marți, 27 martie 2012

Faguri cu nutella

Ingrediente:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • esenta de vanilie
  • 5 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • nutella
  • coaja rasa de lamaie
  • un praf de sare
Mod de preparare:
Mixam galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul.
Adaugam uleiul, esenta, apoi coaja rasa de lamaie.
Punem praful de copt, apoi faina treptat.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, le incorporam in compozitia de galbenusuri, cu miscari lente, cu ajutorul unei palete de silicon.
Ungem forma de faguri bine cu ulei, o asezam pe ochiul aragazului la incins .
Cand s-a incins bine, cu o lingurita punem cate putina compozitie.

 Tinem cateva secunde pe o parte, apoi intoarcem forma si le rumenim si pe cealalta parte.

Cand sunt gata le punem pe toate intr-un bol si le lasam sa se raceasca.
Le umplem cu nutella apoi le servim.



Frigarui de pui marinat

Ingrediente:
  • 1 piept de pui
  • rosii cherry
  • bucati de conopida
  • ardei galben
Pentru marinat puiul:
  • 1 lingura mustar
  • 1 lingura ketchup dulce
  • sare
  • piper
  • 1 lingura ulei
  • busuioc uscat
  • bete pentru frigarui
Mod de preparare:
Spalam pieptul de pui bine.
Il tamponam cu niste servete de bucatarie.
Il taiem cuburi mai maricele.
Intr-un bol facem marinata: amestecam mustarul cu ketchapul.
Punem sare si piper dupa gust. La urma uleiul si busuiocul.
Amestecam energic toate acestea, pana obtinem o pasta si bagam bucatile de pui peste.

Acoperim bolul si il dam la frigider pentru 30 de minute.
In acest timp puneti betele de frigarui sa stea in apa rece (asta pentru a nu se arde).
Rosiile le spalam si le stergem cu un prosop curat.
Ardeiul il curatam de seminte si de cotor si il taiem bucati.
Conopida o spalam si o desfacem buchetele.
Scoatem puiul din frigider si incepem sa pregatim frigaruiele.
Asezam o rosie, o bucatica pui, una de conopida, iar pui, ardei, pui si iar rosie (sau cum doriti ca nu este o ordine obligatorie, faceti cum va vine pe moment).

Punem un grill pe foc (eu l-am folosit pe cel cu apa), puneti apa in el si il lasati la incins.
Asezam frigaruiele pe el si il acoperim cu capacul.

Le lasam la foc potrivit, le intoarcem si pe cealalta parte pentru a se rumeni putin.
Cand sunt gata le scoatem putin la racorit si servim.
Pofta buna!!!

Salata cu pui si cartofi

Ingrediente:
  • 1 piept de pui
  • 3 cartofi
  • 2 morcovi
  • 1 ardei kapia
  • 5-6 castraveciori murati
  • 1 galbenus crud
  • 1 galbenus fiert tare
  • 1 lingura mustar
  • ulei(nu foarte mult ca se face doar putina maioneza)
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • sare
  • piper
Mod de preparare:
Pieptul de pui il spalam si il taiem in doua.
Il punem intr-o craticioara la fiert,cu un strop de sare si piper.
Curatam cartofii si morcovul.
Ii spalam bine si ii punem si acestia la fiert ,intr-o alta oala mai micuta.
Cand puiul este fiert ,scurgem apa din cratita .
Il lasam sa se racoreasca ,apoi il taiem niste cubulete mai mari.
La fel procedam cu cartofii si morcovul,dupa ce s-au fiert.
Ardeiul kapia il spalam,ii scoatem cotorul si semintele si il taiem patratele.
Castraveciorii ii taiem bucati potrivite.
Intr-un bol amestecam puiul,cartofii cu morcovul,castraveciorii si ardeiul kapia.
Fierbem un ou tare,apoi il lasam sa se racoreasca si scoatem galbenusul.
Intr-un bol amestecam galbenusul crud,1 lingura mustar si galbenusul fiert,dat prin sita.
Mixam bine pana se amesteca toate,apoi treptat punem ulei,putin cate putin.
La urma adaugam si zeama de lamaie.
Punem maioneza peste ingredientele taiate si invartim pentru ca maioneza sa cuprinda toate cele tocate.
Condimentam cu sare si piper dupa gust,apoi servim!!!
Sursa de inspiratie 

