duminică, 11 noiembrie 2012

Tort cu ganache de ciocolata alba si zmeura


Am zis ca daca tot e ultimul week-end cand se mananca de frupt sa pregatesc un tortulet.Si bine am facut pentru ca a iesit asa delicios si am fost foarte incantati cu totii de gustul si bunatatea lui.Scuzati poza nu e chiar cea mai reusita...


Ingrediente:
Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 1 lingura cu varf cacao
  • 1 praf de copt
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
Crema: 
  • 200 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata alba
  • 1 lingura nuca de cocos
  • 2 linguri lichior de ciocolata alba
  • 350 gr zmeura congelata
Pentru glazura: 
  • 140 gr ciocolata amaruie
  • 150 ml frisca lichida
Pentru sirop:
  • 1/2 cana apa plata
  • siropul lasat de zmeura cand se dezgheata
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
Mod de preparare:
Blatul:
Separam albusurile de galbenusuri.
Mixam albusurile spuma, apoi adaugam zaharul si batem in continuare pana obtinem o spuma densa si lucioasa.
Incorporam galbenusurile unul cate unul, apoi praful de copt si zaharul pudra cu pastai de vanilie.
La final punem faina in ploaie si cacaoa.
Ungem o tava rotunda si detasabila cu margarina si punem hartie de copt.
Turnam compozitia in tava si o introducem in cuptorul incins la temperatura de 170-180 de grade.
Cand blatul este copt (facem testul cu scobitoarea) il scoatem din cuptor si il lasam sa se raceasca.

Crema:
Zmeura o punem intr-o sita la dezghetat, iar sub sita punem un bol in care sa se scurga siropul lor.
Intr-o cratita mai groasa punem frisca lichida si ciocolata rupta bucatele.
Punem pe aragaz la foc mic pana ciocolata se topeste complet, amestecand continuu in ea, dar sa nu fiarba.
O bagam la frigider pentru vreo 5-6 ore pana se raceste bine si se intareste.
O scoatem apoi si mixam crema pana devine o spuma densa.
Incorporam nuca de cocos si lichiorul de ciocolata.

Glazura:
Ciocolata rupta bucatele o amestecam cu frica lichida.
O punem pe foc pana se topeste ciocolata, timp in care amestecam continuu, apoi o dam de pe aragaz si lasam sa se raceasca, dar sa ramana calduta.

Siropul:
Intr-o cana amestecam apa plata, siropul lasam de zmeura, zaharul pudra vanilat si amestecam pana se topeste.

Asamblare:
Taiem blatul in doua foi.
Asezam primul blat pe un platou, il insiropam si ungem cu crema (pastram doar 4-5 linguri de crema ).
O intindem uniform, asezam zmeura peste crema, apoi punem al 2 lea blat insiropat.
Marginile le imbracam cu crema pastrata, iar deasupra turnam glazura de ciocolata, usor calduta.
O intindem cu o paleta de silicon, ornam cu cateva moate de frisca sau ornati cum doriti, apoi bagam tortul la rece pentru a se intari glazura.
Pofta buna...