miercuri, 21 august 2024

Dovlecei la cuptor cu sos de iaurt

 
Daca va doriti ceva rapid, de vara, fara carne, dar bun de tot, pregatiti acesti dovlecei care sunt absolut senzationali. Stiu, puteti spune, ce mare lucru la niste dovlecei, dar pe mine una m-au incantat tare mult, mi-a placut enorm cum s-au combinat cu sosul si cu putina paine prajita. Chiar au fost grozavi! Si nu stati prea mult pe langa aragaz, mai ales ca parca e tot mai sufocanta caldura asta. Dovleceii ii puteti taia mai grosi, daca va plac mai crocanti, eu ii prefer mai bine facuti si ii feliez potrivit de gros. 

Ingrediente:

Pentru dovlecei:

  • 2 dovlecei
  • sare
  • piper cu lamaie
  • boia dulce afumata
  • oregano uscat
  • 1 lingura parmezan ras
  • 2 linguri pesmet
  • 2 linguri ulei de masline
Pentru sosul cu iaurt:
  • 200- 250 gr iaurt grecesc
  • 1 lingurita cu varf mustar
  • 1 lingura parmezan ras
  • sare
  • piper
  • 2-3 crengute marar verde
  • 4 masline negre fara samburi
  • 4 masline verzi fara samburi
  • pudra de usturoi
Mod de preparare:
Spalati dovleceii, ii stergeti cu niste servetele.
Ii taiati rondele potrivite, ii puneti intr-un bol.
Adaugati peste restul de ingrediente, amestecati bine toate.
Lasati deoparte dovleceii pentru 30 de minute, sa isi ia din arome.
Pe o tava mare puneti hartie de copt, asezanti rondelele de dovlecei una langa alta. 
Daca aveti ceva mai multe, mai puteti pune si deasupra, asa intre felii, ca sa nu trebuiasca sa mai puneti o tava in cuptor cu doar cateva rondele.

Le introduceti in cuptorul incins, la 200 de grade, pentru circa 25 de minute.
Trebuie sa fie patrunse si usor rumenite.
Intre timp pregatiti si sosul cu iaurt:
Maslinele le taiati marunt. Puteti folosi doar un tip de masline, daca nu aveti si negre si verzi.
Mararul verde il tocati.
Intr-un bol amestecati iaurtul cu mustarul, sare, piper, parmezanul si pudra de usturoi.
La final incorporati maslinele si mararul verde.

Il dati putin la rece.
Scoateti dovleceii din cuptor cand sunt gata.

Pe o farfurie asezati un strat de sos, apoi felii de dovlecei deasupra.
Serviti neaparat cu paine prajita.
Sa aveti pofta!