marți, 29 ianuarie 2019

Pui intreg la Crock Pot Express

De ceva timp a poposit la mine in bucatarie acest aparat minunat, Crock Pot Express, un aparat cu gatire sub presiune. Imi place mult, desi nu sunt fana aparate da gatit, acesta m-a cucerit de la prima reteta. Preparatele se fac foarte repede, sunt mult mai gustoase si nu trebuie sa stau sa invart in oala. De multe ori, cand am de pregatit mai multe retete, pun una la Crock Pot Express, una pe aragaz si termin mai repede totul, iar asta ma bucura, pentru ca am si eu mai mult timp liber pentru mine. De aceasta data am ales sa fac un pui intreg, aromat, gustos si desi eu l-am setat la 40 de minute, erau suficiente 30 de minute, pentru ca era patruns foarte bine cand am deschis capacul. Daca totusi nu aveti acest aparat, nu este panica, puteti pregati puiul in cuptor.

Ingrediente:
  • 1 pui intreg de 1.5 kg
  • 1 lingura unt
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • boia de ardei iute
  • 1 lingura rasa amestec natural de legume
  • busuioc uscat
  • 3 catei de usturoi
  • cimbrisor uscat
  • 3 felii de lamaie (optional)
  • 4 cartofi potrivit
  • 1 morcov
Mod de preparare:
Puiul il parliti pe flacara aragazului, in cazul in care mai are puf, apoi il spalati bine si il stergeti cu niste servetele.
Intr-un vas amestecati untul cu sare, piper, boia dulce, boia iute, busuioc uscat, putin cimbrisor, amestecul de legume si usturoiul curatat si pisat.
Amestecati bine pana obtineti o pasta aromata.
Cu aceasta pasta ungeti puiul pe toate partile, chiar si pe interior.
Il acoperiti si il dati la rece 1-2 ore sau chiar peste noapte.
Curatati cartofii, morcovul, le spalati si le taiati bucati mai mari.
In vasul aparatului Crock Pot Express puneti cartofii, morcovul, iar peste, asezati puiul.
In interiorul puiului puneti feliile de lamaie (doar daca va place, pentru ca da o tenta amaruie) si ii legati picioarele cu o sfoara de bucatarie.
Conectati aparatul de o sursa de curent, apasati functia Poultry (pasare), un timp de 30 de minute (eu am pus 40 de minute, dar a fost prea mult) si presiunea High.
Puneti capacul, il invartiti sa fie bine inchis, iar supapa de abur sa fie inchisa.
Acum apasati Start.
La inceput o sa scrie Heat pe ecran, pana se incalzeste aparatul, apoi va fi afisat timpul setat de voi.
Dupa ce si-a terminat programul, scoateti aparatul din priza.
Cu o paleta rotiti supapa sa fie deschisa, lasati sa se elibereze tot aburul.
Cand aburul a iesit de tot, deschideti capacul.
Scoateti cu ajutorul a doua palete puiul si il asezati pe o tava.
In jurul sau puneti cartofii si morcovul.
In cuptorul incins, la 220 de grade, setati functia grill si bagati puiul pentru 10-15 minute, cat sa prinda o crusta frumoasa.
Daca nu aveti functia grill, nu este o problema, doar setati aragazul la 220 de grade si il lasati sa se rumeneasca.
Cand este gata, il scoateti din cuptor.
Il serviti simplu, alaturi de o salata, muraturi sau un sos de usturoi.
Sa aveti pofta!