vineri, 14 iunie 2013

Chifle cu iaurt si susan

Astazi va aduc niste chifle pufoase si foarte bune care, nu stiu de ce, dar cred ca o sa va placa mult si voua daca le pregatiti. Cu aceasta reteta particip la Proiectul "Dulce Romanie" gazda fiind Simona si chiar nu puteam sa o refuz pentru ca imi este o fata draga.

Ingrediente:
  • 550 gr faina
  • 300 gr iaurt natural
  • 3 linguri ulei
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingrita zahar
  • 4-5 linguri lapte ( asta in caz ca nu obtinem consistenta dorita la aluat dupa ce punem iaurtul)
  • 30 gr drojdie
  • 1 ou
  • susan
Mod de preparare:
Drojdia o amestecam cu zaharul si o lasam 10 minute la odihnit.
Intr-un bol punem faina cernuta.
Adaugam sarea, uleiul si drojdia, apoi iaurtul, care trebuie sa fie la temperatura camerei, putin cate putin.
Framantam bine pentru a se incorpora toate ingredientele.
Daca aluatul nu este suficient de elastic punem putin lapte, la mine a fost nevoie de 3 linguri, mai framantam cam 5 minute iar cand aluatul a devenit nelipicios si usor de lucrat il acoperim cu un prosop si il lasam la dospit intr-un loc cald.

Dupa ce a crescut suficient, rasturnam aluatul pe masa si rupem 8 bucati egale.
Formam niste bile si le asezam intr-o tava cu hartie de copt.
Le lasam 15-20 de minute sa creasca, apoi batem oul spuma si cu ajutorul unui penson le ungem.
Deasupra presaram susan.

Introducem tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 35-40 de minute maxim.
Deasupra vor prinde o culoare rumena frumoasa si atunci trebuie sa le scotem ca sunt gata.

Le lasam la racorit si putem servi.
Pot inlocui painea, pot fi servite cu o cana de lapte, ceai si cu ce va mai place. Eu va las un castron cu iaurt pregatit in casa langa aceste chifle!

20 de comentarii:

  1. Cu siguranta una este a mea,impreuna cu o cana cu iaurt!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos scumpa mea, ptr ca ti-ai facut timp si imi esti alaturi. Chiflele sunt minunate!! Cat de mult ador pufoseniile astea... :)
    Pupici dulci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona nu ai pentru ce. cu mare drag particip. Pup!

      Ștergere
  3. Foarte frumusele si rumene!! Yummy ..am pofta de painica proaspata, calda :)
    Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Dana. Si mie imi place foarte mult painica pregatita in casa, mai ales mirosul ce il scoate cand se coace :). Pup!

      Ștergere
  4. Ce bune sunt chiflele tale!!pacat ca am lipsit cat au fost calde...
    Pup Rocsy si bafta la provocare!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult Lubita. Lasa ca le incalzim putin si sunt foarte bune. Pup!

      Ștergere
  5. O bunatate de chifle, si eu le am pe lista ;-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi plac tare mult cum arata, dar pt ca is mai la inceput de drum intr-ale bucatariei, ma vad nevoit sa te intreb 2 chestii:
    1. care trebuie sa fie consistenta finala a aluatului? poti sa il asemuiesti cu ceva, de unde-as putea sa-mi dau seama, te rog? si
    2. temperatura cuptorului?
    Multumesc anticipat pentru raspunsuri!

    Bogdan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Pai in primul rand framanti aluatul si incorporezi toate ingredientele, iar in momentul in care alautul devine nelipicios, elastic si usor de modelat inseamna ca ati ajuns la consistenta finala a aluatului. Este bine ca iaurtul sa il adaugati treptat sa nu iese prea moale aluatul sau este posibil sa mai adaugati 1-2 linguri iaurt in plus, dar asta depinde mult si de faina, cat lichid absoarbe ea. Cat despre temperatura cuptorului este una potrivita de 170-180 de grade. La mine asta inseamna treapta 3 si 1/2 a aragazului, insa daca ai un aragaz nou stiu c aeste mult mai mare temperatura la treapta 3. Multumesc pentru vizita!

      Ștergere