Tort cu mascarpone si fructe de padure

Ingrediente:
Pentru blat:
  • 4 oua
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura apa rece
  • 1 praf de copt
  • 1 esenta rom
  • 6-7 linguri faina
Crema:
  • 250 gr mascarpone
  • 600 gr fructe de padure(eu am avut congelate)
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • jumatate sticluta esenta vanilie
  • 300 gr smantana pentru frisca
  • 9-10 linguri zahar
  • 2 linguri zahar pudra
  • bombonele decor si ce mai doriti
Mod de preparare:
Blatul:
Mixam ouale cu zaharul spuma. Incorporam uleiul si apa.
Punem esenta si praful de copt, iar la urma faina, pe care o adaugam treptat.
Luam o tava rotunda de tort, o ungem cu margarina, punem hartie de copt in ea si turnam compozitia de blat.
Dam tava in cuptorul, la o temperatura potrivita .
Lasam pana se coace (facem testul cu scobitoarea), apoi il scoatem si il lasam la racorit.
Crema:
Lasam fructele de padure la decongelat (daca sunt congelate) pe o sita, iar dedesubt punem un bol, pentru ca siropul lasat il folosim la insiropat blatul.
Smantana o batem frisca cu cele 10 linguri de zahar, pe care le punem treptat, pana zaharul se topeste.
Frisca o dam la rece.

Fructele le pisam cu o furculita (daca doriti sa fie ca o pasta, atunci le dati prin blender).
Intr-un bol frecam mascarponele cu zaharul vanilat si esenta de vanilie.
Adaugam si fructele zdrobite, apoi 4-5 linguri cu varf de frisca .

Incorporam usor cu o lingura.
Asamblare:
Taiem blatul in doua.
In siropul scurs de fructe adaugam doua linguri zahar pudra si putina apa .
Amestecam bine si obtinem siropul.
Asezam prima foaie pe un platou si o insiropam.

Asezam pe ea jumatate din crema cu fructe.

Peste punem a 2 a foaie, o insiropam si aceasta, iar deasupra restul de crema, pe care o intindem uniform.
Pe margini ornam cu frisca, mai punem si bombonele decorative si ce mai doriti.

Muschi la cuptor cu conopida

Ingrediente:
  • 1 kg muschi de porc fara grasime si fara os
  • 1 borcan mic cu ciuperci intregi
  • cateva buchetele de conopida
  • 1/2 cana de vin rosu
  • sare
  • piper
  • un praf boia de ardei
  • 2 foi de dafin
  • 4 catei usturoi
  • 2 linguri ulei
  • 3 sferturi de cana pasta de rosii de casa
Mod de preparare:
Luam muschiuletul si il spalam bine.
Il tamponam cu niste servete de surplusul de apa, apoi il taiem bucati potrivite.
Intr-un bol amestecam vinul cu sare, piper, boia de ardei si foile de dafin rupte bucatele.
Curatam si usturoiul si il tocam marunt. Il adaugam si pe acesta in bol.
Amestecam bine toate ingredientele si punem peste acest bait carnea, o acoperim cu un capac si o dam la frigider pentru 30 de minute.
Ciupercutele le scoatem din borcan si le spalam bine.
Conopida bucatele o spalam si o scurgem bine de apa.
Luam un vas yena (sau o tava de cuptor) si il ungem cu cele 2 linguri de ulei.
Punem carnea impreuna cu tot acel bait.
Deasupra punem ciupercutele si conopida.Peste toate acestea turnam pasta de rosii.

Punem capacul peste vas.
Dam vasul in cuptor, aprindem cuptorul si lasam la o temperatura potrivita, pana ce carnea si legumele sunt bine patrunse (va mai uitati din cand in cand in vas) .
In ultimele 10 minute lasam vasul descoperit.
Scoatem din cuptor, lasam sa se racoresca putin, apoi servim!!!

Castraveti cu gogonele murate pentru iarna

Ingrediente:
  • 3 sferturi sacosa cu castraveti si gogonele (o sacosa normala ca dimensiune)
  • 5 linguri sare mare
  • 5 litri apa
  • 1 canita micuta de otet
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2 radacini de hrean
  • crengute de visin
  • crengute de marar
  • crengute de stejar
  • crengute de telina
Mod de preparare:
Luam borcanele, le spalam  cu apa fierbinte si le punem la scurs cu gura in jos.
Spalam bine castravetii si gogonelele.
Ii asezam in borcane (ii puteti pune in borcane mici sau mari, eu am pus in 3 borcane de 3 kg).
Intr-o oala punem la fiert apa impreuna cu sarea si otetul.
Lasam sa dea cateva clocote bune.
Curatam radacinile de hrean, le spalam, le taiem bucati si le punem in borcane.
Usturoiul il curatam, il spalam, il taiem feliute si il repartizam in borcane.
Dupa ce saramura a dat cateva clocote, o turnam in borcane(ATENTIE: sub borcane puneti o coada de lingura sau o lama de cutit ca sa nu cumva sa vi se crape borcanele).
Deasupra fiecarui borcan asezam crengute de visin, stejar, marar si telina.
Infiletam capacul la borcan (borcane, daca puneti mai multe muraturi) si lasam pana a  2 a zi in bucatarie.
A 2 a zi ducem castravetii la loc racoros pentru a-i servi mai spre iarna!!!