratita amestecati laptele cu indulcitorul si amidonul, pana amidonul este complet dizolvat.
Transferati cratita pe foc, focul sa fie mic, amestecati continuu cu un tel, pana crema se ingroasa.
O dati deoparte, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca.
Crema rece o mixati usor, adaugati mascarponele, siropul de zmeura si mai mixati pana obtineti o crema omogena.
La final incorporati coaja rasa de portocala.
Peste crusta de tarta rece, puneti 2-3 linguri de crema, o nivelati.
Puneti dulceata din loc in loc.
Veniti cu restul de crema si nivelati usor.
Acoperiti tarta cu folie, o dati la rece 3-4 ore.
Smantana pentru frisca, rece, o mixati impreuna cu indulcitorul pudra, pana devine o spuma.
O puneti in pos si ornati tarta.
Deasupra puneti seminte de rodie, frunze de menta si este gata pentru a fi servita.
Pofta buna!