joi, 9 martie 2023

Chiftele din linte de post

 
De ceva timp am descoperit ca imi place lintea si o folosesc in meniul nostru, mai ales in zilele de post. Astazi am gasit prin dulap niste linte intr-o punga, mai aveam si o cutie cu linte fiarta, asa ca m-am dus pana la aprozar sa iau ceva verdeata si am pregatit niste chiftele. Eu am ales varianta la cuptor, desi le puteti praji daca vi le doriti asa, dar mie varianta pregatita la cuptor mi-a placut mult. Au iesit niste super chiftele, gustoase, iar dupa ce s-au racit, au fost usor crocante la exterior si moi in interior! Mda, o bunatate!

Ingrediente:

  • 300 gr linte verde
  • 1 cutie linte rosie fiarta
  • 1 legatura mica ceapa verde
  • 1 legatura mica marar
  • 1 legatura mica patrunjel
  • 2 felii de paine
  • 3 linguri pesmet
  • 1 morcov
  • 1 lingura amestec de legume uscate
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 1-2 catei de usturoi(sau mai mult)
  • 1-2 linguri ulei
Mod de preparare:
Puneti lintea verde de seara la inmuiat in apa calda.
A doua zi o scurgeti, o puneti la fiert, cu putina sare si piper, cam 10 minute de cand incepe sa clocoteasca.
O rasturnati intr-o sita, puneti si lintea din conserva.
Mai apasati cu dosul unei linguri sa se scurga bine.
Morcovul il decojiti si il dati pe razatoarea mica.
Ceapa verde o taiati rondele.
Mararul si patrunjelul verde le tocati marunt.
Painea o inmuiati in apa, apoi o stoarceti bine intre maini si o faramitati cu mainile.
Puneti intr-un bol verdeata tocata cu ceapa, painea, morcovul, presarati legumele uscate, sare, piper si boia.
Lintea scursa o pasati, dar nu de tot, nu o faceti pasta.
Puneti lintea in bol peste verdeata, adaugati pesmetul si usturoiul curatat si pisat.
Amestecati bine toata compozitia.
Asezati hartie de copt intr-o tava mare, o ungeti cu putin ulei.
Luati bucati din compozitie, formati bile si le aplatizati, le faceti cat de mari va doriti. Mie mi-au iesit 30 de bucati! 
Introduceti chiftele in cuptorul incins, la 170 de grade, pentru 40 de minute.
Dupa 20 de minute le intoarceti, cu atentie pentru ca sunt fragile cat sunt fierbinti.
Cand sunt gata, le scoateti din cuptor si le lasati sa se raceasca.
Le pastrati intr-o caserola acoperita, la rece.
Se servesc cu legume proaspete, mustar, o salata verde.
PS: Puteti folosi doar linte fiarta de la conserva, eu am avut si la punga si doream sa o consum.